Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter stöder Rumäniens ogiltigförklaring av valet
Europadomstolen hävdade att rätten till fria val endast omfattar lagstiftande församlingar, inte verkställande ämbeten, som presidentens.
Anhängare till Călin Georgescu protesterar mot att det rumänska presidentvalet ogiltigförklaras. Foto: Daniel Mihailescu / AFP
Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna (Europadomstolen) avslog valledaren Călin Georgescus överklagande om att upphäva den rumänska författningsdomstolens (CCR) beslut att ogiltigförklara presidentvalet i december förra året på grund av ännu obevisade anklagelser om rysk inblandning efter att Georgescu vann den första omgången utan att någon etablissemangskandidat kvalificerade sig för omgång.
Domstolen förklarade den nationalistiska kandidatens klagomål "otillåtligt" eftersom presidentval eller andra verkställande val inte omfattas av Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (Europakonventionen), som garanterar rätten till fria val endast när det gäller att välja sammansättning av lagstiftande organ, såsom parlament och lokala råd.
I domen som publicerades torsdagen den 6 mars hänvisade domstolen till artikel 3 i protokoll nr 1 till Europakonventionen, som säger att länder måste "hålla fria val ... under förhållanden som garanterar att folkets åsikt fritt kan uttryckas vid valet av den lagstiftande makten."
Eftersom det "inte finns några indikationer" på att den rumänske presidentens makt är en del av landets "lagstiftande församling" strider ogiltigförklaringen av valet inte mot de mänskliga rättigheterna, sade domstolen.
Denna snäva tolkning av en enda artikel räckte för att kullkasta Georgescus huvudargument att demokratiska val och yttrandefrihet är grundläggande mänskliga rättigheter enligt Europakonventionen, som till och med i artikel 17 slår fast att "ingenting i denna konvention får tolkas ... att utföra någon handling som syftar till att förstöra någon av de rättigheter och friheter som anges häri." Ändå är det precis vad Europadomstolen verkar ha gjort genom att upprätthålla CCR:s ogiltigförklaring av valet.
Förra månaden fördömde USA:s vicepresident JD Vance också att valet på grund av resultatet ställts in och varnade för att det kan hända även i andra länder, eftersom populistiska partier vinner mer mark. I en kommentar till det absurda i den nya domen från Europadomstolen vägde X-ägaren Elon Musk också in genom att ifrågasätta den europeiska domstolens legitimitet.
Samtidigt är Georgescu under brottsutredning för hemliga kampanjfinanser och för påstådda kopplingar till en olaglig nyfascistisk organisation ledd av medlemmar av hans privata säkerhetsteam som, enligt åklagare, syftade till att störta landets konstitutionella ordning.
Dessa anklagelser riktades passande nog mot Georgescu samma dag som han försökte lämna in sin kandidatur i ett nytt val i maj, då han greps av polis trettio minuter efter att han tillkännagett att han var på väg att slutföra processen som officiell kandidat för det största oppositionspartiet, AUR (ECR).
Som svar på detta organiserade AUR och de två mindre oppositionspartierna ännu en jätteprotest i huvudstaden i lördags, där de krävde att de "falska" anklagelserna skulle läggas ner, att valet skulle återupptas och att regeringen ledd av en stor koalition mellan PSD (S&D) och PNL (EPP) skulle avgå.
Samtidigt uttryckte de styrande etablissemangspartierna på onsdagen sin upprördhet över den ryska säkerhetstjänstens påstående att valet ogiltigförklarades efter påtryckningar från Bryssel – trots att detta också har erkänts av den tidigare EU-kommissionären Thiery Breton, som också hotade andra länder, som Tyskland, med samma behandling.
En begäran om informationsfrihet från MCC i Bryssel visade också att det finns minst två överträdelseförfaranden som inletts enligt lagen om digitala tjänster (DSA) som rör det inställda rumänska valet. Även om EU-kommissionen fortfarande undanhåller ytterligare information om dem, tyder förekomsten av dessa fall redan på att EU är inblandat, om inte direkt inblandat i valprocessen.
Tamás Orbán
Tamás Orbán är politisk journalist för europeanconservative.com, baserad i Bryssel. Han föddes i Transsylvanien, studerade historia och internationella relationer i Kolozsvár och arbetade för flera politiska forskningsinstitut i Budapest. Hans intressen inkluderar aktuella frågor, sociala rörelser, geopolitik och centraleuropeisk säkerhet. På Twitter är han @TamasOrbanEC.
Till svenska, mars 2025, Eva-Lotta Svensson
Inlägget kommer från sidan www.europeanconservative.com
Direktlänk till inlägget klicka här