Människor i S:t Franciskus’ katolska församlings historia – tillbaks till Greta Bergholmen

1
min read

Människor i S:t Franciskus’ katolska församlings historia – tillbaks till Greta Bergholmen

lör, 09/09/2023 - 16:18
0 comments

Greta Bergholmen föddes 1896 i Agnetorp utanför Tidaholm i Västergötland. Hon tog realexamen i Tidaholm och påbörjade seminarieutbildning i Skara men avbröt och kom till Stockholm där hon började skriva för Dagens Nyheter. Hon gifte sig med blivande länsassessorn Johan Bergholmen och fick med sin man en son 1920.

S:t Franciskus katolska församlingskyrka idag sedd från Klostergatan

 

I Gävle hade Johan en tjänst och Greta skrev för Gefle Dagblad. Hennes första diktsamling kom ut på Bonniers 1925. Familjen flyttade till Jönköping 1939 och flera diktsamlingar gavs ut. Romanen ”Över mörka vatten” utspelar sig i Jönköping, på dåvarande sinnessjukhuset Ryhov. Några sidor som exempel på författarinnans stil kan läsas i foto här i artikeln.

Boken fick god kritik bland annat av Johannes Edfelt i Bonniers litterära magasin (BLM). Edfelt var också västgöte, författare och poet. Han blev senare blev ledamot av Svenska Akademien.

Han skrev om hennes roman att ”den alltigenom bär prägeln av uppriktighet och är förvånansvärt fri från självömkan”, vilket citeras i boken ”Jönköpingsdikt genom tiderna” av förre rektorn Sigvard Lindqvist (1992). På några sidor i romanen kan man ana hur annorlunda man såg på patienterna och deras sjukhusmiljö på den tiden. Ett viktigt inslag var vila, tystnad, fördragna gardiner och undvikande av allt som kunde oroa eller utlösa starka känslor.

Som Katolsk Horisont berättat tidigare konverterade Greta Bergholmen till Kyrkan någon gång i slutet av sitt liv. Hon flyttade som änka till Vadstena men ville efter katolsk begravning ha sin sista viloplats bredvid sin make på Skogskyrkogården i Jönköping. Nu aktiva församlingsmedlemmar besöker regelbundet också hennes grav och hedrar hennes minne. Det är så de små församlingsberättelserna blir katolsk församlingshistoria.

Porträttbild av Greta Bergholmen

Porträttbild av Greta Bergholmen

 

Kanske finns brev bevarade någonstans som berättar om kontakter med katolska präster? I nuläget vet vi i församlingen ingenting närmare om Greta Bergholmens väg till Kyrkan och när upptagningen i kyrkan och den katolska konfirmationen ägt rum.

Men poeten Bergholmen har också vandrat – som vi – utmed Vätterns strand och tacksamt upplevt dess skönhet:

Regntunga dimmor

döljer Vättern idag.

Inte en fågels flykt

stör den ljudlösa stillheten.

Göran Fäldt

 

Läs också: Katolsk grund i Jönköping – minnen från S:t Franciskus’ församling

Katolsk grund i Jönköping – minnen från S:t Franciskus’ församling

 

Läs ochså: Marialegionen och Pilgrimer för Kristus i S:t Franciskus’ församling i Jönköping – minnen från 1970

Jönköping Kyrkan

 

Läs också: Människor i S:t Franciskus’ katolska församling - berättelser och minnen från förr

Katolska kyrkan

 

 

Läs ochså: Människor att minnas i S:t Franciskus’ katolska församling i Jönköping

Katolsk kyrkan
Gråbröderna

De senaste artiklarna