Att bygga en pilgrimskultur i USA – ett steg i taget

7
min read

Att bygga en pilgrimskultur i USA – ett steg i taget

tis, 05/14/2024 - 17:56
0 comments

Möt den moderna katolska pilgrimen och lär dig vilken roll de spelade i den kommande nationella eukaristiska pilgrimsfärden som startar i helgen.

Hundratals vandrar i en pilgrimsfärd organiserad av Modern Catholic Pilgrim. (foto: Dylan Eddinger / Modern Catholic Pilgrim)

 

Den nationella eukaristiska pilgrimsfärden, med sina fyra kors och tvärs över landet, 6 500 miles,  (= 10 458,5 km. Övers. anm.) hundratals stopp och över 100 000 deltagare, ser ut att bli ett av de definierande elementen i den nationella eukaristiska väckelsen.

Men det var nära att det inte hände.

Tim Glemkowski, VD för National Eucharistic Congress, berättade för The Register att när han gick med i projektet i april 2022 var idén om flera nationella pilgrimsleder "död i vattnet".

"Det hade presenterats för några grupper för att hjälpa till att planera logistiken, som kom tillbaka med samma svar: 'Det här är inte möjligt.'"

Biskop Andrew Cozzens från stiftet Crookston, Minnesota, ordförande för den biskopsgrupp som ger råd till den nationella eukaristiska väckelsen, och initiativets ledare var dock inte redo att ge upp idén. Och som försynen ville ha det, snubblade Glemkowski över webbsidan för ett apostolat som specialiserat sig på att leda och samordna vandringspilgrimer: Modern Catholic Pilgrim.

De två parterna anslöt sig i juni år 2022, och Modern Catholic Pilgrim-teamet, baserat i St. Paul, Minnesota, tillbringade nästa månad med att sätta ihop den första konturen av vad som skulle komma att bli känt som Marian-, (St. Junípero) Serra-, (St. Elizabeth Ann) Seton och (St. Juan) Diego-rutterna - samma vägar som pilgrimer kommer att gå från den 17 maj till den 16 juli, med ursprung i Minnesota, Kalifornien, Connecticut respektive Texas, innan den kulminerade i Indianapolis.

Den nationella eukaristiska pilgrimsfärden är utan tvekan det största projektet som den moderna katolska pilgrimen har åtagit sig. Men det är också ett exempel på hur apostolatet gör det den är bäst på: att hjälpa katoliker att möta Kristus på vägen och främja en bredare pilgrimskultur i USA, ett steg i taget.

Sedan införlivandet 2019 har apostolatet lett nästan 60 pilgrimsfärder i 12 stater och betjänat mer än 5 000 pilgrimer (för att inte tala om över tusen fler som deltog i självledda pilgrimsfärder med stöd av apostolatet under COVID-19-nedstängningar). På så sätt har de hjälpt amerikanska katoliker att upptäcka en uråldrig – om än något obekant – del av sitt andliga arv.

"Pilgrimsfärden är en av de äldsta formerna av bön i vår kyrkotradition", säger Will Peterson, Modern Catholic Pilgrims medgrundare och ordförande och talesperson för National Eucharistic Pilgrimage, till The Register. "Den talar om vilka vi är som katoliker."

Pilgrimsvandringens kraft

Peterson är en stor anhängare av pilgrimsvandringens kraft – främst för att han själv har upplevt den.

32-åringen menar att en tre dagar lång pilgrimsfärd till Rom under påsktriduum år 2013, som han gjorde när han studerade utomlands i Dublin och som underlättades av University of Notre Dames campustjänst, var en viktig katalysator i hans trosliv.

Will Peterson (längst till höger) poserar med en grupp pilgrimer

Will Peterson (längst till höger) poserar med en grupp pilgrimer. (Foto: Courtesy photo)

 

Utmattad efter mässan, och med bara en handfull timmar att sova före påskdagen i Peterskyrkan, minns Peterson att han bad i kapellet på North American College och sa: "Herre, jag vet att jag kommer att krascha."

I stället vaknade han upp på påskdagen och lämnade sitt härbärge med "blixtar som kom ut ur mina fingertoppar" – en kraftfull andlig tröst som vaggan katoliken ännu inte hade upplevt och nu tillskriver den Helige Ande – och de andliga frukterna av att gå på pilgrimsfärd.

Före sin tid i Rom hade Peterson ingen kännedom om praktiken.

"När jag hörde 'pilgrimer' tänkte jag på Mayflower", säger han.

Men efter sin Triduum-upplevelse kunde han inte sluta tänka på det.

Sedan, i maj år 2017, gick han på en fem dagar lång pilgrimsfärd från Lexington, Kentucky, till klostret Getsemani nära Bardstown med sin vän David Cable. Efter upplevelsen, som inkluderade att bo i församlingar längs vägen, visste de två att de hade något att dela med andra – och Modern Catholic Pilgrim föddes. Ministeriet gick på heltid 2020, med Peterson som daglig ledare och Cable som styrelseordförande.

"Pilgrimsvandring är till för alla"

Peterson beskriver pilgrimsfärden som att "be som Kristus bad" och påpekar att Jesus gjorde pilgrimsfärden till Jerusalem med Maria och Josef för påsk. Han talar också passionerat om de gåvor som är förknippade med pilgrimsvandring, såsom förmågan att prisa Gud med både kropp och själ, och att också symboliskt och fysiskt agera ut den andliga resan genom livet.

Peterson understryker också hur "tillgänglig" pilgrimsfärd kan vara. Som Modern Catholic Pilgrims hemsida förklarar: "Pilgrimsfärd är för alla, överallt."

"Du behöver inte ha en avancerad examen eller ett djupt andligt liv", säger Peterson till The Register. "Du behöver bara veta vart du är på väg och vilka avsikter du tar med dig till det utrymmet."

Du behöver inte heller åka till Rom eller det heliga landet för att vara pilgrim.

Även om Peterson verkligen upprätthåller värdet av omhuldade pilgrimsplatser, inklusive amerikanska sådana som National Shrine of Our Lady of Champion i Wisconsin eller Sanctuary of Chimayó i New Mexico, syftar hans apostolat till att hjälpa katoliker att se att "du kan vara en pilgrim rätt i ditt eget samhälle."

Pilgrimer vandrar längs stranden under en pilgrimsfärd organiserad av Modern Catholic Pilgrim.

Pilgrimer vandrar längs stranden under en pilgrimsfärd organiserad av Modern Catholic Pilgrim.

 

Faktum är att de vanligaste pilgrimsfärderna som apostolatet står värd för är endagsresor, med en lokal församling på skyddshelgonets festdag eller en stiftskatedral som den typiska slutpunkten.

Den 27 april, lördagen före högtiden för S:t Joseph Arbetaren, ledde Modern Catholic Pilgrimage den fjärde årliga S:t Josefs väg i nordöstra Indiana. Den fem mil långa pilgrimsfärden gick från St. Joseph Catholic Church i Mishawaka till St. Joseph Catholic Church i South Bend, inklusive flera anslutningspunkter för pilgrimer som vill göra kortare vandringar.

Peterson säger att många katoliker aldrig tänker på att göra den här typen av enkla pilgrimsfärder på bakgården – förrän de går på en.

"”Ljuset” tänds – och sedan tenderar de att vilja göra en till."

Pilgrimer i alla åldrar deltar i pilgrimsfärden på Sankt Josefs väg.

Pilgrimer i alla åldrar deltar i pilgrimsfärden på Sankt Josefs väg.

 

Modern Catholic Pilgrim organiserar också längre pilgrimsfärder som sträcker sig över flera dagar, främst för unga vuxna. Apostolatet erbjuder allt från en pilgrimsledare under hela resan till gästfrihetssamordning längs vägen. På webbplatsen finns till och med en ansökan om att bli pilgrimsvärd, eftersom flera församlingar och katolska lekmän i hela landet redan är registrerade.

Peterson säger att apostolatet fyller deras pilgrimsfärder med en "andlighet på vägen". Liksom lärjungarna med Kristus på vägen till Emmaus, börjar moderna katolska pilgrimspilgrimer ofta med att läsa avsnitt ur Skriften. De brukar be tillsammans med dem som talar om att resa till Jerusalem, till exempel Psaltaren eller Lukas berättelse om den heliga familjens pilgrimsfärd till påsk.

På vägen finns det tid för både samtal och bön, och pilgrimsvandringar avslutas ofta med "brödsbrytelsen" – den heliga mässan, om den finns tillgänglig, och även en måltid i gemenskap mellan pilgrimerna.

Peterson säger att precis som Emmauslärjungarna är målet att vandra med Herren och få pilgrimernas hjärtan att brinna för mission.

Brooks Jensen, som nyligen deltog i den moderna katolska pilgrimsledda pilgrimsfärden "Walking with Augustinians", upplevde detta på nära håll.

30-åringen började pilgrimsfärden från Bronx till National Shrine of St. Rita of Cascia i Philadelphia, osäker på vilken yrkesväg Gud ville att han skulle följa. Men de sju dagarna på resande fot gjorde det möjligt för honom att "ta ett steg bort från allt i mitt liv och äntligen lyssna till Guds röst utan att bli distraherad". I slutet av sin pilgrimsfärd hade han förtroende för att Gud kallade honom att fullfölja ett kall som lärare, vilket han kommer att göra genom att gå in på Ave Maria Universitys doktorandprogram i teologi i augusti.

"Det gav mig mycket klarhet, vilket är vad jag bad Gud och St. Rita om på vägen", säger Jensen till The Register.

"Logistikpartner"

Modern Catholic Pilgrim hoppas kunna främja andras erfarenhet av denna typ av andliga frukter under hela den nationella eukaristiska pilgrimsfärden. Verksamheten består av fyra personer och har avsatt två anställda för att planera logistiken för den fyra rutter långa pilgrimsfärden. Glemkowki kallar apostolatet för insatsens "logistiska partner" och Peterson och hans team har haft ett nära samarbete med de 69 värdstiftens "kontaktpersoner" för att skapa ett värdfamiljsnätverk, planera resplanen för varje dag, utrusta de fyra skåpbilarna som kommer att följa pilgrimerna och utbilda pilgrimerna för varje rutt.

"Det har varit ett anmärkningsvärt komplext åtagande, och de var helt rätt partner, kanske den enda som kunde ha klarat av detta som jag kan komma på", säger Glemkowski från Modern Catholic Pilgrim.

Glemkowski berättade för The Register att han hoppas att den nationella eukaristiska pilgrimsfärden kan fungera som en "katalysator" för att fortsätta att främja vandrande pilgrimsfärder i USA, och noterade att erfarenheten av att leva i en "teknokratisk kultur" kan leda till att människor söker den "rotfasthet" och utrymme för "bön, reflektion och omvändelse" som pilgrimsfärder kan ge.

Pilgrimer deltar i pilgrimsfärden 2024 som kallas Vandring med S:t Augustinus

Pilgrimer deltar i pilgrimsfärden 2024 som kallas Vandring med S:t Augustinus. (Foto: Fader Dan McLaughlin)

 

Peterson håller med och konstaterar att många unga människor i dag kämpar för att hitta sitt syfte – något som enkelheten och direktheten i en pilgrimsfärd kan hjälpa till att övervinna.

Och han hoppas att den nationella eukaristiska pilgrimsfärden kommer att göra det möjligt för andra att uppleva en hängivenhet som han har funnit så berikande i sitt eget liv.

"Det handlar om att få människor på pilgrimsvandring."

Jonathan Liedl

 

Jonathan Liedl

Jonathan Liedl är chefredaktör för The Register. Hans bakgrund inkluderar statligt katolskt konferensarbete, tre års seminarieutbildning och handledning vid ett kristet studiecenter vid universitetet. Liedl har en kandidatexamen i statsvetenskap och arabiska studier (University of Notre Dame), en masterexamen i katolska studier (University of St. Thomas) och håller för närvarande på att slutföra en masterexamen i teologi vid Saint Paul Seminary. Han bor i Minnesotas Twin Cities. Följ honom på Twitter på @JLLiedl.

Till svenska, maj 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Den nationella eukaristiska pilgrimsfärden är vårt "Emmaus-ögonblick"

Den nationella eukaristiska pilgrimsfärden är vårt "Emmaus-ögonblick"

 

Läs också: Eukaristisk pilgrimsfärd: Att vandra "med Jesus för Jesus" på lång sikt

Eukaristisk pilgrimsfärd

 

Läs också: Eukaristisk väckelse tacklar en skräckinjagande motståndare

Eukaristisk väckelse tacklar en skräckinjagande motståndare

 

Läs också: USA: Biskopar öppnar registreringen för den första nationella eukaristiska kongressen på 83 år

Biskopar öppnar registreringen för den första nationella eukaristiska kongressen på 83 år

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
14/05/2024