Rapport: Förföljelsen av kristna är den högsta på 30 år

2
min read

Rapport: Förföljelsen av kristna är den högsta på 30 år

ons, 01/18/2023 - 21:28
Posted in:
0 comments

Förföljelsen av kristna är den högsta på tre decennier, enligt den senaste rapporten från intresseorganisationen Open Doors.

World Watch List, som släpptes av Open Doors den 18 januari, rapporterade att antalet kristna som utsätts för förföljelse världen över totalt sett förblev stabilt under 2022 på cirka 360 miljoner.

I en lista över de 50 länder som har mest förföljelse återvände Nordkorea till första plats 2022. Året innan hade Afghanistan hamnat i topp efter talibanernas maktövertagande.

Afghanistan ligger på nionde plats i den senaste listan eftersom landets kristna antingen har dödats, flytt eller håller sig gömda, enligt Open Doors italienske chef Cristian Nani.

De få kristna som finns kvar i Afghanistan lever som den tidiga kyrkan, sade Nani vid en presentation av World Watch List i Italiens deputeradekammare den 18 januari. "De lever tron i hemlighet eftersom det är det enda sättet att leva den i säkerhet."

Nani förklarade att det idag finns ett ökande fenomen med en "flyktingkyrka" på grund av antalet kristna som flyr från förföljelse.

De andra länder som klassificeras som länder med "extrema" nivåer av förföljelse av kristna i år är Somalia, Jemen, Eritrea, Libyen, Nigeria, Pakistan, Iran, Sudan och Indien.

I Afrika söder om Sahara har våldet mot kristna nått en "aldrig tidigare skådad intensitet", enligt rapporten.

Nigeria fortsätter att vara epicentrum för massakrer med 5 014 kristna dödade 2022, nästan 90 % av det totala antalet kristna som dödades i världen – 5 621.

Nästan 90 procent av kidnappningarna som genomfördes mot kristna under 2022 ägde också rum i Nigeria, där Nani sa att det pågår en "kidnappningsverksamhet".

Han sa att ett alltför vanligt scenario är kidnappning av en kristen mans fru och döttrar, som ofta får utstå sexuellt våld och sexhandel innan de släpps mot en lösensumma.

Förutom sin bevakningslista sa Nani att Open Doors arbetar för att hitta "radikala lösningar" på förföljelse och för att hjälpa förföljda kristna att finna helande och förlåtelse, och för att "bryta våldsspiralen".

Andrea Benzo, särskilt sändebud för skydd av religionsfrihet vid Italiens utrikesministerium, kallade förföljelse av kristna inte bara en brist på religionsfrihet utan ett misslyckande för samhället.

Han noterade populariteten hos ämnet "rättigheter" i Italien och andra västländer, medan den mänskliga rättigheten till religionsfrihet ignoreras.

World Watch List underströk också den fortsatta förföljelsen av kristna i Kina, som är nummer 16 på listan.

Kina "håller på att skapa en internationell allians för att omdefiniera mänskliga rättigheter", samtidigt som fler länder anammar "den kinesiska modellen med centraliserad kontroll av religionsfriheten".

En medlem av Italiens deputeradekammare, Andrea Delmastro Della Vedove, sade att Italien måste ha modet att föreslå principerna om religionsfrihet i länder där den inte respekteras ordentligt.

Han sade att den italienska regeringen borde sätta press på det internationella samfundet för att främja religiös pluralism.

Delmastro är ordförande för en interparlamentarisk grupp för skydd av kristnas religionsfrihet, som bildades 2019 av högerpartiet Fratelli d'Italia (Italiens bröder), som ingår i den koalition som nu sitter vid makten i Italien.

Han bad folk att fundera över vad som hamnar på tidningarnas förstasidor och frågade: "Vad kan våra övergivna bröder och systrar i Mellanöstern och Kina tycka om det?"

Påven Franciskus bad om förböner för förföljda kristna efter sin offentliga audiens den 18 januari. Han sa att han ber för fader Isaac Achi, en katolsk präst som dog efter att banditer satte eld på hans församlings prästgård i norra Nigeria i söndags.

Hannah Brockhaus

Hannah Brockhaus

Hannah Brockhaus

 

Hannah Brockhaus är Catholic News Agencys korrespondent i Rom. Hon växte upp i Omaha, Nebraska, och har en examen i engelska från Truman State University i Missouri.

Till svenska Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.catholicnewsagency.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Förföljd, diskriminerad och mördad. Var sjunde kristen är ett offer för hat – rapport 2023

Förföljd, diskriminerad och mördad. Var sjunde kristen är ett offer för hat – rapport 2023

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024