Den Mäktige har gjort stora ting med Maria, och Heligt är Hans namn

3
min read

Den Mäktige har gjort stora ting med Maria, och Heligt är Hans namn

tis, 05/07/2024 - 15:11
Posted in:
0 comments

Om Gud har ärat Maria som dotter till Gud Fadern, mor till Gud Sonen och brudgum till Gud den Helige Ande, hur skulle vi då kunna göra annorlunda?

Sandro Botticelli, "Jungfrun och barnet” 1480-1481, Museo Poldi Pezzoli, Milano (foto: Public Domain)

 

Jag har deltagit i patriotiska och hemundervisande evenemang med närvaro, till stor del protestantisk, där bilder av Amerikas grundlagsfäder vördas. Hur skulle de ha reagerat på en bild av den Välsignade Modern? Jag tror att vi alla vet.

Negativa tankar mot den katolska seden att hedra Maria gör mig ledsen. De missar båten – eller snarare nådegåvorna – som Gud har lagt ut för oss genom sin Välsignade Moder.

Ett gott ord som lades in av den Välsignade Modern var gudomligt effektivt vid bröllopet i Kana där Jesus förvandlade vatten till vin. Jag hörde en präst påpeka att han hade varit på många bröllop, men han hade aldrig varit på ett där gästerna drack upp allt vin. "Det här var inte ens ett bra mirakel", hävdade han. Men hans mors ingripande fick Jesus att utföra sitt första nedtecknade underverk."

Att följa Jesus genom Maria

Gud utvalde Maria till sin mor i all evighet för att komma närmare oss. Jesu mänskliga natur, Guds enfödde son, har fått sin mänskliga natur från sin mor. När vi hedrar henne gör vi som Jesus gjorde efter det fjärde budet för att hedra sin mor och far.

Om Gud har ärat Maria som dotter till Gud Fadern, mor till Gud Sonen och brudgum till Gud den Helige Ande, hur skulle vi då kunna göra annorlunda?

"Avgudadyrkan!" Vi känner väl till den antikatolska anklagelsen mot att hedra Maria. De citerar 1 Timoteus 2:5, att det bara finns en medlare mellan Gud och människa: Kristus Jesus. Ändå är samma människor okej med att våra vänner på jorden ber för oss. Finns det någon bättre vän som kan be för oss än Jesu moder? Vi går genom Jesus men tar hans mor med oss.

Maria och Bibeln

Marias drottningskap och hennes förbön har sina rötter i Gamla testamentet. I kung Davids monark var det kungens moder som folket gick till med sina önskemål. I Bibeln är den högra sidan platsen för den yttersta äran, (dvs. Psalm 110, Hebreerbrevet 1:13), så drottningen som sitter på kungens högra sida illustrerar att hon är näst efter kungen själv. Med tanke på att Jesus härstammade från Davids hus och att Bibeln gång på gång lyfter fram den starka kopplingen, följer katoliker den tradition som ges till oss i Bibeln.

Bönen Ave Maria är också från Bibeln. "Var hälsad Maria, full av nåd, Herren är med dig" (Luk 1:28), "Välsignad är den bland kvinnor, och välsignad är din livsfrukt" (v.42). Nästa del, "Heliga Maria" kommer från "du har funnit nåd hos Gud" (v. 30) och "Guds moder" kommer från "min Herres moder" (v. 43). Resten: "Be för oss syndare nu och i dödsstunden. Amen", är en uppmaning till Maria att be för oss. Ave Maria är helt biblisk och fokuserar på Jesu gudomlighet, så det är en Jesus-baserad bön.

Förvånansvärt nog var hängivenheten till Maria en gång också protestantisk. Den som granskar reformationens största fäders skrifter kan läsa att de, trots stora meningsskiljaktigheter med vissa katolska läror, delade en stark hängivenhet till Maria. Luther, Calvin och Zwingli, reformationens tre fäder, bekräftade var och en den katolska doktrinen att Maria är Guds moder och en evig jungfru.

Maria-uppenbarelser

En annan aspekt av katolsk hängivenhet till Maria är de många uppenbarelser som tillskrivs henne genom historien. Kyrkan är mycket långsam och konservativ när det gäller att ge ett godkännande till ett sådant påstående. Först efter många efterforskningar erkänner kyrkan ibland att en övernaturlig händelse har inträffat. Mirakler och omvändelser blir ofta resultatet av dessa uppenbarelser och många platser har besökts av hundratusentals pilgrimer som i Fatima i Portugal; Lourdes, Frankrike; och Vår Fru av Guadalupe i Mexiko.

Ingen är skyldig att tro på en uppenbarelse som ett krav för den katolska tron. Men det är rimligt att döma uppenbarelser som är värda att tro på efter att kyrkans auktoritet har undersökt och accepterat dem.

Och vi har rosenkransen, en Jesus-centrerad och evangeliecentrerad bön som Padre Pio kallade "vapnet" för dess kraft att svara på böner. Alla katolska helgon som jag har lärt känna och älska har varit hängivna den Välsignade Modern. Många bad flera rosenkransar om dagen.

Vid sidan av besvikelsen över negativa angrepp mot att hedra Maria, finns det berättelser om konvertiter som sjunger Marias lov, deras nyfunna vän. Utan tvivel vann några av de rosenkransar som bes av helgonen omvändelser och uppenbarade den Välsignade Moderns kärlek och kraft för dem. Det är en god avsikt, särskilt i Marias maj månad, att be för att fler människor ska omfamna vår Välsignade Moder och sedan sprida kärleken.

Patti Maguire Armstrong

 

Patti Maguire Armstrong

Patti Maguire Armstrong är en prisbelönt journalist och var chefredaktör och medförfattare till den bästsäljande Amazing Grace-serien. Hennes senaste böcker är den humoristiska och inspirerande andra upplagan Dear God, I Don't Get ItDear God, You Can't Be Serious!What Would Monica Do? och Holy Hacks. Patti arbetade inom socialt arbete och offentlig förvaltning innan hon stannade hemma som frilansskribent medan hon och Mark uppfostrade sina 10 barn i North Dakota. Följ henne på Twitter på @PattiArmstrong och läs hennes blogg på PattiMaguireArmstrong.com.

Till svenska, maj 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
14/05/2024