Tom Holland minns oförklarligt helande från cancer efter att ha bett till Vår Fru

4
min read

Tom Holland minns oförklarligt helande från cancer efter att ha bett till Vår Fru

tis, 04/23/2024 - 13:43
Posted in:
0 comments

Tom Holland

 

En internationellt bästsäljande författare och kändishistoriker har avslöjat att han på ett mystiskt sätt botades från cancer efter en desperat bön till Jungfru Maria.

Tom Holland är författare till historierna Millennium och Dominion och är tillsammans med Dominic Sandbrook värd för podcasten The Rest is History, en av de mest lyssnade podcasterna i den engelsktalande världen.

Vid ett föredrag som anordnades av London Institute for Contemporary Christianity erkände Holland att hans enda två upplevelser av möjligt övernaturligt ursprung involverade den välsignade Jungfru Maria, och skämtade om att "Gud måste ha ett sinne för humor".

Brierley undersökte anekdoterna i en artikel i The Spectator nyligen, med rubriken "En kristen väckelse är på gång i Storbritannien".

Holland nyanserade sina kommentarer till Catholic Herald genom att också säga att det fanns potentiellt icke-övernaturliga förklaringar till vad han upplevde – och att han fortfarande är "strandsatt i skugglandet mellan tro och existentiell förtvivlan".

Men han sa att blotta möjligheten att tro att sådana upplevelser kan ha varit av övernaturligt ursprung öppnade upp för honom en känsla av hur underbart universum kunde te sig för en person som valde att ta ett språng i tro.

Hans första möte skedde under inspelningen av en dokumentär i det krigshärjade norra Irak och han gick in i en övergiven kyrka som skändats av IS-terrorister.

Denna kyrka låg i en irakisk stad där kristna korsfästes flera år tidigare för sin tro. Historikern påminde om att tanken på korsfästelse drev honom ner i en "existentiell avgrund".

Holland beskrev sedan hur, medan han var hänförd och stirrade på en fläck av spillror på marken framför sig, en vindpust förde med sig en papperslapp med en helig bild av bebådelsen som fladdrade förbiexakt i hans synfält.

Han tog upp bilden och såg "Gabriels stora vingar svepa bakåt när han knäböjde inför Jungfrun".

Han beskrev de kommande ögonblickens känslor som att befinna sig på en "tunn plats" där slöjan mellan vår egen värld och potentiella verkligheter bortom var mer genomskinlig.

"Och jag kände att det var en av de där tunna platserna som folk pratar om där den himmelska dimensionen plötsligt verkar otroligt nära", avslöjade han.

Holland sade att han på denna plats kände en stark känsla av att något som liknade änglavingar snuddade vid hans axlar när de steg upp och ner från andra världar.

"Det var en slags söt känsla av berusning", sa han till Justin Brierley vid LICC, och antydde att hans upplevelse kunde ha berott på uttorkning men att han inte kunde avfärda dess möjliga övernaturliga ursprung helt och hållet.

– Kanske var allt konstigt och konstigt. Och i samma ögonblick som du accepterar att det finns änglar, då verkar världen plötsligt rikare och mer intressant, säger han.

"Hade jag fel när jag fokuserade på ängeln? Borde jag verkligen ha fokuserat på Jungfrun? Var hon där?" frågade han sig senare.

Mr Holland beskrev senare det andra erfarenhetsmässiga religiösa mötet han hade.

Medan protestanterna i publiken skrattade varnade han för att det var osannolikt att åhörarna skulle tycka om vad han skulle avslöja härnäst.

"Jag vet inte om jag får tala på det här sättet i en kongregationalistkyrka", sa han, "men det kommer att bli värre kan jag säga dig."

Flera år senare, i december 2021, diagnostiserades historikern med cancer och hans läkare insisterade på att det sannolikt skulle bli nödvändigt att ta bort en del av hans tarm vid en operation.

Under julen deltog Holland i gudstjänster i kyrkan St Bartholomew the Great i centrala London.

St Bartholomew's är ett före detta augustinerkloster och sjukhus som är förknippat med det mirakulösa eftersom det grundades efter att Rahere, en augustinermunk, sägs ha haft en vision där han blev tillsagd av en himmelsk budbärare att grunda en kyrka i London-området Smithfield.

Det är också den enda platsen i London där Jungfru Maria sägs ha visat sig.

Hon är omnämnd i den fortfarande bevarade samtida Book of Foundations som att ha uppenbarat sig för en katolsk munk vid namn Hubert. Boken beskriver hur hon på ett finkänsligt och uppmuntrande sätt skäller ut honom och de andra munkarna för att de inte gör liturgin på rätt sätt, och uppmanar dem att återvända till den "fromma vördnaden" för sitt traditionella firande av "mässan".

Kyrkan, som intogs av protestanterna vid reformationen, upphörde att se några fler av de mirakulösa tecken eller helanden som dittills vanligen var förknippade med den. Ingen känd Mariauppenbarelse har inträffat för anglikanska präster eller lekmän.

Holland, som var skakad av den senaste diagnosen och både medveten om kyrkans historia och någon som sällan bad, knäböjde på den plats i Lady Chapel of St Bartholomew's där Vår Fru sägs ha visat sig – och bad om hjälp.

Holland avslöjade att han inte hade bett sedan han var ung, men att han inte trodde att han hade något att förlora.

"Jag gick till den här platsen där Jungfrun visade sig och bad en stor innerlig bön. Kom igen. Snälla. Och allt gick rätt från den stunden."

Inom några veckor fick Holland medicinsk bekräftelse på att hans tarmcancer hade avtagit och han erkände att dåliga trender i hans liv började vända.

"Cancern hade inte spridit sig... och därför behövde jag inte ta bort den här biten av min tarm. Två år senare verkar jag vara klar med det."

"Som protestantisk agnostiker tyckte jag att tanken på att jag hade fått ett Mariaingripande var så sublimt rolig att jag tänkte att om det är sant måste Gud ha det mest underbara sinne för humor", sade han.

År 2023 berättade Holland för biskop Robert Barron vid en offentlig audiens att hans fru var katolik (som hade återupptäckt sin tro först nyligen) och att en jesuitpräst som de en gång kände var den heligaste person han någonsin hade träffat.

Historikern föreslog för biskop Barron att han dessutom trodde att ateismen var protestantismens "naturliga slutpunkt".

Thomas Colsy

Till svenska, april 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.catholicherald.co.uk

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
2/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024