Två kända katoliker evangeliserar på Twitter/X

5
min read

Två kända katoliker evangeliserar på Twitter/X

sön, 05/05/2024 - 11:50
Posted in:
0 comments

Brian Burgess och Sachin Jose förkunnar tron från hustaken.

Statyn av Sankt Petrus ses på Petersplatsen i Vatikanen. (foto: Franco Origlia / Getty Images)

 

Sociala medier är fulla av möjligheter för katoliker att evangelisera. Om det leder till debatt kan det bli tröttsamt eller fientligt, men vissa pigga katoliker har gjort det till en helig hobby. Två av mina favoriter på Twitter/X ger daglig inspiration; Den ena delar dagligen med sig av goda katolska nyheter, och den andra är en apologet som använder Skriften mot antikatolska attacker.

Brian Burgess

"Jag är så glad att han utmanar det här", tänker jag ofta när jag läser ett inlägg från Brian Burgess. Briljanta svar på pinsamma attacker är hans specialitet.

"Ditt påstående att det är okej att tala med andarna hos dem som blev frälsta strider mot hela Skriften. Ingenstans i Skriften kommunicerar människor med de frälstas andar", skrev en belackare.

"Har någon tagit bort Johannes förklaring eller Apokalyps  - Uppenbarelseboken, kapitel 5, från den protestantiska Bibeln?"  började Burgess innan han dök ner i bibliska detaljer.

En annan angripare skrev: "Brödsbrytelsen till minne av honom. Ingenstans står det: 'Brödets förvandling till Kristi kött så att vi kan äta hans kött om och om igen.'"

Burgess svar började med: "Kristus säger verkligen att brödet och vinet blir hans kött och blod (liksom den helige Paulus) och apostlarna och lärjungarna replikerar den eukaristiska högtiden i Apostlagärningarna 2:42, Apostlagärningarna 20:7 och Lukas 24:13-35."

Någon som påstod att skärselden inte finns i Skriften fick höra detta: "Tack Tchad. Jag tror att du var på väg att visa mig kapitlet och versen som säger: "Det finns ingen skärseld?" Medan vi väntar på det kommer jag att återskapa verser som tydligt stöder idén om Rening/Skärselden." Burgess skrev sedan mer än 30 verser.

Envis uthållighet och detaljerade försvar är lönsamt för alla inblandade, från beundrare till belackare. Det fina med att följa människor som Burgess är att vi genom att helt enkelt reposta sprider katolska sanningar.

Jag var nyfiken på var all hans entusiasm kommer ifrån, så jag kontaktade Burgess och fick veta att han är advokat och gruvchef, make sedan 22 år, far till tre barn och en 48-årig konvertit från protestantismen som kom in i kyrkan år 2021.

Det var under covid som han snubblade över en video av exorcisten fader Vincent Lampert som satte livet i perspektiv för honom. Han förklarade: "Jag började inse att andlig krigföring är mycket verkligt, ja, på sätt och vis, vårt existensberättigande, och jag kom att inse att gemenskap med vår Herre inte bara är ett primärt mål, utan verkligen det enda målet. Att vara i rätt relation med honom började stå i centrum i mitt liv och jag visste att detta bara var möjligt genom att uppnå full gemenskap med Kyrkan, han lämnade oss vid sin himmelsfärd – den Enda, Heliga, Katolska och Apostoliska Kyrkan.

Burgess mejlade fader Lampert, som uppmuntrade honom att överväga att skriva in sig i RCIA i sitt stift Birmingham, vilket han gjorde, och beskrev biskoparna, prästerna och personalen som vänliga och omhändertagande. Burgess pekade på sakramenten som förvandlade hans andliga liv tillsammans med bönen till denna skyddsängel, Rosenkransen och Auxilium Christianorum-bönerna. (= en daglig bönegemenskap. Övers. anm.)

"Mitt katolska Twitter-konto började få ett eget liv när jag började morgonbönen och åkallade helgonens förböner", sa han. "Den apologetiska vinkeln utvecklades när man svarade dem som hade frågor om den bibliska grunden för förbön. I takt med att antalet följare växte, över 9 500  kom jag i kontakt med olika grader av interaktion."

Även om det mesta av interaktionen är positiv, enligt honom, finns det ibland påståenden om avgudadyrkan och kritik från dem som propagerar för "Sola"-teologin. ( Här avses kortfattat   Sola Scriptura, en  protestantisk teologi som hänvisar till ”Skriften allena”, och inte anammar den katolska tron på Kyrkan och Kyrkans tradition. Övers. anm.) Därför resonerade han som så att bibliska svar skulle ha störst inverkan. Katoliker och icke-katoliker har uttryckt positiva kommentarer, bland annat några från protestanter som frågar om RCIA. (Rite of Christian Initiation of Adults – Katekumenat för vuxna inom den Katolska kyrkan. Övers. anm.)

"En herre", berättade han, "hörde av sig för ett par veckor sedan, som sa att han valde RCIA vid omkring 70 års ålder på grundval av vad han hade läst om kyrkan på Twitter/X."

Även om Burgess uppmuntrar andra att dela med sig av sin tro på Twitter/X, sa han att det faktum att han är omvänd och advokat förmodligen har hjälpt hans tolerans. "Det vill säga", sa han, "jag antar att jag kanske är något mindre benägen att ta skarpa svar personligt."

Sachin Jose

En annan evangelist är Sachin Jose, som närmar sig 150 000 följare på X och mer än 35 000 på Instagram. Han är katolik och arbetar som journalist och konsult inom marknadsföring av sociala medier.

"Min passion för den katolska tron växte under min gymnasietid när jag utvecklade en vana att läsa böcker", berättade han för mig i ett e-postmeddelande. "Denna vana ledde mig till att söka efter meningen med livet, och till slut förstå att Jesus ger oss denna mening och att kyrkan, grundad av honom, är där vi finner honom."

Jose tyckte om att läsa framstående kristna tänkare som C.S. Lewis, ärkebiskop Fulton J. Sheen, Scott Hahn och kardinal Robert Sarah och fördjupade sig också i kyrkans historia.

"Jag insåg dess enorma bidrag till modern utbildning, juridik, medicin och den västerländska civilisationen", sa han. "Med tanke på de utmaningar som den västerländska civilisationen står inför, inklusive relativism och woke-ideologier, tror jag att den katolska kyrkan har en avgörande roll i att bevara den. Mitt mål är att bidra till denna sak genom media genom att sprida medvetenhet om tron." (Woke är en politisk term som uppstått i USA och som beskriver en medvetenhet och ett fokus på frågor som rör jämlikhet mellan olika etniciteter och genus, samt social rättvisa, diskriminering och rasism. Det kommer från uttrycket "stay woke" på afroamerikansk engelska, ungefär "stay awake" förbli vaken. Enl. Wikipedia. Övers. anm.)

Hans inlägg innehåller bilder under nyheter och inspiration. Här är några exempel:

  • "Grattis på högtidsdagen Sankta Teresa av Anderna, be för oss. Hon är känd som "Andernas blomma" och var Chiles första helgon som helgon.
  • "Fader Chis Garrett, som prästvigdes förra året i Sligo på Irland, är en före detta läkare som lämnade sin karriär för att bli präst."
  • Ovanför ett foto av detta ögonblick där han skrev: "Jordan Peterson får välsignelser från en katolsk präst vid påskvakan, där hans fru Tammy officiellt konverterade till katolicismen."
  • "Kallelseboom i Arlingtons stift! Det finns 12 presumtiva kandidater som ska prästvigas för det lilla stiftet Arlington i Virginia, som bara har omkring 450 000 katoliker.

"Jag hade aldrig förväntat mig att nå en så stor publik", erkände José, "men jag började med en önskan att evangelisera. Jag får positiv respons från både katoliker och icke-katoliker. Noterbart är att kardinal Robert Sarah och till och med Elon Musk, känd för sin ateism eller agnosticism, har interagerat med mina inlägg och visat på sociala mediers inverkan. Men min största glädje kommer från att människor upptäcker Jesus och skönheten i vår tro genom mina inlägg och nyhetsrapporter."

José uppmuntrar alla katoliker att göra vad de kan för Herren och hans rike. "Varje katolik har ett ansvar att dela med sig av tron och att uppenbara Jesu strålande ansikte för dem som inte känner honom", sa han.

Patti Maguire Armstrong

 

Patti Maguire Armstrong

Patti Maguire Armstrong är en prisbelönt journalist och var chefredaktör och medförfattare till den bästsäljande Amazing Grace-serien. Hennes senaste böcker är den humoristiska och inspirerande andra upplagan Dear God, I Don't Get ItDear God, You Can't Be Serious!What Would Monica Do? och Holy Hacks. Patti arbetade inom socialt arbete och offentlig förvaltning innan hon stannade hemma som frilansskribent medan hon och Mark uppfostrade sina 10 barn i North Dakota. Följ henne på Twitter på @PattiArmstrong och läs hennes blogg på PattiMaguireArmstrong.com.

Till svenska, maj 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Populär katolsk influencer: "Vi måste använda våra sociala medieplattformar"

Sachin Jose

 

Läs också: "Den katolske serietecknaren": Möt den 20-årige konstnären som använder sina serier för att evangelisera

"Den katolske serietecknaren": Möt den 20-årige konstnären som använder sina serier för att evangelisera

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
14/05/2024