Den idealistiske påven är en karismatisk kristen
Vad behöver Kyrkan nu? Vilka är uppgifterna för den kommande påven efter Fransiskus som varit den mest ”autokratiske påven på århundraden”? Enligt den amerikanske förenta staternas påvebiografiförfattare, George Weigel, är svaret på frågan en karismatisk kristen.
Foto: Courtesy Everett Collection via www.imago-images.de (www.imago-images.de) | Med påvarna i blicken. Påvebiografiförfattaren George Weigel.
George Weigel är teolog och katolsk författare från USA som blivit känd för sin biografi över Johannes Paulus II. ”Nästa påve och Petrusämbetet för Kyrkans mission” är en bok han skrev och som gavs ut 2020. Weigel har haft personliga samtal med påvarna Johannes Paulus II, Benedikt XVI och även Franciskus och med den bakgrunden har han fått frågan vilka utmaningar som Kyrkan under kommande nya pontifikat kommer att ställas inför. Han har skriftligt svarat Die Tagespost.
George Weigel, nästa påve måste försöka ena den nu mycket splittrade världskyrkan. Vilka ledaregenskaper blir viktiga för honom och vilka är tyngdpunkterna i andliga och teologiska frågor som han måste behärska?
Den idealiske påven är en karismatisk kristen. Han har förmågan att kalla andra till missionerandet och samtidigt i evangeliets glädje förhoppningsvis kunna leda Vatikanen, som nu fungerar dåligt och har stora finansiella problem. Att få utstråla glädje i allt blir en utmaning.
Kravet är stort men vi måste hoppas på en påve som med sina styrkor och svagheter kan styrka de män och kvinnor han samlar omkring sig. De måste kunna hjälpa honom i dessa svåra uppgifter.
Vad den splittrade världskyrkan anbelangar så består ”splittringen” egentligen mellan de levande och de döende delarna i Kyrkan. Den levande delen bekänner sig helt och hållet till katoliciteten. Den döende delen gör hela tiden eftergifter till den sekulära kulturen. Var och en får här akta sig för att dra förhastade slutsatser.
Kommer en viss bestämd teologisk eller kyrklig profil att efterfrågas i den kommande konklaven och i så fall varför? Vad anser ni?
Det är absolut nödvändigt att den nye påven, liksom varje påve, är övertygad om att evangeliet har sanningen för världen och för människorna och att evangeliet är människans väsen. Det går att teologiskt uttrycka denna övertygelse på många sätt men övertygelsen måste komma först.
Kyrkans trovärdighet och inre enhet måste stärkas. Hur ska nästa påve kunna komma runt den spänning som finns mellan tradition och reform?
Varje autentisk katolsk reform är en reform i kontinuitet med traditionen för evangelisationens skull. Det var precis vad Andra Vatikankonciliet lärde och undervisade om.
Vilka förändringar i själva påvedömets funktion har påven Franciskus påbörjat och hur ligger det till med dem nu? Hur ser ni på det?
Trots motstridiga beskrivningar och vinklingar i media har påve Franciskus varit den mest autokratiske påven på århundraden. Nästa påve måste återställa den kyrkliga auktoriteten med en ordnad och kollegial beslutsprocess på högsta och förutsägbara nivå.
Vad kommer långsiktigt bestå av påve Franciskus’ pontifikat på det teologiska, pastorala och institutionella planet?
Påve Franciskus var snarare själasörjare än teolog och man kommer att minnas honom framförallt för det starka engagemanget för de fattigaste, marginaliserade och rättslösa.
Till svenska, april 2025, Göran Fäldt
Inlägget kommer från sidan www.die-tagespost.de
Direktlänk till inlägget klicka här