"Lilla miraklet i Lille": Hur en ljusmässa i Frankrike samlar hundratals ungdomar varje vecka

5
min read

"Lilla miraklet i Lille": Hur en ljusmässa i Frankrike samlar hundratals ungdomar varje vecka

ons, 04/17/2024 - 18:55
0 comments

Detta initiativ lanserades år 2016 av kaplanen vid det katolska universitetet i Lille och har haft en oväntad och exponentiell framgång i denna stad, vilken formats av studentlivet.

Varje tisdagskväll klockan 22.00 samlas mellan 800 och 900 studenter i det historiska St. Joseph's Chapel vid Lille katolska universitet för en ljusmässa.

 

LILLE, Frankrike - "Det goda gör inget väsen av sig", skulle den helige Franciskus av Sales säga om Lilles ljusmässa.

Faktum är att medan Frankrike regelbundet visar sig gå i bräschen för avkristningen av västvärlden och nyligen skapade rubriker för sin konstitutionalisering av abort, så har den kristna förnyelsens glöd redan börjat brinna – tyst men kraftfullt – på landets norra horisont.

Varje tisdagskväll klockan 22.00 samlas mellan 800 och 900 studenter i det historiska St. Joseph's Chapel vid Lille katolska universitet för en ljusmässa. Denna siffra har ökat månad efter månad sedan initiativet lanserades år 2016, och har avsevärt ökat antalet nya katekumener som är på väg mot dopet.

För sina initiativtagare är denna oväntat framgångsrika formel en universell modell som kan exporteras för att beröra själarna hos det stora antal unga människor som törstar efter helhet i en värld som är djupt atomiserad av den virtuella världens expansion till alla sfärer av det dagliga livet.

"Skönhetens enkelhet"

Ljusmässan, som lanserades på initiativ av en grupp på sex studenter i ett litet kapell under ledning av det prestigefyllda universitetet i Lille (Frankrikes största privata icke-vinstdrivande universitet, även känt som La Catho), översteg snabbt 300-deltagargränsen, vilket tvingade organisatörerna att flytta för att fortsätta att välkomna det växande flödet av studenter. vare sig de är troende eller bara nyfikna.

För detta ändamål restaurerades år 2019 det stora St. Joseph's Chapel i anslutning till skolan, som firade sitt 100-årsjubileum i år och länge användes som ett rum för studenter att göra sina prov i. Året därpå möttes byggnadens kapacitet på cirka 600 platser vid mässan, vilket tvingade studenterna att komma tidigt för att undvika att stå eller sitta på golvet.

Under fastan i år var säkerhetstjänsten tvungen att avvisa hundratals troende, eftersom nuvarande regler förbjuder att ta emot mer än 900 personer i byggnaden.

Hur ska man förklara vurmen för en mässa mitt i veckan när Europas kyrkor tenderar att tömmas i en oroväckande takt?

Medan traditionalistiska och karismatiska rörelser inom kyrkan har haft en sällsynt förmåga att sporra folkmassorna i Frankrike under de senaste åren, vilket framgår av den otroliga framgången med pilgrimsfärder till Chartres och Paray-le-Monial, gör denna mässa i Lille inga anspråk på någon särskild identitet eller känslighet, annat än en hängivenhet till liturgins skönhet och kvaliteten på dess predikanter. Ramsorna sjungs oftast av en polyfon kör, vars djup och musikalitet deltagarna lovordar.

"Utöver de olika rörelser som utvecklas inom kyrkan i dag, tror jag att det som mest sannolikt kommer att attrahera unga människor är enkelheten i skönheten", sa Joséphine Auberger, student vid La Catho och kommunikationschef vid kaplanen, till The Register på påskafton.

Hon tillade: "Jag har en vän som vanligtvis bara deltar i den traditionella latinska mässan, just på grund av sin strävan efter skönhet, och som befinner sig helt i detta firande, och jag tror att han är långt ifrån ensam."

Varje tisdagskväll klockan 22.00 samlas mellan 800 och 900 studenter i det historiska St. Joseph's Chapel vid Lille katolska universitet för en ljusmässa.

"Jag tror att det som mest sannolikt kommer att locka unga människor är enkelheten i skönheten", säger Joséphine Auberger, student vid La Catho och kommunikationschef vid kaplanen, till The Register. (Foto: Courtesy )

 

För Louis Tranié, sjukgymnaststudent och vice ordförande för kaplanskontoret, har "WYD Lissabon"-effekten (med hänvisning till Världsungdomsdagen som lockade hundratusentals pilgrimer till den portugisiska huvudstaden i augusti år 2023) också bidragit till glöden kring denna veckosammankomst. "Människor attraherar människor; Mun-till-mun-metoden har spelat en stor roll i denna oväntade triumf, för att inte tala om det faktum att nedsänkning i mörkret också lockar många unga människor som fjärmat sig från kyrkan, som därför inte längre är rädda för att bli dömda av sina grannar", noterade han.

"Tiden – klockan 22 – representerar också ledig tid för dessa studenter, som har avslutat sin dag och i allmänhet inte har något planerat för den tiden", vilket frammanar ett idealiskt tillfälle att "ge något till Gud och få något i gengäld", tillade fader Charles-Marie Rigail, kaplan vid det katolska universitetet.

Ankare i en föränderlig värld

Ljusen är huvudsakligen placerade i koret och mittgången, så att endast Kristus på krucifixet är upplyst, och är där för att hjälpa de unga deltagarna att lyfta blicken mot himlen i ett autentiskt hjärta-till-hjärta med Gud, avskalat från alla världsliga konstgrepp.

"Allt är fokuserat på Guds Ord, på hans Kyrka, som går så mycket längre än vad människor är kapabla att skapa, och som är en del av en lång historia och tradition som går långt tillbaka i tiden, och som erbjuder ett fast ankare för alla dem som tänker på sin framtid och känner att de lever i en mycket föränderlig värld. Mycket är flytande och fyllt av osäkerheter", säger fader Rigail till The Register.

Han tillade med ett leende att världens Instagram och andra sociala nätverk, där unga människor tillbringar en stor del av sin tid, aldrig kommer att kunna släcka denna törst efter att tillhöra något bortom mode och flyktiga elektroniska enheter.

"Det är så man kan beröra människors hjärtan, bryta ner rådande fördomar om kyrkan och öka medvetenheten om dess användbarhet och relevans, och försöka erbjuda något som är bra och så rätt som möjligt."

Den unge prästen påpekade också att, vid sidan av den gemenskapsdimension som ingjutits av folkmassan, utgör detta mörker, genomträngt av enbart stearinljus, en mycket personlig upplevelse, en nödvändig förutsättning för det inre som denna mässa syftar till att främja.

Unga katoliker sjunger tillsammans i skenet av levande ljus i mässan.

Unga katoliker sjunger tillsammans i skenet av levande ljus i mässan.

 

Skapa fackelbärare

Bortsett från initiativets triumf, som avslöjas av siffror som står i direkt motsättning till den allmänna trenden i landet, kan man redan se andra frukter, vilket framgår av fördubblingen av nya katekumener varje år under de senaste fyra åren.

"Jag gör det till en poäng att stanna och prata med människor efter mässan, och jag träffar alla typer av människor, från klassiska praktiserande katoliker till uttalade ateister, av vilka några, rörda av vad de såg, till slut vill veta mer, medan vissa icke-praktiserande troende bestämmer sig för att gå vidare i sin tro", sa fader Rigail.

Detta evangeliserande uppdrag förstärks under resten av veckan av de olika aktiviteter som främjas av de åtta unga medlemmarna på kaplanskontoret och de många frivilliga som hjälper dem.

Det yttersta uppdraget för detta initiativ, som fader Rigail påminde om, är i själva verket inte att göra dem som närmar sig det till "konsumenter av vacker liturgi", utan snarare till katoliker som kan vara aktörer för sin egen tro och exportera denna modell när de har lämnat universitetet.

"Vi skulle missa poängen om dessa ungdomar, när de anlände till sina lokala församlingar, blev avskräckta av mycket mindre engagerande firanden och bestämde sig för att resa 50 kilometer för att hitta en liturgi som passade dem", avslutade han. "Tvärtom är vårt mål att öka deras uppskattning av liturgin till den grad att vi uppmuntrar dem att kavla upp ärmarna och engagera sig mer i sina församlingar för att förhöja skönheten i firandet och på så sätt lokalt reproducera det 'lilla miraklet i Lille'."

Solène Tadié

 

Solène Tadié

Solène Tadié är Europakorrespondent för National Catholic Register. Hon är fransk-schweizare och växte upp i Paris. Efter att ha tagit examen i journalistik från Roma III University började hon rapportera om Rom och Vatikanen för Aleteia. Hon började på L'Osservatore Romano 2015, där hon successivt arbetade för den franska sektionen och kultursidorna i den italienska dagstidningen. Hon har också samarbetat med flera fransktalande katolska medieorganisationer. Solène har en kandidatexamen i filosofi från det påvliga universitetet i Sankt Thomas av Aquino, och översatte nyligen till franska (för Editions Salvator) Defending the Free Market: The Moral Case for a Free Economy av Acton Institutes fader Robert Sirico.

Till svenska, april 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Eukaristi, enhet, klarhet: Vad är det som lockar konvertiter till den katolska kyrkan?

Dopet

 

Läs också: Varför blev jag katolik? För att det är där eukaristin finns

Varför blev jag katolik? För att det är där eukaristin finns

 

Läs också: Nytt rekord i Frankrike: 12 000 personer döps

Nytt rekord i Frankrike: 12 000 personer döps

 

Läs också: Efter att ha levt ett liv med "oräkneliga synder" omfamnar skådespelerskan katolsk tro efter resa till Italien

Bree Solstad

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024