Det osänkbara helgonet som missade Titanic

4
min read

Det osänkbara helgonet som missade Titanic

ons, 04/17/2024 - 20:04
Posted in:
0 comments

Den gudomliga försynen vägledde Moder Cabrini bort från isberg och andra faror under hela hennes liv.

Ett fotografi av St. Frances Cabrini, från 1880, året då hon grundade sin orden, ses mot en målning från 1913 av Harry J. Jansen, "The Steamship Titanic". (foto: National Maritime Museum, Greenwich, England / Wikimedia Commons / Public Domain)

 

I april 1912 var moder Frances Cabrini i Italien med sina systrar. Hennes planer var att besöka sina stiftelser i Frankrike, Spanien och England innan hon seglade tillbaka till USA i mitten av april för att fortsätta arbetet i New York City. Hennes systrar i England väntade ivrigt på besöket av sin 62-årige grundare och överordnade. För att göra resan tillbaka till USA bekvämare hade de köpt en biljett till henne och bokat en plats på en ny oceanångare, RMS Titanic.

Även om hon var en orädd resenär som så småningom skulle göra 24 transatlantiska överfarter för att etablera sin stiftelse, sjukhus och barnhem, uppskattade hon inte havsresor eftersom hon nästan hade drunknat som ung.

Medan systrarna i England väntade, fick moder Cabrini veta att det var problem på Columbussjukhuset som hon hade inrättat i New York. Det var överfullt och det var bråttom att lösa i samband med en ny expansion. Hon kunde inte vänta. Hon var tvungen att komma tillbaka för att samla in pengar som hon desperat behövde för att kunna gå vidare med projektet. Så hon bestämde sig för att ändra sina planer och ge sig av tidigt, med avgång från Neapel, vilket gjorde systrarna i England besvikna som hade bokat hennes resa med Titanic.

Prefixet "RMS" i "RMS Titanic" stod för "Royal Mail Ship" eftersom det också skulle frakta post enligt kontrakt till brittiska Royal Mail – en viktig del av sammanhanget för något hon skrev i ett brev den 5 maj 1912 till en syster Gesuina Dotti:

”Hittills har jag bara fått två av dina brev, och om du har skickat fem, så måste det sägas att det gick ner i djupet med Titanic. Om jag hade rest till London, skulle jag kanske ha åkt därifrån med den, men den gudomliga försynen, som ständigt vakar över, tillät det inte. Gud vare välsignad.”

Ännu ett nära samtal till sjöss

Detta var inte St. Frances Cabrinis enda tillfälle där hon klarade sig undan ett isberg.

År 1890, på sin andra resa till New York, var hon en av 1 000 passagerare på ett fartyg som hette La Normandie. Sjön var mycket tung en natt och de flesta hoppade över middagen och stannade i sina hytter - utom moder Cabrini och fem andra själar, helt överraskande. Hon kände till den farliga situationen och var tillbaka i hytten redo att rädda sina systrar och sig själv om hon fick en kallelse att gå till livbåtarna. Hon skulle senare berätta att "den gode Herren ... vaggade oss alla till sömns på en stor gungbräda och vaggade oss fram och tillbaka."

Men det var bara början. När stormen rasade nästa dag vågade hon gå upp på däck, hitta en stol på en relativt säker plats och fortsatte att skriva ett brev. I det skrev hon:

”Du skulle se hur vackert havet är i sin stora rörelse, hur det sväller och skummar! Det är verkligen ett underverk! ... Om ni alla var här med mig, mina döttrar, och korsade detta väldiga hav, skulle ni utropa: "O, hur stor och underbar är inte Gud i sina verk!"

Det är upplysning från någon som inte gillade sjöfart ett dugg. Kanske för att hon två dagar tidigare, som det berättas i en artikel om henne, "hade jämfört havets lugn med den glädje som upplevs av en själ som förblir i Guds nåds frid. Oavsett omständigheterna kunde hon se Jesu kärlek lysa igenom."

Det var inte allt på den här resan. Därefter, vid midnatt, "kände vi en kraftig stöt och fartyget stannade plötsligt", skrev hon om den ena händelsen efter den andra på denna resa. Hon och hennes systrar klädde sig och gjorde sig redo att gå ombord på livbåtar om det skulle behövas. Problemet visade sig vara något fel på motorn. Vid den tidpunkten "blev havet lugnt och vackert" och fartyget förblev praktiskt taget orörligt tills motorn var lagad på morgonen och fartyget åter kunde fortsätta. Haveriet orsakade en försening på 11 timmar – en försening som sannolikt räddade fartyget och passagerarna från en katastrof.

Två dagar senare, sade moder Cabrini: "Framåt elvatiden såg vi oss omgivna av isberg vid varje del av horisonten ... De var ungefär tolv gånger så stora som vårt skepp." Kaptenen sänkte fartygets hastighet för att långsamt och försiktigt slingra sig genom isfältet för att undvika att kollidera med de "enorma, taggiga fästningarna".

En berättelse som nedtecknats vid hennes helgedom beskrev det så här: "Moder Cabrini noterade att även om de hade klagat när motorn gick sönder, var krisen en stor nåd.

Utan den fördröjningen skulle fartygets möte med isbergen ha inträffat i mörker, troligen med ödesdigra konsekvenser.

"Stöttad av min älskade"

Sedan var det den gången tåget hon åkte från ett barnhem till ett annat blev beskjutet utanför Dallas av fiender till järnvägen. Hon förblev oberörd och berättade senare hur en kula "riktad mot mitt huvud föll åt sidan, trots att den borde ha genomborrat mitt kranium". När de ombord blev bestörta över hennes flykt sa hon till dem: "Det var det Heliga Hjärtat som jag hade anförtrott resan."

Kort efter denna händelse skrev hon ett brev där hon skrev: "Skrev jag inte och berättade för dig att jag lever mirakulöst?"

Från Titanic till La Normandie till Dallas var det ingen tvekan om den gudomliga försynen för henne. Som hon brukade skriva: "Med stöd av min Älskade kan ingen av dessa motgångar rubba mig. Men om jag litar på mig själv kommer jag att falla." Och "Vilka svårigheter jag än kan stöta på vill jag lita på godheten i Jesu Heliga Hjärta, som aldrig kommer att överge mig."

Joseph Pronechen

Joseph Pronechen är skribent vid National Catholic Register sedan 2005 och dessförinnan regelbunden korrespondent för tidningen. Hans artiklar har publicerats i ett antal nationella publikationer, bland annat Columbia magazine, SoulFaith and FamilyCatholic DigestCatholic Exchange och Marian Helper. Hans religiösa reportage har också publicerats i Fairfield County Catholic och i stora tidningar. Han är författare till Fruits of Fatima – Century of Signs and Wonders. Han har en examen och har tidigare undervisat i engelska och kurser i filmstudier som han utvecklade vid en katolsk gymnasieskola i Connecticut. Joseph och hans hustru Mary bor på östkusten.

Till svenska, april 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024