"Det är inte nödvändigt att övertala alla att kämpa mot civilisationens förfall; lagom många människor": En intervju med Wanjiru Njoya

6
min read

"Det är inte nödvändigt att övertala alla att kämpa mot civilisationens förfall; lagom många människor": En intervju med Wanjiru Njoya

tors, 04/25/2024 - 21:14
Posted in:
0 comments

Människor blir allt mer medvetna om hotet från identitetspolitiken.

Foto av Brittani Burns på Unsplash

 

Wanjiru Njoya är en före detta Rhodes-stipendiat från Kenya. Hon har en doktorsexamen i juridik från University of Cambridge (St. Edmunds, 1998). Hon är medförfattare tillsammans med David Gordon till Redressing Historical Injustice: Self-Ownership, Property Rights and Economic Equality (Palgrave Macmillan, 2023).

Wanjiru Njoya

Wanjiru Njoya

 

Wokismen är en alltmer aggressiv och extrem rörelse, och många tror att detta är början på dess slut. Är de överdrivet optimistiska? (woke är en politisk term som uppstått i USA som beskriver en medvetenhet om frågor som rör jämlikhet mellan olika etniciteter och genus, samt social rättvisadiskriminering och rasism. Det kommer från uttrycket "stay woke" på afroamerikansk engelska, ungefär "stay awake" (förbli vaken). Övers. anm.

Det finns anledning att vara optimistisk, eftersom fler människor nu är medvetna om hotet, men de som säger att vi bevittnar slutet, eller till och med början på slutet, har fel. DEI är fortfarande obligatoriskt på många universitet och företag, utan tecken på att avta. Tvärtom har vissa vd:ar rapporterat att de ökar sina DEI-insatser.( DEI är en förkortning för Diversity, Equity, and Iinclusion och syftar till ett konceptuellt ramverk som används för att främja bland annat jämlikhet på arbetsplatsen. På svenska används ofta begreppen mångfald, jämställdhet och inkludering. Övers.anm.)

En del tror att woke-ideologin kommer att förgöra sig själv på grund av sina motsättningar eller att woke kan användas mot woke. Till exempel har en spansk militär förklarat sig vara transkvinna och lesbisk. Genom att bli en icke-gravid förälder har "hon" större rätt att träffa sitt barn än som pappa. Det finns fler och fler fall som detta.

Den här typen av "smarta" användningar av wokery kan verkligen ge den dåligt rykte och få många av dess anhängare att inse att det är löjligt. Ett liknande exempel är de människor som "beväpnar" Skottlands nya lag om hatpropaganda genom att översvämma polisen med rapporter om hat. Jag vill dock varna för att de som ligger bakom wokery är extremt fokuserade och beslutsamma, och de kommer inte att ge upp bara för att folk skrattar åt dem. Deras metoder fungerar för att uppnå makt, och de kommer inte att ge upp chansen att ha ännu mer makt bara för att de är rädda för att bli utskrattade.

Det finns en fras: "Ditt förtryck kommer att bli omodernt", vilket väl sammanfattar vad som händer. Kvinnor, som en gång var förtryckta, är nu förtryckare och transfober om de inte håller med om translagarna. Var är slutet?

Det finns inget logiskt slut på det. Varje dag dyker nya förtryckta grupper upp. Nu har vi människor som påstår sig identifiera sig i en annan ålder, människor som hävdar att deras sexuella läggning är riktad mot träd och växter, alla möjliga nya grupper som påstår sig vara sårbara och marginaliserade. Så länge den sociala och politiska makten härrör från att vara marginaliserad kommer ständigt nya grupper att uppstå, var och en med mer makt än den tidigare gruppen.

Förutom det löjliga, är inte ett samhälle som är oförmöget att definiera vad en man och en kvinna är ett mycket svagare samhälle?

Nej, alla vet vad en man och en kvinna är, även om de kanske aldrig har tagit en biologikurs och kanske inte kan erbjuda en vetenskaplig definition. Samhällets styrka bygger inte på medborgarnas förmåga att definiera ord vars innebörd är tydlig. Filosofer har intressanta debatter om hur man definierar saker – till exempel, hur skulle du definiera en stol? Det skulle vara svårt att konstruera en definition som täcker alla typer av stolar och dessutom utesluter alla möbler som inte är en stol. Men oförmågan att definiera vanliga ord hindrar inte på något sätt den sociala interaktionen. Tvärtom kan man säga att när den politiska diskursen domineras av spetsfundigheter och regeringen ständigt utfärdar "vägledning" om betydelsen av enkla ord, ger instruktioner om vem som ska gå in i vilken toalett, är det ett tecken på ett samhälle i förfall.

På 1980-talet talade KGB-avhopparen Jurij Bezmenov om västvärldens demoralisering. Femtio år senare framstår hans ord som profetiska: Är wokismen en konsekvens av det kulturkrig som fördes mot västvärlden vid den tiden?

Bezmenovs ord verkar verkligen profetiska, men efter råd från John T. Flynn (i The Road Ahead: America's Creeping Revolution, 1949) är jag ovillig att leta utanför väst efter den viktigaste källan till det hot som den västerländska civilisationen står inför. Flynn varnar för att den verkliga fienden finns inom honom. Han varnar för att även om vi inte får underskatta yttre hot, kommer det större hotet från inre fiender som har fördelen att de "inte är befläckade av förräderiets avsky". Inre fiender betraktas som harmlösa eftersom de är "en av oss", och deras avsikter antas alltid vara goda, oavsett hur mycket förödelse de orsakar. Detta ger dem en enorm strategisk fördel när det gäller att marschera framåt utan motstånd. Till exempel, efter kaoset kring Skottlands nya lag om hets mot folkgrupp, rapporterade The Times att lagen hade "goda avsikter" och bara hade misslyckats i den mån den inte skyddade så kallade genuskritiska kvinnor från att åtalas för hatbrott. En undersökning av The Telegraph visade att tre fjärdedelar av de engelska skolorna tillåter barn att byta kön i skolan. Återigen arbetar de utifrån antagandet att lagen är välmenande.

Ingen i KGB hade säkert kunnat föreställa sig att RAF inte skulle ha tillräckligt med stridspiloter för att fylla mångfaldskvoten.

Tanken på att RAF:s plan skulle stå på marken i väntan på utbildning av etniska kvinnliga stridspiloter eller att Royal Navy skulle avveckla krigsfartyg eftersom de har för få sjömän för att bemanna dem skulle verkligen vara bortom KGB:s vildaste drömmar.

Tidigare nämnde ni den nya skotska lagen om "hets mot folkgrupp". Polisen i Skottland medger att de är underbemannade för att upprätthålla den radikala nya lagen mot "hatpropaganda". Vad är inte "hets mot folkgrupp" enligt denna lag?

De angivna grunderna för hets mot folkgrupp i lagen är "ålder, funktionshinder, ras, hudfärg, nationalitet (inklusive medborgarskap) eller etniskt eller nationellt ursprung, religion eller, när det gäller en social eller kulturell grupp, uppfattad religiös tillhörighet, sexuell läggning, könsöverskridande identitet och variationer i könsegenskaper". I praktiken skyddar lagen om hets mot folkgrupp alla utom heterosexuella vita kristna män. Många människor fann stor tillfredsställelse i att anmäla Humza, Skottlands försteminister, för det beryktade talet där han klagade över att alltför många människor i Skottland var vita. Men vi vet från tidigare erfarenheter av tillämpningen av "skyddade egenskaper" för mångfald att polisen helt enkelt kommer att välja ut vilka typer av "hat" som ska åtalas och vilka typer av "hat" som ska förbises. Upprätthållandet av hatpropaganda har alltid följt dubbelmoral. Det bästa exemplet på detta är Sydafrika, där det inte är hets mot folkgrupp att skandera "Kill the Boer, Shoot to Kill" även om det skulle vara plågsamt för vem som helst att höra sådana ramsor, men att visa upp den gamla sydafrikanska flaggan har förklarats som hets mot folkgrupp eftersom svarta människor sa att de kände sig upprörda när de såg flaggan.

Ni är en hängiven anhängare av afrikanska jordbrukare, en grupp som har utsatts för systematiskt våld i 30 år på grund av mediernas tystnad. Varför är du så engagerad i den här saken? Bör vi i väst ta del av vad som händer i Sydafrika?

Fallet med afrikanderna är särskilt oroande eftersom det visar att till och med våld och mord kommer att förbises och ignoreras om offren är av fel ras. Vi bör alla vara mycket bekymrade över detta. Om allvaret i ett mord beror på offrets och förövarens respektive ras, går ingen säker. Västvärlden borde särskilt vara bekymrad över händelserna i Sydafrika, eftersom västvärlden bär huvudansvaret för den utsatta situation som dessa jordbrukare nu befinner sig i, efter att felaktigt ha ingripit under apartheids skymningsår genom sanktioner och bojkotter. Den stora majoriteten av sydafrikaner av alla raser ville ha ett slut på apartheid och borde ha lämnats i fred för att utarbeta ett nytt konstitutionellt arrangemang utan ekonomiska sanktioner och trakasserier från det hycklande FN som förklarade apartheid som ett "brott mot mänskligheten" – samma FN som nu blundar för attacker mot vita jordbrukare som är måltavlor för sin ras.

Finns det hopp inför det civilisatoriska självmord som wokismen representerar?

Det finns alltid hopp. Det är inte nödvändigt att övertala alla att slå tillbaka mot civilisationens förfall; Det är bara nödvändigt att övertyga tillräckligt många människor. Varje dag inser fler människor detta och gör vad de kan för att hjälpa till.

Álvaro Peñas

Álvaro Peñas är redaktör för deliberatio.eu och medarbetare i DisidentiaEl American och andra europeiska medier. Han är internationell analytiker med Östeuropa som specialitet för tv-kanalen 7NN och är skribent på SND Editores.

Till svenska, april 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.europeanconservative.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Farorna med att polisiära övertygelser och staten försöker kontrollera våra tankar och värderingar

Farorna med att polisiära övertygelser och staten försöker kontrollera våra tankar och värderingar

 

Läs också: Var är ramaskriet från de brittiska kyrkorna om den "mardrömslika" karaktären hos Skottlands nya lag om "tankebrott"?

ar är ramaskriet från de brittiska kyrkorna om den "mardrömslika" karaktären hos Skottlands nya lag om "tankebrott"?

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
2/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024