Predikan 28 söndagen under året 2023

Predikan 28 söndagen under året 2023

Jes 25: 6-10a; Ps 23; Fil 4: 12-14; 19-20; Matt 22: 1-14 (eller 10)

Kära bröder och systrar,

Vi är här tillsammans i en och samma tro, det är det första och viktigaste vi ska tänka på. Tron på Kristus som vår Herre och Frälsare förenar oss i kärlek till varandra.

När profeten Jesaja på sin tid talade till folket om Gud, påminde han om det lidande och den förnedring deras förfäder hade gått igenom som prövningar. Hur allvarligt hade det varit för dem?

Om vi nu tänker på vad som händer i Ukraina och i Israel och Gaza kan vi känna hur stora olyckor som kommer med hatet och våldet. Jesaja tröstar folket med Guds löften om fredens och rättvisans gåvor som ska komma. ”Gud räcker ensam för oss”, säger Teresa av Avila. ”Solo Dios basta”, på spanska.

”Herren skall hålla ett gästabud med feta rätter och starkt klarat vin”, säger han, och lovar dem att Herren skall ”utplåna den slöja som höljer alla folk och det dok som skyler alla folkslag”.

Människor levde då, som nu, liksom i blindo, de såg men förstod inte vad de såg. När Herren utplånar slöjan över ögonen och doket över axlarna, kommer folket att förstå vad de ser, Herrens härlighet.

Vi som delar samma tro på Gud den Allsmäktige, tackar Gud i lovsången, ”Vi tillber dig, vi prisar och ärar dig, vi tackar dig för din stora härlighet” (Gloria i mässan).

Det är det andra vi ska tänka på, att vi delar samma lidande med andra troende och likaså den ödmjuka tacksägelsen till Gud, vad som än händer oss här på jorden.

”Herren Gud skall torka tårarna från alla kinder och han skall utplåna döden för alltid”.

Kära bröder och systrar, om vi inte gråter nu så måste vi gråta med våra lidande bröder och systrar, nära och i fjärran. Också dessa tårar, de inre tårarna, skall Gud torka bort så att vi på nytt kan se Guds härlighet.

Det tredje vi ska tänka på är Jesu liknelse om ”Bröllopsfesten”. Vad vill Han säga med denna liknelse som liknar ett modernt drama? Ett bröllop är en fest och en högtid full av framtidstro och önskan om lycka. Om det är en kung som ordnar bröllop för sin son, är det hela folkets fest och högtid.

Bruden och brudgummen skall bygga en ny familj med många barn och leva inför Gud i trohet mot Hans bud och löften. Alla sådana bröllop är som himmelriket, säger Jesus. Samtidigt säger Han något om himmelriket, Guds rike vi inte kan se, men tror på. Det är som en bröllopsfest, säger Jesus, och förklarar därmed egentligen vad Kyrkan menar med att säga att varje äkta äktenskap mellan döpta är ett sakrament, alltså ett levande tecken på att Gud är med mannen och kvinnan i deras dagliga liv, tills döden skiljer dem åt.

Men det fjärde vi ska tänka på denna 28:e söndag under kyrkoåret är bilden av människans andliga och moraliska problem i återstoden av liknelsen. Det finns många inbjudna, men inte alla bryr sig om att komma. Det är deras fria val, men det är ett val till döden, och inte till livet, om de tackar nej till Herrens inbjudan. För den som nekar Guds inbjudan nekar kärleken till Gud och ödmjukheten inför Gud.

Det är meningen med Herrens ord i liknelsen: ”Många är bjudna, men få är utvalda”.

Det är Guds mening att vi ska använda vår fria vilja till Guds ära och inte till vår egen skam och eviga ensamhet utan Gud. ”Härligheten tillhör vår Gud och Fader i evigheters evighet”, säger den helige aposteln Paulus till församlingen i den gamla staden Filippi, som övergivits och inte finns kvar i norra Grekland. Allting på jorden skall förgås liksom den.

Det får vi inte glömma bort när vi förstår att tidens prövningar kan komma att drabba oss själva och våra familjer som tillsammans är Kristi kyrka, Amen.

diakon Göran Fäldt

Diakon Göran Fäldt

diakon Göran Fäldt

 

Göran Fäldt är gift och ständig diakon i S:t Franciskus katolska församling sedan 1982. Han har i många år varit ordförande i Katolska utskottet för äktenskap och familj (KUÄF), som nu heter Familjeutskottet (FU) från nyåret 2023. Diakon Göran fortsätter nu som ledamot men inte som ordförande. 

Han gick i pension som lärare i Jönköpings kommun 2004. I församlingen inbjuder han två gånger om året  förlovade par till äktenskapsförberedande kurs inför parens vigslar. För en fördjupad förståelse av äktenskapets sakrament och för familjernas avgörande betydelse i Kyrkan och i samhället har han översatt flera verk av påvarna och andra specialister på äktenskapsteologins område.

Under 2018 kom en samlingsvolym på 12 skrifter ut från Katolska Utskottet för Äktenskap och Familj. Han ansvarade för den nordiska katolska familjekongressen i Jönköping i maj 2012 och är för närvarande engagerad i det nordiska familjerådet som utbyter erfarenheter och diskuterar utvecklingen i stiften på familjeområdet.

Som tidigare ordförande i Caritas Jönköping har han ofta haft tillfälle att stödja människor i nödsituationer och kunnat förmedla Caritasmedlemmars gåvor och engagemang för behövande. Han är inte längre aktiv i Caritas lokala arbete.

Predikningar och föredrag om till exempel encyklikan Humanae vitae (1968) är andra områden i hans liv. Han medverkar regelbundet med artiklar och bloggar i Katolskt Horisont och skriver ibland debattartiklar i Jönköpings Posten. Med sin hustru Lena har han levt i S:t Franciskus’ katolska församling sedan 1969 och varit ständig diakon sedan 1982.

Han var i flera omgångar ordförande i Jönköpings kristna samarbetsråd JKS och har suttit i styrelsen för den fristående föreningen Teologiskt Forum. I den rollen han haft glädjen att inbjuda kända katolska präster att föreläsa för teologiskt intresserade i Jönköping.