Kopterna stoppar ekumeniska samtal om Roms "ändrade ståndpunkt" om homosexualitet

4
min read

Kopterna stoppar ekumeniska samtal om Roms "ändrade ståndpunkt" om homosexualitet

lör, 03/16/2024 - 22:19
0 comments

Koptiska ledare sa att deras kyrka tror på mänskliga rättigheter och friheter, men att dessa friheter inte får användas för att "bryta mot Skaparens lagar".

Påve Franciskus möter den koptisk-ortodoxe påven Tawadros II under en audiens i det Apostoliska palatset den 11 maj 2023 i Vatikanen. (foto: Vatican Media via Vatican Pool / Getty Images)

 

Den koptisk-ortodoxa kyrkan har bekräftat att dess beslut förra veckan att avbryta dialogen med den katolska kyrkan berodde på Roms "ändrade ståndpunkt" om homosexualitet.

I en video som släpptes på fredagen sa den koptisk-ortodoxe talesmannen fader Moussa Ibrahim att "det mest anmärkningsvärda" av nio dekret som härrör från kyrkans årliga heliga synod som ägde rum förra veckan i Wadi El-Natrun i Egypten var "att avbryta den teologiska dialogen med den katolska kyrkan efter dess ändrade ståndpunkt i frågan om homosexualitet".

Videomeddelandet följde på den heliga synodens avslutning dagen innan och ett åtföljande uttalande där koptisk-ortodoxa ledare hade sagt att de avbryter dialogen med Rom.

"Efter att ha rådgjort med systerkyrkorna i den östortodoxa familjen", skrev de, "beslutades det att avbryta den teologiska dialogen med den katolska kyrkan, omvärdera de resultat som uppnåtts genom dialogen från dess början för tjugo år sedan, och etablera nya normer och mekanismer för att dialogen ska kunna fortsätta i framtiden."

Ledarna bekräftade också sitt förkastande av samkönade relationer och förklarade sin "fasta ståndpunkt att förkasta alla former av homosexuella relationer, eftersom de bryter mot Bibeln och den lag genom vilken Gud skapade människan som man och kvinna, och kyrkan betraktar varje välsignelse av sådana relationer, oavsett typ, som en välsignelse för synden. Och det är oacceptabelt."

Den koptisk-ortodoxa kyrkan i Alexandria, som leds av påven Tawadros II, är ett av världens äldsta kristna samfund vars grundande går tillbaka till aposteln Markus. Den största kristna kyrkan i Egypten (ordet "kopt" härstammar från det grekiska ordet Aigyptos, som betyder Egypten), det exakta antalet medlemmar är okänt men uppskattas till mellan 10 och 20 miljoner människor av en total ortodox befolkning på 260 miljoner.

Även om den beskriver sig själv som ortodox är den inte i full gemenskap med den ekumeniske patriarken Bartolomeus och den östliga ortodoxin, utan förblir förenad med de etiopiska, armeniska, eritreanska, malankariska och syrisk-ortodoxa kyrkorna, kollektivt kända som de orientaliska ortodoxa kyrkorna. Ingen av dessa kyrkor accepterar konciliet i Chalcedon år 451 och dess definition av Kristi "två naturer". Sedan slutet av 1900-talet har de orientaliska ortodoxa kyrkorna försökt föra en dialog med Rom och den östliga ortodoxin, som i århundraden betraktat dem som kätterska.

Förra året tycktes dialogen ha gått så långt att Vatikanen tillät de koptisk-ortodoxa att fira sin egen gudomliga liturgi i Laterankyrkans ärkebasilika i Rom. Månaden därpå inkluderade påven Franciskus 21 koptisk-ortodoxa troende, som led martyrdöden av Islamiska staten i Libyen 2015, i den romerska martyrologin – en officiell lista över martyrer, helgon och välsignade.

De koptisk-ortodoxa ledarnas uttalande gjorde ingen uttrycklig hänvisning till Fiducia Supplicans, (Dikasteriet för trosläran har publicerat dokumentet Fiducia Supplicans där man ger katolska präster möjligheten att, under vissa omständigheter, välsigna personer som inte lever i äktenskap; de kan vara i en samkönad relation, omgifta, eller ett ogift par som lever tillsammans.I dokumentet betonas att denna välsignelse inte innebär att kyrkans lära om det sakramentala äktenskapet ändras. Vigsel kan bara ske i form av ingående av ett äktenskap mellan en man och en kvinna. Välsignelse av ogifta respektive av samkönade par däremot ska ske utanför ramen för en gudstjänst. Övers. anm.) men deras återbekräftelse i texten av deras kyrkas undervisning om homosexualitet, fast baserad på den Heliga Skrift, tillsammans med fader Ibrahims videomeddelande, gjorde orsaken till deras avbrytande av dialogen obestridlig.

De påpekade i sitt uttalande att Gud skapade människan både till man och till kvinna, att alla människor är kallade till helighet och att alla ska leva enligt hans vilja och "gudomlig plan för äktenskapet mellan en man och en kvinna".

De betonade att alla som kämpar med dragning till personer av samma kön men "kontrollerar detta begär hyllas för sina ansträngningar och utsätts för samma frestelser som heterosexuella individer". På samma sätt sa de att det är "väsentligt" att de "söker sann omvändelse" som en otrogen heterosexuell person skulle göra.

"Men om någon väljer att omfamna sin homosexuella tendens och vägrar att söka andlig och känslomässig hjälp, men fortsätter att bryta mot Guds bud, i så fall blir deras situation densamma som för någon som lever i äktenskapsbrott", fortsatte uttalandet. "I sådana fall måste de varnas och rådas att avstå från nattvarden och söka omvändelse."

En av de viktigaste kritikerna mot dokumentet är att det inte nämner omvändelse eller löfte om en förbättring av livet innan man får en sådan välsignelse.

Genom att citera Paulus ord i hans brev till romarna, med ytterligare hänvisningar till hans första brev till korintierna och avsnitt från Tredje Moseboken, underströk de koptisk-ortodoxa också kyrkans fördömande av samkönade handlingar. "Följaktligen", tillade de, "starkt" motsätter de sig "alla former av sexuell aktivitet utanför äktenskapets gränser", och tillade att de ser det som "sexuell förvrängning". De avvisade också "bestämt" att kulturella sammanhang skulle kunna användas för att "rättfärdiga samkönade relationer" eftersom kopterna anser att det är "skadligt för mänskligheten" som helhet.

De sa att deras kyrka tror på mänskliga rättigheter och friheter men att dessa friheter "inte är absoluta" och inte får användas för att "bryta mot Skaparens lagar".

"Kyrkan bekräftar sitt åtagande att uppfylla sin pastorala roll när det gäller att hjälpa individer som har homosexuella tendenser", sade de avslutningsvis. Den betonar också att den inte avvisar dem, utan istället ger stöd och hjälp för att hjälpa dem att uppnå en känslomässig och andlig lösning.

"Kyrkan sätter sin lit till vår Herre Jesus Kristus, som kan göra mycket mer än allt vi ber om eller tänker", sa de.

The Register kontaktade kardinal Kurt Koch, prefekt för Dikasteriet för främjande av kristen enhet, för en kommentar, men han hade inte svarat vid pressläggningen.

Edward Pentin

Video från Coptic Ortodox Church

 

 

Edward Pentin

Edward Pentin  är The Registers Senior Contributor och analytiker i Vatikanen för EWTN News. Han började rapportera om påven och Vatikanen med Vatikanradion innan han gick vidare till att bli Romkorrespondent för EWTN:s National Catholic Register. Han har också rapporterat om Heliga stolen och den katolska kyrkan för ett antal andra publikationer, bland annat NewsweekNewsmax, ZenitThe Catholic Herald och The Holy Land Review, en franciskansk publikation som specialiserat sig på kyrkan och Mellanöstern. Edward är författare till The Next Pope: The Leading Cardinal Candidates (Sophia Institute Press, 2020) och The Rigging of a Vatican Synod? En utredning om påstådd manipulation vid den extrainsatta synoden om familjen (Ignatius Press, 2015). Följ honom på Twitter på @edwardpentin.

 

Till svenska, mars 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Avslutning för ett dystert år för enheten mellan kristna

Påven Franciskus träffar Ärkebiskopen av Canterbury Justin Welby

 

Läs också: Den katolska biskopskonferensen i Ryssland: ”Välsignelser av sådana par som i den kristna moralens perspektiv förblir i oordnade förhållanden kan inte accepteras”

Den katolska biskopskonferensen i Ryssland

 

Läs också: Kardinal Zen hävdar att ‘Fiducia Supplicans’ ’skapar förvirring’ och anser det rimligt att kardinal Fernández bör avgå

Kardinal Joseph Zen

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024