Var är ramaskriet från de brittiska kyrkorna om den "mardrömslika" karaktären hos Skottlands nya lag om "tankebrott"?

5
min read

Var är ramaskriet från de brittiska kyrkorna om den "mardrömslika" karaktären hos Skottlands nya lag om "tankebrott"?

tors, 04/04/2024 - 18:21
Posted in:
0 comments

(Foto: Jorm Sangsorn; iStock by Getty Images.)

 

För inte så länge sedan fanns det en enklare tid då diskussionen om JK Rowling i katolska kretsar i allmänhet var begränsad till en diskussion mellan stiftets exorcister och fans av Harry Potter-böckerna.

På den tiden varnade stiftets exorcister katolska föräldrar för att låta sina barn läsa Harry Potter (eller läsa böckerna själva) eftersom de uppfattade att romantiseringen av magi utgjorde en fara för själen och vårt samhälle.

Fans av böckerna höll inte med. De insisterade på att magi var en metafor och att ingen skulle ta den på allvar, medan det moraliska och etiska innehållet i Rowlings böcker var oblygt kristet och utgjorde en ny Narnia-genre för en yngre generation.

Vi är inte i en position där vi kan bedöma vilken skada (och av vilket slag) som kan ha åsamkats en generation av barn genom att glamorisera magi; men vi är i en position där vi kan bedöma integriteten hos JK Rowling själv. Hon har blivit en offentlig hjältinna som förespråkar skydd och försvar av utsatta kvinnor som utsätts för oönskad och hotfull uppmärksamhet av män som påstås ha gått över från ett kön till ett annat.

Och den här veckan är hon återigen tillbaka i sin roll som förespråkare på grund av införandet av hatbrottslagstiftning i Skottland. Som Rowling och andra har påpekat utgör den nya skotska lagen ett allvarligt hot mot yttrandefriheten i allmänhet. Och den utgör ett annat hot: den oordnade fantasins triumf över biologins fakta; det subjektiva framför varje försök till objektivitet.

I detta kriminella "Alice genom spegeln"-scenario som den nya skotska lagstiftningen har infört, ligger kriteriet för brottslighet hos den person som klagar. Om de misstänker, känner, inbillar sig, eller helt enkelt beslutar att ett brott av hatiskt slag har begåtts, kan de åberopa polisen.

Detta är mardrömslikt på så många nivåer; Det är svårt att tro att den progressiva ideologin har lyckats och tillåtits genomföra en sådan kulturell, psykologisk och politisk kupp.

Det är svårt att förstå varför det inte blir något kollektivt ramaskri från de brittiska kyrkorna? Men biskoparna och prästerna är i stort sett tysta.

Lagstiftningen gör det straffbart att "uppvigla till hat" och bygger vidare på liknande kriterier baserade på rasistiska övergrepp som har funnits i lagboken i årtionden. Och det utvidgar brottet till andra grunder på grund av ålder, funktionshinder, ras, religion, sexuell läggning och, naturligtvis, och mest kontroversiellt, könsöverskridande identitet.

Straffet för att "uppvigla till hat" varierar från böter till fängelse i upp till sju år.

Det sekulära samtalet har tagit upp frågan om yttrandefrihet och frågan om att föredra det subjektiva framför det objektiva. Men den allvarligare frågan om hela begreppet hatbrott som en form av tankebrott har inte tagits upp alls.

Detta borde vara ett kategorifel – ett logiskt misstag där något som tillhör en viss kategori framställs som tillhörande en annan kategori – som kyrkan har ett intresse och en plikt att rätta till. Som juridikstudent för flera decennier sedan fick jag och mina kollegor lära oss att det var ett accepterat axiom att man inte kunde lagstifta om dygd. Det var omöjligt att göra den mänskliga naturen bättre genom att stifta lagar som gjorde dem mer dygdiga. Lagens uppgift var att stävja antisocialt eller kriminellt beteende. Den kunde inte skapa dygd eller göra människor dygdiga.

Den äldre uppfattningen, som vårt samhälle hade byggts på, hade en annan antropologi: kristendomen lärde och erkände att felet i den mänskliga naturen var synd – den "arvsynd" som vi har i dramat i Första Mosebok.

Men det har pågått en ideologisk kamp i väst som erbjuder en annan analys av det mänskliga tillståndet: ett sekulärt och övermodigt alternativ. Och den har ersatt den kristna världsbilden. Resultatet av utplånandet av den kristna insikten om det mänskliga tillståndet har lett till att synden har ersatts med illusionen om mänsklig fullkomlighet, som uppnåtts genom den dubbla smällen av utbildning och tvång.

Det illusoriska önsketänkande som förknippas med Rousseau har blivit den nya antropologin från vänstern. Och som Jordan Peterson har påpekat med sådan skärpa följer den alltid samma bana: utbildning, tvång och sedan, när det misslyckas, fängelse och (om man tittar på den ryske författaren Aleksandr Solzjenitsyns Gulag-arkipelag) dödsläger.

Dödstalen i samband med progressiva kampanjer av socialt tvång uppgår till något över 60 miljoner döda under Stalin och 80 miljoner döda under Mao Tse Tung.

Införandet av tankebrott är nästan en reflexmässig reaktion från den progressiva vänstern när den försöker utvidga sin makt och kontroll till det mänskliga hjärtats och sinnets helgedom.

Hela tankebrottets byggnad bygger inte bara på en feltolkning av den mänskliga naturen och det mänskliga tillståndets verklighet, utan är ett förebud om en strävan efter statlig kontroll som borde få de mest högljudda varningsklockorna att ringa.

Den progressiva sekulära kulturen fullföljer sina ambitioner i sin stämpling och "andrafiering" av grannen som begåvad rasism (trots att den är oförmögen att definiera ras), misogyni (aldrig androgynitet, märker vi) eller någon av de falska och illegitima fobier (från homofobi till islamofobi – men aldrig kristofobi) som har uppfunnits för att främja fantasin om korrigerbara tankebrott och utöka dess kontrollerande räckvidd.

Genom att utan att ifrågasätta giltigheten av denna rad av tankebrott, förlorar kyrkan slaget om sinnet, fantasin och kulturen.

Människor kan inte fullkomnas genom utbildning och tvång. Istället är vår diagnos vad vi har kallat "synd" som beskriver den komplexa blandningen av felaktiga ambitioner i det mänskliga hjärtat och sinnet.

Hur mycket vi än värdesätter och har en utökad utbildning, är den katolska prognosen en återupprättad relation med vår helige Skapare genom Kristi offer.

Men vårt fega och osäkra anammande av etiketterna för sekulärt dåligt uppförande, och vårt rusande för att vara lika "antirasistiska", "anti-mobbning" och "antifobiska" som den mest utopiska sekularist, är en farlig typ av kategorifel. "Tankebrott" kan inte avhjälpas vare sig genom social utfrysning eller genom lagstiftning.

Och upptäckten att staten har nått en sådan nivå av självförtroende och dumhet att den har infört lagstiftning för att kriminalisera vad den kallar hatbrottet felköning, borde återigen ha satt igång den högsta av varningsklockor bland kristna.

"Hat" kan inte avhjälpas genom lagstiftning eller ogillande. Och vägran att utmana den bristfälliga antropologi som den bygger på kommer att leda till att vi ger upp våra mänskliga rättigheter till förmån för den progressiva utopismens totalitära strävanden.

Evangelisation har inte bara blivit en fråga om plikt och önskan som det alltid har varit, utan nu, mer angeläget, det enda sättet att rädda vårt samhälle från att falla i klorna på en polisstat som har tagit sig rätten att veta vad som rör sig i ditt sinne – och att låsa in dig tills du i övrigt är nöjd med ditt sätt att tänka.

Gavin Ashenden

(Sveriges riksdag skall den 17 april 2024 rösta om den uppmärksammade Könstillhörighetslagen. Övers. anm.)

Till svenska, april 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.catholicherald.co.uk

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Yttrandefrihetens gränser

Yttrandefrihetens gränser

 

Läs också: Finland: Begränsad yttrandefrihet?

Päivi Räsänen

 

Läs också: Yttrandefriheten i Finland – hotad ställning?

Päivi Räsänen

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024