Den nationella eukaristiska pilgrimsfärden är vårt "Emmaus-ögonblick"

3
min read

Den nationella eukaristiska pilgrimsfärden är vårt "Emmaus-ögonblick"

tis, 05/14/2024 - 14:00
Posted in:
0 comments

EN KOMMENTAR FRÅN UTGIVAREN: Det är viktigt att komma ihåg att detta inte bara är en "händelse". Det är en uppmaning till handling.

Till skillnad från den nationella eukaristiska kongressen som kommer att äga rum vid dess slut har pilgrimsfärden aldrig gjorts tidigare. (foto: Rachel Moore / Unsplash)

 

Förra gången en nationell eukaristisk kongress hölls i USA var Franklin D. Roosevelt president, Japan finjusterade fortfarande sina hemliga planer för en överraskningsattack mot Pearl Harbor och Joe DiMaggio var mitt uppe i sin 56 matcher långa segersvit.

Så det faktum att det händer den 17-21 juli i Indianapolis är en mycket stor sak.

Det kommer att bli den 10:e händelsen av detta slag i vår historia. Den nionde ägde rum i Minneapolis-St. Paul, 23-26 juni år 1941 – sex månader innan USA gick med i andra världskriget. Uppslutningen var imponerande. Sjuttiofem tusen välklädda män med stearinljus deltog i en midnattsmässa. Det fanns 13 000 röster i ungdomskören för en speciell påvlig mässa för barn. Efter kongressens avslutande mässa tågade uppskattningsvis 80 000 människor ut från det statliga nöjesfältet med det heliga sakramentet. Ytterligare 100 000 eller fler människor kantade den 2 mil långa rutten under vördnadsfull tystnad.

Mycket har hänt för att omforma vårt samhälle under de nästan 83 år som gått sedan den senaste nationella eukaristiska kongressen, inklusive flera krig, valet och mordet på landets första katolska president, medborgarrättsrörelsen, landstigningen av en man på månen och den sexuella revolutionen, liksom Roe mot Wade, krisen med prästerskapets övergrepp, skapandet av internet, och covid-19-pandemin.

En sak som inte har förändrats är den heliga eukaristin. Den verkliga närvaron av vår Herres kropp och blod förblir hos oss. Jesu Kristi upphöjda gåva till oss, eukaristin, förblir det kristna livets "källa och höjdpunkt". Och det inspirerar oss fortfarande att göra stora och svåra saker.

En av dessa stora och svåra saker börjar den 17-19 maj: en massiv och betydelsefull eukaristisk pilgrimsfärd över hela landet. Till skillnad från den nationella eukaristiska kongressen som kommer att äga rum vid dess slut har pilgrimsfärden aldrig gjorts tidigare. Omfattningen och djärvheten i det – fyra separata rutter, mer än 6 500 mil totalt, som sammanstrålar i Indianapolis från öster, väster, norr och söder – skulle imponera även på våra mer robusta katolska förfäder.

Endast en handfull "eviga pilgrimer" har lovat att gå hela sina respektive rutter, men oräkneliga tusentals kommer att delta i åtminstone en del av det.

Omfattningen av detta åtagande kommer att vara hisnande.

Pilgrimer kommer att marschera över Golden Gate- och Brooklyn-broarna och åka båt över floderna Ohio och Sacramento. De kommer att samlas till mässa i historiska katedraler i många av USA:s största städer, liksom i enkla församlingar och gårdar och fält i Amerikas hjärta.

De kavlar upp ärmarna och tjänar Kristus bland de fattiga på platser som Bronx, New York och North Platte, Nebraska. De kommer att processa med Jesus i skenet av levande ljus och hålla vakt med honom under nattliga tillbedjansvakor i Iowa, Texas och Missouri.

Du kan vara säker på att Moder Angelicas nunnor i Hanceville, Alabama, räknar timmarna tills pilgrimer på den södra "Juan Diego Route" anländer till helgedomen för det Allraheligaste Sakramentet den 20 juni.

För dem som deltar – och jag uppmanar er att göra det – lovar det att bli en oförglömlig upplevelse. Men det är viktigt att komma ihåg att detta inte bara är en "händelse". Det är en uppmaning till handling.

De amerikanska biskoparna förstod allvaret i undersökningar och andra indikatorer som visade på en djup brist på förståelse och tro på eukaristin bland katoliker som själva identifierade sig som katoliker. De visste att en engångshändelse som en kongress eller till och med en två månader lång pilgrimsfärd tvärs över landet skulle bära begränsad frukt.

Det är därför de i sin vishet 2021 gick med på att inleda en ambitiös treårig eukaristisk väckelsekampanj. De första två åren fokuserade på att främja eukaristins hängivenhet på stifts- och församlingsnivå. Det tredje året, som omfattar pilgrimsfärden och sommarens kongress i Indianapolis, är "ett år av mission". Detta är en påminnelse om att det är vår plikt som katoliker att sprida evangeliet. Under de kommande två månaderna kommer vår eukaristiske Herre att leda vägen och färdas genom ett plågat land i desperat behov av helande och återuppväckt tro. På sätt och vis handlar denna extraordinära pilgrimsfärd mindre om pilgrimerna än om dem som de kommer att evangelisera genom sitt vittnesbörd längs vägen.

Det är märkligt att i en tid då så många av våra kyrkor här i USA och runt om i världen är tomma, är de gamla pilgrimslederna till platser som Chartres, Walsingham och Santiago de Compostela överfulla. Kanske är det för att Gud har lagt en längtan i våra förvirrade hjärtan efter ett möte som lärjungarna hade på vägen till Emmaus.

Liksom många av oss idag var de modfällda och desillusionerade, men efter att ha mött Jesus, gömd i en resenärs skepnad, öppnades deras ögon och deras liv blev aldrig desamma.

Den nationella eukaristiska pilgrimsfärden, och den eukaristiska kongressen som följer, är vårt "Emmaus-ögonblick". Vägen till väckelse lockar. Låt oss röra på oss.

Må Gud välsigna dig!

Michael Warszawa

Michael Warszawa är styrelseordförande och verkställande direktör för EWTN Global Catholic Network och utgivare av National Catholic Register.

Till svenska, maj 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Att bygga en pilgrimskultur i USA – ett steg i taget

Att bygga en pilgrimskultur i USA – ett steg i taget

 

Läs också: Eukaristisk pilgrimsfärd: Att vandra "med Jesus för Jesus" på lång sikt

Eukaristisk pilgrimsfärd

 

Läs också: Eukaristisk väckelse tacklar en skräckinjagande motståndare

Eukaristisk väckelse tacklar en skräckinjagande motståndare

 

Läs också: USA: Biskopar öppnar registreringen för den första nationella eukaristiska kongressen på 83 år

Biskopar öppnar registreringen för den första nationella eukaristiska kongressen på 83 år

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
14/05/2024