Katekesundervisning om det demoniska: Podden ‘The Exorcist Files’ toppar listorna

6
min read

Katekesundervisning om det demoniska: Podden ‘The Exorcist Files’ toppar listorna

fre, 03/17/2023 - 09:44
0 comments

En ny serie belyser farorna med det onda — och Kristi seger över ondskan.

Fader Carlos Martins är programledare för ‘The Exorcist Files.’ (foto: iHeart Media och Father Carlos Martins)

 

Fader Carlos Martins, som tillhör prästkommuniteten Companions of the Cross, känner mycket väl till bönens kraft. I åratal har han varit föreståndare för apostolatet Treasures of the Church som evangeliserar genom att förse kyrkorna i USA, Canada och några andra länder med reliker av nära 150 helgon. Hans officiella titel är custos reliquiarum (kyrkligt utsedd kurator för reliker).

Fader Martins är också officell exorcist på två kontinenter. Han ser och märker av de stora behoven i dagens kultur, som befinner sig i moraliskt och andligt förfall, och har därför startat podden The Exorcist Files. Han delade med sig av anledningarna till dess tillblivelse till skribenten Joseph Pronechen på National Catholic Register och förklarade upplägget av programmet som hade premiär på iHeart i januari.

Hur blev den här podden till?

På grund av den tilltagande avkristningen av det västerländska samhället, ökningen av antalet ockulta handlingar, även bland kristna, och den undermåliga kristendomsundervisningen och -formationen, så har behovet av tillgången till befrielse och exorcism ökat dramatiskt. Eftersom jag har haft ett nära samarbete med Kongregationen för Helgonförklaringsprocesser och tjänat som exorcist i Nordamerika och Europa, så ombad den Heliga Stolen mig att ta mig an uppgiften att leda katekesundervisning om Kyrkans lära gällande det demoniska, andlig krigföring och exorcism.

Berätta för oss om podden.

Även om podden är en undervisningsserie, så är den unik, eftersom det inte är en serie lektioner, utan dramatiseringar med ljudinspelningar i 3-D binaural, dramatiserade av professionella röstskådespelare, med mig som förklarar relevant lära och information. Varje avsnitt bygger på en händelse ur mitt arkiv av exorcismer, som jag använder för att belysa olika ämnen, som t.ex. hur man blir besatt, varför demoner vill besitta människor och föremål, hur en drabbad person blir befriad, och hur man skyddar sig själv mot ondskan. 

Kan du ge ett exempel?

Det första fallet, till exempel, riktar in sig på en inte helt ovanlig situation. Ett gift par — Mark och Cheryl — har varit gifta i många år och har inte lyckats få barn, trots att de har prövat alla medel. Olyckligtvis leder ett desperat försök att få hjälp av en mystisk källa till att dörren oavsiktligen öppnas för en oönskad besökare. När Cheryls beteende blir mer och mer besynnerligt, så uppsöker Mark en präst för att få hjälp.

Det måste klargöras att podden inte innehåller inspelningar av faktiska exorcismer. Avsnitten är dramatiseringar som gjordes i samarbete med iHeart Media, världens största producent av poddar. iHeart gav ett av sina bästa team av ingenjörer uppdraget att producera serien i 3-D binaural. 

Vad är 3-D binaural?

Det är en mix av ljud som ger lyssnarna intrycket av att avsnittet sker “omkring” dem själva. Lyssnarna kommer att uppleva det som att de befinner sig med mig på plats när jag möter och ”intervjuar” ett offer för demonisk besättelse och förvissar mig om demonens närvaro, och de kommer att känna det som om de stod vid min sida medan jag utförde exorcismen.

Är det anledningen till att du beslutade dig för att göra denna podd?

Poddar är ljudinspelningar som du kan lyssna på närhelst du vill det. De flesta prenumerar på dem genom sin telefon därför att en del av själva behållningen av en podd är att det är lätt att ta den ”med sig.” Somliga tycker om att lyssna på en podd när de sitter i en bekväm fåtölj, medan andra tycker att de är perfekta att ha med sig när de utför någon form av aktivitet, som att städa, laga mat eller pendla.

Varför ha med dramatiseringar?

Av tre anledningar. Den första: Kyrkan ger ständigt ut ny undervisning, och det är mycket få som kommenterar den. De flesta upplever att föreläsningar – särskilt föreläsningar I religiösa ämnen – är långtråkiga. I samband med att vi håller på att förlora den kristna kulturen, har det blivit nödvändigt att använda ett annorlunda tillvägagångssätt.

Den andra: Jag anser att dramatiseringar av faktiska händelser ger lyssnaren en bättre förståelse för ondskans fientliga natur, och vad som kan hända när den nästlar sig in i våra liv. Dessutom blir behovet av personlig omvändelse mycket mera övertygande.

Den tredje — och det är den absolut främsta anledningen: unga människor, i åldrarna 18-29 år, lämnar i allt större omfattning den organiserade religionen. En ny undersökning utförd av Pew Research Center visade att antalet personer som inte tillhör någon religion, i denna demografiska grupp, ökade från 15 procent till närmare 20 procent på bara fem år. En annan undersökning, utförd av Public Policy Polling, visade däremot att så manga som 63 procent i samma grupp tror att människor kan bli besatta av demoner, en siffra som är högre än i någon annan grupp. Bevisligen är det så att det, i den grupp som är mest likgiltig när det gäller religion, inträffar något i deras liv som leder dem till att dra slutsatsen att demoner är verkliga. Jag upplever att det är nödvändigt att nå ut till denna åldersgrupp — genom att använda poddar som ett medel, ett medium som de känner väl till — för att hjälpa dem att tolka sina erfarenheter på ett sunt sätt och föra dem till den som har krossat ondskan.

Är berättelserna om exorcismerna sanna? Är inte detaljerna i en exorcism konfidentiella?

Ja, som svar på båda frågorna. För att bevara offrens och deras familjers anonymitet, så har jag ändrat namnen på alla inblandade och även visa detaljer där det fanns en uppenbar risk att offren och deras familjer skulle kunna identifieras.

Hur gör man för att lyssna?

Podden är gratis, och det enklaste sättet att få tillgång till den är genom mobilen. De som är ovana vid att lyssna på poddar kan besöka ”FAQ” avdelningen på websidan, ExorcistFiles.tv, för att få anvisningar om hur man laddar ned den.

När publiceras avsnitten?

Säsongen kommer att bestå av 14 avsnitt. Nya avsnittet läggs upp varje söndag. Kommande avsnitt kommer att handla om en brandman som blev besatt i barndomen, och om en grupp vänner som fick mer än de önskade när de använde en Ouija-bräda [något som Kyrkan säger att man ska låta bli].

Hur har lyssnarna reagerat?

Podden är mycket populär. Bara sex dagar efter publiceringen av det första avsnittet nådde den förstaplatsen på Spotify’s lista i kategorin ”Religion och Andlighet” och den är bland de främsta poddarna, alla kategorier, på Apple. Dessa två företag är de största plattformarna för poddar i världen.

Alla är mycket överraskade av denna framgång. iHeart Media är världens största producent av digitalt innehåll, och till och med de blev överraskade. De hade hoppats på en plats bland de 200 främsta, men ingen hade väntat sig att den skulle hamna så högt på listan, och på så kort tid. En recensent gav detta betyg på Apple Podcasts, “[Fader Martins] gör ett bra jobb när han förklarar vad pakter med det demoniska innebär och hur sådant kan påverka en person… Jag kommer att dela med mig av denna podd till människor som frågar mig om demonisk aktivitet, för den är pedagogisk utan att vara sensationalistisk.”

En annan recensent skrev, “En enastående produktion: professionella skådespelare, fantastiska ljudeffekter, tydlig och autentisk undervisning. Wow! Jag satt som på nålar.”

Lovorden kommer inte bara från katoliker. Det har visat sig att podden har diskuterats mycket i Protestantiska kretsar, och en pastor har gett följande omdöme: “Som protestantisk pastor kan jag helt ärligt säga att jag väntade mig att den skulle vara mer sensationalistisk, men jag blev glatt överraskad av den nyktra infallsvinkeln och utläggningen.”

Vilka är dina förhoppningar vad gäller denna serie?

Folk tänker sällan på djävulen längre. De hör sällan talas om honom i predikningar. Resultatet av detta är att ett stort antal människor – även katoliker – inte längre tror på honom.

Jag vill att människor ska vara medvetna om att vi befinner oss i en strid. Vi har en fiende som vill att vi vänder oss bort från vår Skapare och att vi är med honom i helvetet i all evighet. Han skyr inga medel för att uppnå detta mål.

Men, om det är sant att kampen mot ondskan är en konstant del av människans livsvillkor, är det lika sant att också lösningen är det – Jesus Kristus, den Andre Adam och världens Frälsare – även om varje generation måste återupptäcka honom.

Jag ber att denna podd ska hjälpa lyssnarna att nå fram till denna återupptäckt. Fastän ämnet till sin natur är tungt, så är min avsikt att dela med mig av de goda nyheterna om Kristi seger, att undervisa andra om hur man undviker Fiendens snaror, och ge en större tillit åt Kristi Brud, Kyrkan, som finner sin glädje både i att förkunna Kristi seger, och i att fördela bytet.

Några slutliga tankar eller andra reaktioner?

Alla förfrågningar om intervjuer och TV- och radioframträdanden där jag får tala om podden, och om tjänsten som exorcist i allmänhet, har varit överväldigande. Jag har fått fler förfrågningar från Protestantiska representanter än från Katolska. Allt detta visar på behovet av den noggranna kateketiska undervisning om det demoniska som podden presenterar.

Men, även om podden innehåller berättelser om verkliga fall av demonisk aktivitet, så är dess fokus Jesu Kristi seger, hans som har besegrat sin fiende och som ständigt plundrar dennes rike. Segraren har redan vunnit.

                                                                                                            Joseph Pronechen

Joseph Pronechen arbetar som skribent på National Catholic Register sedan år 2005 och var innan dess korrespondent för tidningen. Hans artiklar har publicerats i bland annat Columbia magazine, SoulFaith and FamilyCatholic DigestCatholic Exchange, och Marian Helper. Hans texter om religiösa ämnen har också förekommit i Fairfield County Catholic och i större dagstidningar. Han är författare till boken Fruits of Fatima — Century of Signs and Wonders.

Översatt till svenska i mars 2023 för Katolsk Horisont, Markus Ohlsson T.O.R.

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna