Ny hemsida utforskar påven emeritus Benedikts liv och verk

4
min read

Ny hemsida utforskar påven emeritus Benedikts liv och verk

mån, 11/21/2022 - 12:00
0 comments

benedictusxvi.com är ett samarbete mellan the German Tagespost Foundation for Catholic Journalism och the Pope Benedict XVI Institute.

Vatikanstaden – En ny hemsida tillägnad påven emeritus Benedikt XVI strävar efter att hjälpa kyrkan förnya sig, fördjupa människors personliga relation med Kristus och låta trons och förnuftets skönhet skina i en tid då relativism och subjektivism skakar om kyrkan.

Detta är, enligt skaparen av hemsidan benedictusxvi.com, ett samarbete mellan German Tagespost Foundation for Catholic Journalism och the Pope Benedict XVI institute.

En förhoppning är att de ska motverka ”ensidiga skildringar, vanliga klichéer och missvisande bilder” av Benedikt XVI och försök att framställa ett porträtt av honom som ”symbolen för ett omodernt tänkesätt som behöver övervinnas en gång för alla”.

I stället syftar hemsidan, som utkom på tyska förra året och sedan översattes till engelska, till att ”främja en syn på Benedikt XVI´s liv och verk som är fri från orättvisa fördomar”.

I denna intervju genomförd via e-post av the Register med Clemens Neck, en styrelseledamot i the Tagespost Foundation, berättar han mer om detta initiativ och påpekar att det i denna kristid för kyrkan, speciellt i Tyskland där frågor om tro lämnas över till ”majoritetens vilja”, är mycket viktig för att ”reflektera över de källor som är sant renande, helande och förnyande”.

Herr Neck, hur viktig är denna hemsida för de troende idag?

Väldigt viktig! Den här hemsidan är inte till för en nostalgisk tillbakablick eller ett försök att ändra det som varit. Den gäller framtiden. Den gäller förnyelsen av kyrkan, att leva tron och ett fördjupande av den personliga relationen med Kristus. Hemsidan har gett sig själv uppdraget att göra Joseph Ratzingers/Benedikt XVI rika skatt av arbete tillgängligt för framtida generationer. Benedikt XVI teologi är en teologi i sanningens tjänst. Att låta skönheten i tron skina och samtidigt låta förnuftet skina, det är vad som gör den så tilltalande.

Sanningen som Benedikt XVI talar om är inte någon filosofisk abstrakt konstruktion, det är en person: Jesus Kristus. De som söker vägledning i en tid av relativism och subjektivism, vilket även skakar om kyrkan, finner denna hos Benedikt XVI. Målet för denna hemsida är att göra hans teologi tillgänglig för en bred publik.

Varifrån kom idéen att starta denna hemsida?

Idéen kom från styrelsen för the Tagespost Foundation for Catholic Journalism. Denna står bakom den nationella katolska tidningen Die Tagespost, vilken är den mest framstående katolska rösten i den tyskspråkiga världen. Tidningen har samarbetat med Joseph Ratzinger/Benedikt XVI i många år. Innan han valdes till påve var Ratzinger själv skribent åt tidningen. Det var därför självklart för tidningen att börja fundera på vad som kunde göras för att påven emeritus rika teologiska arv skulle bli bekant för en bredare allmänhet genom modern kommunikation, speciellt sedan bilden av Ratzinger ofta snedvrids genom klichéer och missvisande bilder.

Därmed föddes tanken på en internationell hemsida, som ska komma att växa steg för steg och bli en internationell plats för referenser från Benedikts liv och verk. Denna internetportal önskar möta ensidiga åsikter och klichéer med fakta, kvalitet och sanning för att bidra till en fördomsfri bild. Det faktum att denna portal har kunnat bli verklighet, nu även på engelska, är tack vare donatorer och välgörare som har gjort Benedikt XVI´s sak till sin egen. Grunden har blivit lagd, allt har kommit igång, och nu ska portalen växa. En version på italienska är på gång, och andra språk kommer. De mångtaliga och väldigt personliga gratulationerna från alla kontinenter som har nått påven emeritus på hans 95:e födelsedag via portalen visar att intresset är stort.

Vi har sett påståenden att Benedikts och påven Johannes Paulus II´s lära har ignorerats eller till och med förkastats under det nuvarande pontifikatet. Är en del av syftet med denna hemsida att säkerställa att deras lära förblir levande och tillgänglig?

I en tid då alla grunder verkar vackla finns det ett behov av fyrtorn som visar vägen framåt mot evigheten. Joseph Ratzingers teologi är ett sådant fyrtorn som ger vägledning, klarhet och pålitlig ledning bland vågor av motsägelsefulla åsikter och i en sekulär storm.

I Tyskland upplever vi just nu var detta leder i frågor om tron och den kristna bilden av människan som utsätts för majoritetens val. Parlamentarism har inget gemensamt med synodalitet, som påven Franciskus efterfrågar. Speciellt i tider av kris är det viktigt att reflektera över de källor som verkligen kan rena, hela och förnya. Benedikt XVI´s teologi och förkunnelse är av central betydelse nu. Hans teologi betyder kontinuitet, inte splittring. Med utgångspunkt i evangelierna, genom hans upptagenhet med kyrkofädernas teologi till hans möte med vår tids stora tänkare som han, sin stora ödmjukhet till trots, mötte intellektuellt på lika villkor som knappast någon annan i sin tid. För Ratzinger var det alltid självklart att det inte kan bli någon förnyelse av kyrkan utan konversion och omorientering mot Kristus. Han är vägen och mallen för all förnyelse. Där kyrkan följer andra vägar går hon vilse – alltid och oavsett omständigheterna. Att Ratzinger alltid var en skarp analytiker av sin tid visar sig genom alla de texter i vilka han, sedan flera decennier, redan beskrivit den utveckling och dramatiska förändring som utmanar oss idag. Benedikts teologi är verkligen en fyr i ett stormigt hav.

Känner Benedikt till hemsidan och ställer han sig bakom den?

Påven emeritus känner inte bara till den utan har även uttryckt sitt tydliga gillande av skapandet av denna hemsida som bär hans namn. I ett personligt tack har han tilltalat de som önskat honom välgång och gratulationer på hans födelsedag från hela världen. Teologer och Ratzingerexperter från Tyskland och andra länder samarbetar med hemsidan. Dess innehåll utvecklas i samarbete mellan the Tagespost Foundation och Pope Benedict XVI Institute. Denna hemsida lägger grunden för ett internationellt projekt som kommer fortsätta växa. Målet är att skapa en tilltalande digital kunskapsportal som kommer bli den internationella auktoriteten på Joseph Ratzinger/Benedikt XVI´s liv, tanke och verk. Med varje version på ett nytt språk växer kretsen av författare och läsare ständigt. Vi är väldigt tacksamma för alla som stödjer och stöttar arbetet med att göra detta möjligt.

Översättning för Katolsk Horisont, november 2022, Conny Strömberg

 

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Påven Benedictus

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna