En säker tillflyktsort: Katolsk oas välkomnar besökare i hjärtat av New York City

2
min read

En säker tillflyktsort: Katolsk oas välkomnar besökare i hjärtat av New York City

tis, 02/13/2024 - 22:23
Posted in:
0 comments

Leo House i New York City grundades 1889 av Peter Paul Cahensly, en tysk affärsman som ville se till att hans medinvandrare – av vilka de allra flesta var katoliker – hittade en säker och välkomnande tillflyktsort när de kom till detta märkliga land. Tillflyktsorten fick sitt namn efter påven Leo XIII som personligen donerade den då astronomiska summan av 50 000 dollar till projektet, åt vilket han senare gav sin välsignade.

Upplevelsen av att anlända till ett nytt land med ett nytt språk kan vara farlig och skrämmande, vilket tyska invandrare som blivit rånade vid ankomsten till det nya landet rapporterade om. Cahensly sökte ett sätt att hålla dem säkra i en miljö fylld av deras tro.

Den 7 december 1889 öppnade biskop Winand M Wigger av Newark formellt Leo House, vilket gjorde Cahenslys idé till verklighet. De tysktalande systrarna Sisters of St Agnes tog sig an utmaningen att sköta om huset på en daglig basis och det blomstrade snabbt och blev en säker plats för alla resenärer, inte bara tyskar, i staden. 1926 flyttade verksamheten till sitt nuvarande hem i Chelsea för att kunna ta emot ännu fler gäster.

Huset har en stolt historia av gästfrihet grundad på katolska principer och här erbjuds rabatterade priser till dem som besöker sjuka och äldre på lokala sjukhus och här tillhandahålls gratis boende åt dem som var blåljuspersonal under terrorattackerna den 11 september.

Leo House ger gästerna möjlighet att genomföra sin vistelse i en annars livlig metropol till något av en reträtt. Kapellet hålls öppet, Mässa firas på förmiddagen och Rosenkransen bes på eftermiddagen.

Idag är hotellet stolt över vad den kallar sina ”fyra C": rent, bekvämt, kostnadseffektivt och katolskt (på engelska: clean, comfortable, cost-effective och catholic – översättarens anmärkning). Det är särskilt känt för sin frukostbuffé med hemlagade bakverk som tillagas på plats. En recension från TripAdvisor rekommenderar blivande resenärer att "tänka på hemgjorda scones och citronbröd, inte färdigförpackade munkar" och en annan beskriver det som "den bästa delen av en fantastisk vistelse".

För att inte glömma husets tyska rötter deltar personalen och representanterna för Leo House varje år i den tysk-amerikanska Steuben-paraden i september, följt av en traditionell tysk måltid som delas och äts tillsammans.

En säker tillflyktsort: Katolsk oas välkomnar besökare i hjärtat av New York City

 

Hotellet ligger nu på 332 West 23rd Street – en vältrafikerad gata i hjärtat av Chelsea – idealiskt beläget mitt i ett tätbefolkat område känt för sina konstgallerier, restauranger och hem till både Whitney Museum och High Line. Det kan tyckas vara en osannolik plats mitt i ett av de kulturellt moderna områdena i New York, inklusive filmfestivaler och off-Broadway-produktioner, men det fungerar som en unik katolsk oas i staden som aldrig sover. Genom kollektivtrafiken är hotellet enkelt anslutet till alla platser där New York-besökaren kan tänkas vilja åka, antingen med tunnelbana eller buss.

En säker tillflyktsort: Katolsk oas välkomnar besökare i hjärtat av New York City

 

Katoliker som letar efter ett andligt lugn i New York kommer att anse Leo House, en ideell organisation som är ansluten till ärkestiftet i New York, vara ett verkligt och värdefullt besökserbjudande, ett som kan ta emot såväl familjer som ensamma besökare i rena bekväma rum, varav de flesta har eget badrum. Huset är stolt över sin historia som grundar sig på varm katolsk gästfrihet och det erbjuder rabatterade priser för präster, militärer och blåljuspersonal, samt åt dem som bor i New York för att få medicinsk behandling.

En säker tillflyktsort: Katolsk oas välkomnar besökare i hjärtat av New York City

 

Det finns ett litet kapell där Mässan firas nästan varje dag av kaplanen som är bosatt där. Utanför kapellet finns ett spektakulärt målat glasfönster från Louis Tiffany-eran.

Utöver allt detta kan Leo House göra anspråk på att ha använts av ett helgon. Rekommenderad av en taxichaufför som hämtade henne från flygplatsen, bodde heliga Teresa av Calcutta i rum 409 när hon anlände till New York med en annan syster på 1960-talet.

Amanda Bowman

Till svenska, februari 2024, Kristina Sebastjan

Inlägget kommer från sidan www.catholicherald.co.uk

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
14/05/2024
Katolsk Horisont
2/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024