Dominikansk teolog: påven Franciskus kompromissar “för mycket” med ‘kristendomens fiender’

2
min read

Dominikansk teolog: påven Franciskus kompromissar “för mycket” med ‘kristendomens fiender’

tors, 02/20/2020 - 13:32
Posted in:
0 comments

Den italienske prästen, fr Giovanni Cavalcoli, har sagt att Franciskus misslyckas med att “värna den sunda läran.”

                                                      Fr. Giovanni Cavalcoli ArpatoTyn / Youtube

 

Rom, 8 februari, 2020 (LifeSiteNews) – En ansedd italiensk teolog har signalerat att påven Franciskus misslyckas i sin skyldighet att värna den katolska trosläran. Fr Giovanni Cavalcoli o.p. har i katolska onlinetidningen Fede  Quotidiano sagt att Benedikt XVI skulle kunna vara en utmärkt telogisk tillgång för Franciskus men att påven inte tycks fråga honom till råds.

“Mitt intryck är att Franciskus inte lyssnar så mycket på Benedikt som enligt min uppfattning påbörjat arbete med en mer balanserad reformplan än Franciskus’ och mer i överensstämmelse med det föregående läroämbetet, ansåg Cavalcoli.

“För mig verkar det snarare som om Franciskus tillåter sig en tolkning som överlåter för mycket åt de progressiva […] vilket är detsamma som att säga eftergifter till protestanterna, marxisterna och frimurarna, medan han får kämpa med dialogen med traditionalisterna och ärkebiskop Lefebvres efterföljare (dvs S:t Pius X: s prästbrödrasällskap, SSPX), något som Benedikt lyckades med.”  

Den 78-årige professorn och författaren till många böcker sa till intervjuaren att Benedikt var en mycket bättre försvarare av den katolska tron än Franciskus.

Den dominikanske teologen jämförde den tyske påvens sätt att hantera regimer som är fientligt inställda till de kristna, med den argentinske. ”När det gäller relationer med den islamiska världen och med kommunisterna, såg Benedikt mer till betydelsen av läromässig klarhet och manade katolikerna till tålamod och att uthärda förföljelse. Franciskus däremot tycks, för att uppnå fredlig samexistens, kompromissa för mycket med kristendomens fiender,” sade Cavalcoli.

”Den Katolska Kyrkan befinner sig i en aldrig tidigare upplevd kris,” tillade han och sade att ”Kyrkan lever i en tid av allvarliga svårigheter och med en läromässig och moralisk dekadens, förklädd till en falsk modernitet, som hon aldrig tidigare har erfarit under hela sin historia.”

“Som man ställde diagnosen redan för 40 år sedan, först av S:t Paulus VI, samtidigt som konciliet ingav hopp om teologiska framsteg, moraliska och andliga, inträffade en oväntad massiv återkomst av modernismen … en modernism som var värre och farligare än under Pius X:s tid, vilket [Jacques] Maritain insåg 1966.”

Cavalcoli sade att medan Franciskus har talat om Ny Evangelisation, att ”starta processer i stället för att uppta utrymme,” är det i själva verket de modernistiska teologerna som ”tar allt utrymme och kväver friheten för de få återstående normala katolikerna, utan att påbörja någon verklig reform. Man rullar tillbaks teologin till heresierna före koncilierna i Nicaea [år 325] och Calcedon [år 451] och filosofin till de pre-sokratiska naturalisterna och Amazonas myter.”

Den dominikanske teologen ser idag mer av den Helige Andes verk bland lekfolket än bland herdarna, men säger att Franciskus är Kyrkans ”vägledare” och han måste få stöd och räddas från sina ”falska vänner och smickrare.”

”Jag ser klarhet i diagnosen, energi och andlig frihet, visdom, känslan för Kyrkan (sensus Ecclesiae), den Helige Andes närvaro och mod mer hos lekmännen än hos herdarna,” sade Cavalcoli till La Fede Quotidiano.

“Påven Franciskus är som en rorsman på S:t Petrus skepp i en häftig storm,” fortsatte han. “Han kämpar för att hålla fast rodret. Men det är han som är ledaren. Vi måste hålla oss nära honom, acceptera honom, stödja honom, be för honom, hjälpa honom, råda honom, befria honom från falska vänner och smickrare, kalla honom tillbaka till sina plikter och välkomna allt som han gör bra.”

Detta är inte första gången som en inflytelserik klerikal person har uttryckt oro över påvens ”falska vänner och smickrare.” Kardinal Gerhard Müller, tidigare prefekt för Troskongregationen, sade i en intervju 2018 till EWTN’s Raymond Arroyo och i ett uttalande till LifeSiteNews 2019 att Franciskus är alltför påverkad av sådana människor.

                                                                         Dorothy Cummings McLean

Översatt till svenska för Katolsk Horisont i februari 2020, Lena och Göran Fäldt.

 

Inlägget kommer från sidan www.lifesitenews.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
26/03/2024
Katolsk Horisont
18/03/2024
Katolsk Horisont
11/03/2024