Kinas ettbarnspolitik är skadlig i det längre perspektivet, varnar expert

2
min read

Kinas ettbarnspolitik är skadlig i det längre perspektivet, varnar expert

lör, 08/31/2019 - 20:11
Posted in:
0 comments

En äldre kinesisk kvinna är ute och går med barnbarnet  (Foto Fotokon/Shutterstock)

 

Beijing, Kina, 29 augusti 2019 (CNA). – Trots att Kina offentligt avbröt ettbarnspolitiken 2015 kommer kommunistregimens kontroversiella åtgärder att kännas av i kommande generationer, har en expert varnat.

Krav på förnyad befolkningskontroll av miljöskäl hindrar inte att en ny dokumentärfilm, Ettbarnsnationen, återigen riktar in sig på ettbarnspolitiken men i ett bredare perspektiv. Den här politiken begränsade antalet barn för de allra flesta paren från slutet av 1970-talet.

I en intervju i torsdags i EWYN Pro-Life Weekly varnade ordförande för Population Research Institute, Steven Mosher för att ”många generationer kommer att se familjeträdet med grenarna avskurna.”

”Den andra generationen med barn har inga kusiner, fastrar och mostrar, morbröder och mostrar” tillade han. ”Den typiska familjen i Kina har nu fyra far- och morföräldrar, två föräldrar och ett barn. Idag kanske två.

Mosher sa att politiken har förhindrat 400 miljoner födslar.

”Det är 400 miljoner av det mest produktiva, företagsamma och mest hårt arbetande folket planeten någonsin sett,” sa han. De har tagit död på hälften av två generationer.”

Ettbarnsnationen utforskar en del av verkningarna av Kinas enbarnspolitik, bland annat människohandeln och problemet försvunna barn, särskilt småbarn som är flickor. Politiken förstärktes ofta brutalt genom sterilisering eller påtvingad abort, en praxis Mosher sa sig ha bevittnat under ett besök i Kina 1980.

”Det var en skräckinjagande upplevelse,” sa Mosher i samtal med programledaren Catherine Hadro, ”för mig och naturligtvis än mer dramatiskt för kvinnorna.”

Mosher gav högt betyg åt Enbarnsnationen som en ”bra dokumentär”, men kände sig frustrerad över att en del medlemmar i mediafacket svarade på dokumentären som om det var första gången de hört talas om Kinas brutala befolkningspraxis.

”Politiken började 1980,” sa Mosher. ”Den upphörde för några år sedan men missbruk förekommer fortfarande i Kina. Var befann de sig under de gångna fyrtio åren, när de kunnat rapportera om allt detta?”

Kina meddelade att man skulle lätta på politiken 2015 och tillåta flertalet par att ha två barn, men experter säger att många av samma kränkningar av de mänskliga rättigheterna fortsätter.

Fastän Kina i jämförelse med alla andra länder har den största befolkningen ligger fertilitetsnivån under reproduktionsnivån. Mosher sa att Kina nu kan vara på väg att höja den efter att i årtionden försökt beskära sin befolkning.

”Staten försöker nu förmå folk att ha ett minimum av två barn, så man kan se vilken kurs befolkningsutvecklingen har tagit”, sa Mosher.  ”Vi har gått från att tvinga folk att stoppa vid ett barn och nu uppmuntrar vi dem att ha två, så vad man nu säger är ’Ni måste ha två.’ Medlemmar i partiet har blivit tillsagda att ha två och vara ledande föredömen.”

Mosher tillade att han oroar sig för att den demografiska nedgången i Kina skall leda till mer drastiska åtgärder för att öka befolkningens storlek, som till exempel tvångsgraviditeter, på ett sätt som skulle likna politiken att förhindra familjerna att ha barn.

                                                                                                                             Kate Scanlon

Kate Scanlon är producent på EWTN Pro-Life Weekly

Översatt för Katolsk Horisont, 31 augusti 2019, Göran Fäldt. Not. Se encyklikan Humanae Vitae , § 17 om Följderna av artificiella metoder: ”Slutligen måste man noga överväga vilken farlig makt man på detta sätt skulle lägga i händerna på statliga makthavare som bryr sig föga om morallagens regler.”

 

Inlägget kommer från sidan www.catholicnewsagency.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
10/04/2024
Katolsk Horisont
5/04/2024