Hur "sann hängivenhet till Maria" förändrade mitt liv

5
min read

Hur "sann hängivenhet till Maria" förändrade mitt liv

mån, 04/08/2024 - 20:08
Posted in:
0 comments

På vilket sätt står Maria i centrum på Kristi väg till korset?

Heinrich Johann Sinkel, "Bebådelsen", 1862 (foto: Public Domain)

 

När jag var en bra bit över 40 och på väg till ett läkarmöte utbrast Maddie, en taxichaufför som hade kört mig till flygplatsen flera gånger: "Doktor Wes, vad är grejen med katoliker och Maria?" Efter att ha gått i katolsk skola på 1970-talet tror jag att min katekes var lite bristfällig. Så mitt svar återspeglar en dålig förståelse av min egen tro och kyrkan. "Maddie, det är helt överdrivet. Jag blir själv förvirrad av hängivenheten till Maria." Några år senare läste jag i Magnificat att påven Johannes Paulus II var djupt påverkad av S:t Louis de Montforts Sann hängivenhet till Maria. Jag köpte boken, läste den två gånger i sträck och den förändrade mitt trosliv för alltid.

Det för mig till denna reflektion över själva Ave Maria.

Hur kan någon verkligen förstå den genomträngande blixten av smärta, uppburen av gudomlig kärlek, som löper mellan Jesu Heliga Hjärta och hans mors, Marias, hjärta, när han hängde döende på korset? Ändå tänkte han på oss först, när Jesus förkunnade: "Kvinna, där är din son!" Sedan sade han till lärjungen (Johannes): "Där är din mor!" Joh. 19:26-27. (Översättningen enligt Bibel 2000. Övers. anm.)

Med sitt hjärta, perfekt format av och för sin Son, omfamnade hon omedelbart denna relation med hela mänskligheten. Trots sin olidliga sorg tog hon oss alla under sin mantel som mor.

Hur får jag den här relationen?

Jag har nyligen gjort en andlig retreat ad Jesum per Mariam ("till Jesus genom Maria"). Resan har fört mig till tankar om vår älskade Ave Maria-bön som jag skulle vilja dela med mig av.

Bibliska ursprunget till bönen

Ave Maria utvecklades mellan 500- och 1500-talet och blev en utbredd folklig dyrkan för cirka 1 000 år sedan på 1000-talet. Marias framträdande för den helige Dominikus år 1214, där hon gav honom både radbandspärlor och de böner som skulle bes, påskyndade denna andliga praxis. Källor till de tre avsnitten i Ave Maria är änglahälsningen i Lukas 1:28, Elisabets hälsning i Lukas 1:42 och bönen från Jakob 5:16 och från den heliga Bernadine av Siena:

  • "Var hälsad Maria, full av nåd, Herren är med dig!" (uttryckt av den helige Gabriel i Lukas 1:28 till Maria i en grotta i en stad i Galileen som heter Nasaret, som hon svarade på med sin fiat i Lukas 1:38).
  • "Välsignad är du bland kvinnor, och välsignad är din livsfrukt, Jesus", var en hälsning som Elisabet uttryckte som en hälsning i Lukas 1:42 i hennes hus med Sakarja i Juda bergsbygd.
  • "Heliga Maria, Guds moder, bed för oss syndare, nu och i vår dödsstund. Amen" är en bearbetning från Jakobs brev 5:16 och från den helige Bernadine av Siena. Bönen i Ave Maria introducerades formellt efter en predikan av den helige Bernadine av Siena 1427, då han uttalade dessa ord: "Ave Maria Jesus, Sancta Maria mater Dei, Ora pro Nobis" (Den katolska encyklopedin).

Varför skulle den helige Gabriel visa sådan vördnad för den ödmjuka Maria? Maria är stella maris ("Havets stjärna"). Vilken titel! Benediktinpater Stanley Jaki skriver i sin minibok med titeln Hail Mary, Full of Grace: A Commentary (2008), följande om Thomas av Aquinos tankar om Gabriels hälsning till Maria:

Den helige Thomas av Aquino klargör att hon talade till en ängel och att en ängel talade till henne, och det i en vördnadsfull ton, vilket är den punkt som betonas av den änglalika doktorn [av Aquino]. Vidare gör Thomas detta utan att bli förbryllad. Thomas ser stor betydelse där vanliga sinnen skulle se lite eller ingenting. Före Gabriels änglahälsning till Maria visade ingen ängel någon särskild, ja vördnadsfull, respekt för en människa. Om ängeln Gabriel hälsade Maria, var det för att han i henne uppfattade en varelse som var överlägsen änglarna själva. En häpnadsväckande måttstock måste denna överlägsenhet vara: I likhet med människor, blott knippen av stoft och aska, är änglar rena andar, med alla de häpnadsväckande egenskaper som det andliga har över det fysiska. Till skillnad från människor, som är långt borta från Gud på grund av våra synder, står änglar i Guds närhet, just på grund av att de är begåvade med övernaturliga gåvor. Maria var därför tvungen att överträffa alla änglar i dessa avseenden för att bli hälsad av en ängel, och en av de mest framstående bland dem. Med full tillit till det mänskliga förnuftets slutledningsförmåga fortsätter Thomas med att dra den betydelsefulla slutsatsen: ängelns ord, "full av nåd", står för erkännandet från hans sida att Maria är mer full av nåd än någon ängel kan vara, det vill säga enormt mycket.

Vi ber Maria att be för oss "nu och i vår dödsstund".

Varför?

Varför frågar vi Maria? Även om Maria är Theotokos ("Gudaföderska"), är det sant att det förutom korset inte finns någon annan stege genom vilken vi kan stiga upp till himlen (Joh 14:6 och Sankta Rose av Lima). Och de ord som Maria riktade till dem som samlats i Kana, hennes fem sista ord som citeras i Bibeln, är det enda vi verkligen behöver veta: "Gör vad han säger till er" (Joh 2:5). (”Gör det han säger åt er”, enligt översättningen Bibel 2000.                       Övers. anm.) .Därför ber vi henne, alltid nära sin Son och vår Frälsare Jesus Kristus, att be för oss syndare, ungefär som vi söker hjälp av vår andlige rådgivare eller närmaste vän och nära och kära. Skillnaden är att Maria erbjuder oss den säkraste, sannaste och största källan till moderlig kärlek och vägledning (Katolska kyrkans katekes, 970).

När?

"Endast vid två avgörande ögonblick i våra liv kan vi förstå detta mänskliga behov. Först är nu, den stund då vi måste uppfylla Guds vilja, välja mellan gott och ont och på så sätt bestämma riktningen för vår eviga bestämmelse. Det andra är vid vår dödsstund, som avslutar vårt liv och ger alla gärningar och tidigare händelser den karaktär som kommer att räknas för dem i evigheten", enligt Guds tjänare Romano Guardini.

Kraften i Marias förbön förklaras ytterligare av fader Jaki i samma bok. Han påpekar att förbönens kraft står i proportion till förebedjarens helighet, eftersom helighet är ett mått på ens vänskap med Gud (referens till en undervisning från 1850-talet av kardinal St. John Henry Newman). Det finns alltså ingen parallell till Maria: "Hon var helt och hållet ett helgon medan hon var på jorden, för evigt bekräftad i sitt nådetillstånd. Andra helgon (se Petrusbreven, Johannesbreven, Paulusbreven) kämpar för att förbli i nåden och växa i den. Maria är det stora kraftuttaget, till vilket alla elektriska förbindelser på det andliga planet är sekundära."

På vilket sätt står Maria i centrum på Kristi väg till korset?

Tre ögonblick i historien sticker ut som relevanta för oss. För det första, Simeons profetia och sorgens svärd som genomborrar Marias själ, så att mångas tankar kan blottläggas (Luk 2:25-35). För det andra, Jesu hänvisning till sin mor vid bröllopsfesten i Kana att hans stund "ännu inte har kommit" (Luk. 2:4). (Här är det i den engelska texten av någon anledning hänvisning till fel evangelist/ Bibelord. Rätt skall vara Joh. 2:4 där vi kan läsa om dessa ord i Kana. Övers. anm.) För det tredje, Maria vid korsets fot (Joh 19:25). I dessa tre fall blir Marias trohet tydlig genom att hon helt överlämnar sig åt Guds plan. Må vi lära av vår Moder och bli en glasruta genom vilken andra kan se Kristus.

Några avslutande tankar:

  • Bebådelsen förebådar början på vår frälsning. På Marias lydiga befallning förenas mänskligheten med gudomligheten.
  • Den frälsning som vårt hjärta ropar efter blev kött i Marias livmoder.
  • Vi är kristna på grund av det som Gud tillkännagav för den välsignade Jungfru Maria. "Eftersom den inte kan köpas, behöver vi ett ödmjukt hjärta, ett fogligt hjärta, ett lydigt hjärta som Marias" (Påven Franciskus, 2014).

När vi upprepar ängelns ord genom att be Ave Maria, gror Guds ord i vår själ.

E. Wesley Ely

E. Wesley Ely, MD, MPH, är professor i medicin och intensivvård vid Vanderbilt University Medical Center och Nashville VA och ordförande för Nashville Guild of the Catholic Medical Association. Han är också författare till Every Deep-Drawn Breath, där 100 % av nettointäkterna går till överlevare av kritisk sjukdom och "Long COVID".

Till svenska, april 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024