George Weigel: Letar efter Herren Jesus i Lissabon

3
min read

George Weigel: Letar efter Herren Jesus i Lissabon

fre, 07/28/2023 - 09:00
Posted in:
0 comments

I mitten av maj tillbringade jag två intensiva dagar i Lissabon, där en ny portugisisk utgåva av mina "Brev till en ung katolik" förbereddes som en kateketisk resurs inför Världsungdomsdagen 2023. I och runt denna underbara stad hade jag nöjet att träffa katolska lärare från hela Portugal; Jag var värd för samtal i två livliga församlingar; och jag fick en virvelvindsturné på Världsungdomsdagen GHQ: en före detta militärkommissarie, där en annan typ av armé - ett regemente av energiska unga katolska aktivister - hanterade logistiken för en internationell sammankomst som skulle beskatta kapaciteten hos den dyraste avsamhällets "evenemangsplanerare".

I vart och ett av dessa möten fann jag ett stort hopp om att WYD 2023, under moderskydd av Our Lady of Fatima, skulle stimulera den nya evangelisationen i Portugal och kanske i hela Västeuropa.

Så jag kan inte föreställa mig att mina portugisiska vänner fylldes av pingstglädje när samordnaren för Världsungdomsdagen, Lissabons hjälpbiskop Américo Aguiar, i en intervju den 6 juli sa att vid WYD 2023 "vill vi inte konvertera ungdomarna till Kristus eller till den katolska kyrkan eller något liknande alls.”

Snarare var WYD 2023: s mål att skapa en situation där varje ung person kunde säga: "Jag tänker annorlunda, jag känner annorlunda, jag organiserar mitt liv på ett annat sätt, men vi är bröder och vi går tillsammans för att bygga framtiden."

Denna slående avsägelse av missionsbefallningen – "Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar ... och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er" (Matt 28:19–20) – kanske inte hade gett genklang utanför Portugal om inte påven Franciskus tre dagar senare hade meddelat sin avsikt att utnämna biskop Aguiar till kardinal den 30 september. Det vanliga bråket på Internet följde, och hjälparbetaren i Lissabon, som uppenbarligen kände en viss press, förklarade att hans ord hade tagits ur sitt sammanhang. Allt han sa var att det inte skulle finnas någon "proselytism" vid WYD 2023.

Vad biskopen och den nominerade kardinalen inte förklarade var varför uppfyllandet av missionsbefallningen genom evangelisation och katekes – som hittills uppfattats som väsentliga beståndsdelar i varje Världsungdomsdag – var "proselytism".

När jag begrundade detta senaste exempel på katolicism som fördummades till religionen i Nice, kom jag ihåg ett radikalt annorlunda sätt att förklara Herren Jesu förhållande till unga hjärtans längtan. Det var det tillvägagångssätt som påven Johannes Paulus II tog vid Tor Vergata i Rom, under nattvakan före den avslutande mässan på Världsungdomsdagen 2000. Där satte påven Kristus i centrum inför en enorm samling katolska unga vuxna med dessa minnesvärda ord:

”Det är Jesus du söker när du drömmer om lycka; han väntar på dig när inget annat du finner tillfredsställer dig; han är den skönhet som du är så attraherad av; det är han som provocerar dig med den törst efter fullhet som inte låter dig nöja dig med kompromiss; det är han som uppmanar dig att kasta maskerna av ett falskt liv; Det är han som läser i era hjärtan era mest genuina val, de val som andra försöker kväva. Det är Jesus som väcker i er önskan att göra något stort med era liv, viljan att följa ett ideal, vägran att låta er malas ner av medelmåttighet, modet att ödmjukt och tålmodigt engagera er för att förbättra er själva och samhället, att göra världen mer mänsklig och mer broderlig.”

En sådan robust och genuin  Kristuscentrering är inte, hävdar jag, "proselytism". Det är ett kristet vittnesbörd om kristen sanning. Det är en bekräftelse som kombinerar övertygelse med medkänsla. Det är en förklaring av den kristna trons grundläggande bekännelse: Kýrios Iēsoûs, "Jesus är Herre". Och att Kristuscentreringen är det som har inspirerat miljontals unga katoliker som har deltagit i Världsungdomsdagarna sedan 1984 att vara de missionärs-lärjungar de döptes till att vara.

När det gäller detta tröttsamma babblande om att vandra tillsammans in i framtiden, kan biskop Aguiar och andra som hänger sig åt det ompröva Lukas vackert utformade berättelse om de två lärjungarna som gick till Emmaus på påskdagens eftermiddag (Luk 24:13–35). De gick tillsammans. Men de gick i fel riktning tills de stötte på den Uppståndne. Sedan började de vandra tillsammans igen, men nu i rätt riktning: mot ett Jerusalem som förvandlats av uppståndelsen, varifrån de och de andra som hade mött Herren Jesus skulle sändas över hela världen för att inbjuda andra till "den levande Gudens stad" (Hebr. 12:22).

Det är den "vandring tillsammans" som Världsungdomsdagarna bör inspirera till: en vandring tillsammans som leder till Kristus och till mission.

George Weigel

George Weigel

George Weigel är Distinguished Senior Fellow i Washington, DC: s etik- och Public Policy Center, där han innehar William E. Simon-stolen i katolska studier.

 

Översatt för Katolsk Horisont i juli 2023, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.firstthings.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: George Weigel: ”Inklusion” och katolicism

”Inklusion” och katolicism

 

Läs också: Den tyska krisen, världskyrkan och påven Franciskus

Den tyska krisen, världskyrkan och påven Franciskus

 

Läs också: George Weigel: Öppet brev till synodens generalsekreterare

George Weigel

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024