George Weigel: Endast ett Namn

3
min read

George Weigel: Endast ett Namn

tors, 07/04/2024 - 11:00
Posted in:
0 comments

Det är kaotiskt när det är som lugnast, men tre veckors arbete där i maj tyder på att kaoset har intensifierats till vad som kan vara nivåer utan motstycke. Kollektivtrafiken hindras regelbundet av strejker. Graffiti finns överallt. Som alltid är trafiken en mardröm, men de vanliga galenskaperna i romersk körning (som inkluderar våghalsiga motoriniförare som kör in och ut ur körfält) har förstorats av brådskan att slutföra linje C i den lokala tunnelbanan, vilket innebär att man måste gräva upp stora delar av staden, ofta på redan överbelastade platser som Piazza Venezia. (För många år sedan sa lokala teologiskt temperamentsfulla personer att öppnandet av rad C var ett eskatologiskt begrepp, det vill säga något som skulle hända dagen efter Kristi återkomst i härlighet. Vi får väl se.)

Så, ett ord till de kloka: Om du planerar ett besök i den eviga staden under de närmaste månaderna, räkna inte med lugn.

Att pressen för att färdigställa Metropolitana Linea C återspeglar stadsförvaltningens beslutsamhet att vara förberedd på de tiotals miljoner pilgrimer som väntas till Rom för jubileet 2025, som formellt tillkännagavs av påven Franciskus den "bulla av åtal" som utfärdades den 9 maj, Kristi himmelsfärdsceremoni. Dessförinnan hade dock Vatikanen och lokala stiftsorgan gett ut förberedande material för jubileumsåret. Några av dem förtjänar att kommenteras.

För det förstajubileumslogotypen.

jubileumslogotypen

Jubileumslogotypen

 

Det sägs ofta, och med rätta, att i en värld som är förvirrad när det gäller sanning och godhet kan skönhet, den tredje "transcendentala", vara en inbjudan till att ompröva modern skepticism och moralisk relativism. Om vi ser (eller hör) något vackert, vet vi att det är vackert i sig självt – det är inte en fråga om "min skönhet" eller "din skönhet". Och vi förstår instinktivt att denna skönhet är god – inte bara "bra för mig". Hans Urs von Balthasar byggde en hel teologisk byggnad på grundval av en omfattande reflektion över Guds skönhet: "Herrens härlighet". Biskop Robert Barrons serie om katolicismen är ett så kraftfullt verktyg för evangelisation eftersom den är visuellt vacker – och därmed öppnar tittarna för katolska idéer om det sanna och det goda.

Varför kom då Vatikanen på en så smaklös jubileumslogotyp? Kan inte den katolicism som inspirerade Fra AngelicoMichelangeloRafaelCaravaggio och Henry Ossawa Tanner skapa en vacker logotyp, snarare än kitsch som ser ut som ett konstprojekt i sjätte klass? Denna estetiska självnedbrytning började med logotypen för det stora jubileet år 2000 och har fortsatt sedan dess. Basta!

Om vi i denna värld av marknadsföring måste ha logotyper, låt oss ha vackra logotyper. För som Benedictus XVI insisterade på är skönhet ett av "bevisen" för den kristna trons sanning.

Sedan har vi en del av det förberedande material som stiften just nu delar ut. En av dem är en video med titeln "Mot jubileet 2025". Berättarrösten misslyckas med att använda orden "Jesus Kristus". Men, som påven noterade i sin bulla av indiction, är 2025 1 700-årsdagen av det första ekumeniska konciliet, Nicaea I, som i sin trosbekännelse proklamerade Kristi gudomlighet, "av samma väsen som Fadern", mot de arianska heretiker som insisterade på att "det fanns en tid då Sonen inte fanns". Eftersom olika former av arianism är utbredda i världen och kyrkan i dag – Jesus är ett mänskligt föredöme, en andlig guru, en avatar av en generisk, gudomlig vilja att frälsa – är Nicaea I:s bekännelse av "en Herre, Jesus Kristus: Gud från Gud, ljus från ljus, sann Gud från sann Gud" en angelägen påminnelse om den kristna trons grundläggande sanning. Frånvaron av orden "Jesus Kristus" i reklamvideon för jubileet 2025 är, för att uttrycka det milt, slående.

Sedan har vi Hymnen till jubileet 2025. Som samtida katolsk musik är, är den acceptabel melodiskt och texten är acceptabel. Men den officiella hymnen för jubileet 2025 har inget av den robusta, obotliga kristocentrism som hymnen för det stora jubileet år 2000, "Gloria a Te, Cristo Gesu" (Ära vare dig, Kristus Jesus): när den är som mest gripande när den framförs av Andrea Bocelli och kören från Roms nationella akademi St. Cecilia. "Gloria a Te, Cristo Gesu" är helt och hållet och intensivt kristologisk, som det anstår en hymn komponerad för att fira 2 000-årsminnet av inkarnationen. Så varför denna kristologiska förtegenhet i hymnen till jubelåret 2025, som kommer att markera årsdagen av kyrkans dogmatiska definition av Herren Jesu gudomlighet? Vad har hänt med kyrkan under de senaste tjugofem åren?

Nu, som alltid, är lärdomen i Apostlagärningarna 3:1–7 relevant. Liksom Petrus talade till den lame mannen i templet, har kyrkan inget annat att erbjuda än det som är viktigast: "Jesus Kristus från Nasaret."

George Weigel

 

George Weigel

George Weigels kolumn "Den katolska skillnaden" är syndikerad av Denver Catholic, den officiella publikationen för ärkestiftet i Denver.

George Weigel är Distinguished Senior Fellow i Washington, DC: s Ethics and Public Policy Center, där han innehar William E. Simon-stolen i katolska studier.

Till svenska, juli 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.firstthings.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: George Weigel: Letar efter Herren Jesus i Lissabon

George Weigel: Letar efter Herren Jesus i Lissabon

 

Läs också: George Weigel: ”Inklusion” och katolicism

”Inklusion” och katolicism

 

Läs också: Den tyska krisen, världskyrkan och påven Franciskus

Den tyska krisen, världskyrkan och påven Franciskus

 

Läs också: George Weigel: Öppet brev till synodens generalsekreterare

George Weigel

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
6/09/2024
Katolsk Horisont
5/09/2024
Katolsk Horisont
21/08/2024
Katolsk Horisont
20/08/2024
Katolsk Horisont
19/08/2024