Ytterligare fyra katolska vetenskapsmän som du kanske inte känner till

5
min read

Ytterligare fyra katolska vetenskapsmän som du kanske inte känner till

tis, 04/09/2024 - 19:21
Posted in:
0 comments

Vetenskapshistorien är fylld av trogna katoliker som sökte upptäcka mer och mer om Guds skapelse.

Ansvarig utgivares notering: Detta är den elfte av en serie på flera delar om den obesjungna historien om kristendomens hjältar.

En av 1900-talets mest kända vetenskapsmän är Edwin Hubble, efter vilken det berömda rymdteleskopet Hubble är uppkallat. Han är också känd för Hubbles lag, som säger att galaxer rör sig bort från jorden med hastigheter som är proportionella mot deras avstånd. Med andra ord, ju längre bort en galax är från jorden, desto snabbare kommer den att röra sig bort från jorden.

Denna lag, bekräftad av observationer, visar att universum expanderar, och det är ett av bevisen för Big Bang-teorin. När fysiker diskuterar Hubbles lag använder de också termer som Hubblekonstanten och Hubbletiden. Vad som inte är lika känt är att Hubbles lag egentligen inte var Hubbles lag, i den meningen att den redan hade föreslagits två år innan Hubble hade föreslagit den 1929 av den katolske prästen och fysikern Monsignor Georges Lemaître (1894-1966).

Det var inte förrän 2018 som Internationella astronomiska unionen slutligen röstade för att ändra namnet på Hubble-lagen till Hubble-Lemaître-lagen som ett senkommet erkännande av präst-fysikerns banbrytande bidrag till kosmologin och till upptäckten av Big Bang-teorin i synnerhet. När det vetenskapliga samfundet till slut sjöng fader Lemaîtres lov erkände det äntligen hans i stort sett obesjungna roll. Än idag omdirigerar dock en internetsökning efter "Hubble-Lemaître-lagen" till Wikipedia-posten för "Hubbles lag".

Formulärets nederkant

Även om fader Lemaîtres bidrag till vetenskapen förblev relativt obesjunget alldeles för länge, är det icke desto mindre sant att de flesta katoliker som har ett intresse för vetenskap har hört hans namn. Detsamma är mycket mindre troligt att det gäller för tre andra katolska vetenskapsmän under 1900-talet som förtjänar att bli mer kända.

Victor F. Hess (1883-1964) var en österrikisk-amerikansk fysiker som tilldelades Nobelpriset i fysik 1936 för sin upptäckt av kosmisk strålning. Två år senare, när nazisterna införlivade Österrike i Tredje riket, emigrerade Hess från sitt hemland Österrike till USA med sin judiska fru. Han accepterade en tjänst som professor i fysik vid Fordham University där han undervisade fram till sin pensionering 1958.

Han var en hängiven katolik och skrev 1946 en artikel med titeln "Min tro", där han bekände sig till den harmoni som fanns mellan hans religiösa övertygelse och hans arbete som vetenskapsman. "En vetenskapsman, mer än andra forskare, tillbringar sin tid med att observera naturen. Det är hans uppgift att hjälpa till att reda ut naturens mysterier. Han kommer att förundras över dessa mysterier. Därför är det inte svårt för en vetenskapsman att beundra naturens skapares storhet. Från detta är det bara ett steg till att tillbe Gud."

Hess erinrade sig forskning som han gjorde högt uppe i de österrikiska alperna, 7000 meter över havet, och skrev att "det var lätt att känna sig nära Gud" i närvaro av en sådan skönhet. När det gäller själva forskningen orsakade den aldrig någon konflikt med hans religiösa övertygelse. "Jag måste erkänna att jag under alla mina år av forskning inom fysik och geofysik aldrig har hittat ett enda fall där vetenskapliga upptäckter stått i konflikt med religiös tro."

Som vetenskapsman hade han inte heller några svårigheter att tro på mirakel. "Måste en vetenskapsman tvivla på att mirakel är verkliga? Som vetenskapsman svarar jag med eftertryck: Nej. Jag kan inte se någon som helst anledning till varför den allsmäktige Guden, som skapade oss och allt omkring oss, inte skulle upphäva eller ändra – om han finner det klokt att göra det – det naturliga, genomsnittliga händelseförloppet."

Dessutom insisterade Hess på att vetenskapsmän var i behov av en god religiös utbildning i humaniora lika mycket som någon annan. "När det gäller mänsklighetens djupaste frågor famlar vetenskapsmän, liksom många andra, i mörkret. Icke desto mindre tenderar en god religiös utbildning, i kombination med vetenskaplig utbildning, att ge en vetenskapsman en bättre förståelse både av naturen och av mänskligt liv.

Gerty Cori (1896-1957), en judisk konvertit till katolicismen, skulle bli den första kvinnan att vinna ett Nobelpris i medicin, en utmärkelse som hon fick 1947 för sin roll, tillsammans med sin man, Carl, i "upptäckten av förloppet för den katalytiska omvandlingen av glykogen". De var det tredje gifta paret som fick Nobelpriset.

Gerty Cori föddes i Prag och konverterade till katolicismen innan hon gifte sig 1920. Två år senare flyttade hon och hennes man till USA. I lekmannatermer avslöjade deras forskning den mekanism genom vilken glykogen, en stärkelse gjord av glukos, bryts ner till mjölksyra i muskelvävnad och sedan resyntetiseras och lagras som en energikälla. Upptäckten av denna mekanism, känd som Cori-cykeln till deras ära, innebar ett stort genombrott i förståelsen av kolhydratmetabolismen. Cori-estern, som de identifierade, är också uppkallad efter dem.

Intressant nog gifte sig Carl och Gerty Coris ende son med dottern till den banbrytande prolife- och familjeaktivisten Phyllis Schlafly.

För att fortsätta med prolife-kopplingen kommer vi att avsluta med en annan forskare som inte är lika obesjungen som han var för några år sedan. Jérôme Lejeune (1926-1994) var en fransk barnläkare och genetiker som upptäckte att Downs syndrom orsakades av en extra kopia av kromosom 21.

Han var en hängiven katolik och blev förskräckt när hans upptäckt började användas för att upptäcka och utrota barn med Downs syndrom i livmodern. Konfronterad och förolämpad av fasorna i denna systematiska förstörelse av de ofödda, blev Lejeune en prolife-förespråkare och aktivist.

År 1969, efter att ha hållit ett dåligt mottaget tal till andra medicinska forskare där han ifrågasatte abortens moral, fann han sig alltmer utfryst. Efter talet skrev han i ett brev till sin fru: "I dag förlorade jag mitt Nobelpris i medicin." Hur vemodigt han än kunde ha betraktat förlusten av sådana världsliga belöningar, drevs han alltid av en längtan efter den himmelska belöning som goda och trogna tjänare får efter döden.

Efter att ha valts till påve bjöd Johannes Paulus II regelbundet in Lejeune till Rom för att träffa honom, eftersom han önskade att han skulle bli den förste presidenten för den nygrundade påvliga Akademin för Livet. Lejeune utarbetade dess stadgar och skrev den ed av Livets tjänare som alla medlemmar av akademin skulle avlägga. Efter att ha diagnostiserats med cancer tjänstgjorde han bara några månader som ordförande för den påvliga Akademin för Livet innan han dog i april 1994. Tre år senare besökte Johannes Paulus II Jérôme Lejeunes grav.

Den 21 januari 2021 erkände påven Franciskus Lejeunes heroiska dygd och förklarade honom vördnadsvärd.

Låt oss avsluta denna lovsång till fyra katolska vetenskapsmän med de ord som Hess avslutade sin artikel med om förhållandet mellan hans kallelse som vetenskapsman och hans kallelse som katolik. Verklig tro, för en vetenskapsman, liksom för alla andra, är ofta en fråga om bitter kamp. Segern måste vinnas – eller gåvan måste upptäckas – av var och en i sin egen själ. Det krävs ofta den personliga erfarenheten av allvarlig livsfara för att övertyga och bereda vägen för tron på den gudomliga försynen. Vad som är säkert är att när tron kommer, följer ett stort själsligt lugn och en djup frid i det mänskliga hjärtat.

Joseph Pearce

 

Joseph Pearce

Joseph Pearce är gästprofessor i litteratur vid Ave Maria University och gästforskare vid Thomas More College of Liberal Arts (Merrimack, New Hampshire). Han är författare till över trettio böcker och redaktör för St. Austin Review, serieredaktör för Ignatius Critical Editions, senior instruktör vid Homeschool Connections och senior medarbetare på Imaginative Conservative and Crisis Magazine. Hans personliga hemsida är http://www.jpearce.co.

Till svenska, april 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.crisismagazine.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024