Podcasten "Katekes på ett år" toppar listorna: "Den har en skönhet som talar till hjärtat"

3
min read

Podcasten "Katekes på ett år" toppar listorna: "Den har en skönhet som talar till hjärtat"

tis, 01/17/2023 - 14:00
0 comments

Även om katekesen är specifik för den katolska kyrkan, sa fader Schmitz att han tror att vem som helst kan lyssna på hans podcast och lära av den.

                                              Fader Mike Schmitz talar på SEEK23. (foto: FOCUS SEEK23)

 

WASHINGTON - För tredje året i rad har en katolsk podcast bultat ut ur porten efter nyårsdagen för att bli nummer 1 mest populära på Apple Podcasts och slog ut sekulära podcasts från The New York Times, NBC News och NPR.

Men 2023 skiljer sig något från 2021 och 2022, av en viktig anledning. I år innehas de två bästa platserna på Apple Podcasts för närvarande av katolska podcasts - "Katekesen på ett år" och "Bibeln på ett år", båda producerade av det katolska förlaget Ascension.

Fader Mike Schmitz, en präst i stiftet Duluth, Minnesota, och värd för båda podcasterna, berättade för CNA förra veckan att han under inspelningen av hundratals avsnitt av podcasten har slagits av den "vackra" sammansättningen av katolska kyrkans katekes, en rejäl volym som fungerar som den definitiva sammanfattningen av kyrkans undervisning.

Även om katekesen är specifik för den katolska kyrkan, sa fader Schmitz att han tror att vem som helst kan lyssna på hans podcast och lära av den. Fader Schmitz sa att läsningen genom katekesen har fungerat som en nyttig påminnelse för honom personligen om många aspekter av kyrkans undervisning.

"[Medan] jag kanske är väldigt allmän med något, vill kyrkan att vi ska vara mycket, mycket tydliga", kommenterade fader Schmitz.

"Och [katekesen] formulerar tron, inte bara med klarhet utan också med skönhet. Så om jag skulle säga något som har varit en slags överraskning så har det inte bara varit tydligheten, utan skönheten."

 

Katekesen på ett år Fader Mike Schmitz

"Katekesen på ett år" och "Bibeln på ett år" podcasts var i positionerna nr 1 och nr 2 på Apple Podcasts från och med morgonen den 9 januari 2023. Jonah McKeown/Skärmdump

 

Medan vissa människor kanske tänker på katekesen bara som en resurs, "som en encyklopedi", sa fader Schmitz, hoppas han att hans podcast kommer att hjälpa lyssnare att uppskatta katekesen som genomsyrad av "sanning som talas i kärlek."

"[Katekesen] är inte bara ett berusande dokument. [Den har] en skönhet som talar till hjärtat, inte bara till huvudet, säger Schmitz.

"Katekesen på ett år" är en slags uppföljare till den väldigt populära podcasten "Bible in a Year", som började den 1 januari 2021. Istället för att läsa Bibeln från pärm till pärm följde den podcasten "The Great Adventure Bible Timeline", som utvecklades av Jeff Cavins. Tidslinjen, centrerad på "14 kritiska berättande böcker" varvat med de återstående icke-berättande böckerna, hjälper till att upprätthålla frälsningshistoriens berättelsestruktur.

Trots att den så småningom avstod från sin plats nr 1 på listorna har "Bibeln på ett år" laddats ner cirka 430 miljoner gånger.

Podcasten "Katekesen på ett år" följer ett liknande format som podcasten "Bibeln på ett år" genom att det kommer att finnas 365 dagliga avsnitt, med fader Schmitz som lägger till sina egna korta böner och reflektioner. USA: s konferens för katolska biskopar var tvungen att ge Ascension specifikt tillstånd att distribuera katekesen i detta format eftersom den äger upphovsrätten till den engelska översättningen för distribution i USA, noterade fader Schmitz.

"Ingen har någonsin kunnat distribuera katekesen så här sedan den utfärdades på 90-talet", sa han.

Ascensions president och VD Jonathan Strate sa att populariteten för "Katekesen på ett år" talar till en hunger bland lyssnare att lära sig om Guds plan för sina liv.

"Att ha en podcast om katolska kyrkans katekes nå nr 1 i USA i alla kategorier är ett häpnadsväckande ögonblick för den katolska kyrkan", sa Strate 3 januari.

"Det talar till den djupa längtan vi alla har att svara på Guds plan för var och en av oss - en plan som uppenbaras så vackert i skatten som är katekesen."

Speciella bonusavsnitt av podcasten kommer att innehålla katolska ledare och experter biskop Andrew Cozzens, Jeff Cavins, Mary Healy och syster Miriam James Heidland, sa Ascension. Dessutom har Ascension-utgåvan av "The Catechism of the Catholic Church" släppts för att följa med podcasten.

                                                                                                    Jonah McKeown

Fader Schmitz sa att han anser att datumet för påven emeritus Benedictus XVI: s död - 31 december 2022 - är betydelsefullt eftersom det bara var en dag innan podcasten "The Catechism in a Year" lanserades för världen. Benedictus - då kardinal Joseph Ratzinger - ledde kommittén för att skapa katolska kyrkans katekes, som slutligen publicerades 1992.

Översättning för Katolsk Horisont Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
11/03/2023