Catholic Gap Year Program i Irland förbereder unga människor för livslång mission

5
min read

Catholic Gap Year Program i Irland förbereder unga människor för livslång mission

mån, 04/17/2023 - 20:00
0 comments

Sju alumner från programmet har gått vidare till prästerskapet eller ordenslivet. Andra har träffat sin make eller maka under sin tid på Holy Family Mission.

Ungdomar på Holy Family Mission i Counter Waterford, Irland.  (foto: Courtney Mares/CNA / EWTN)

 

Ett nytt sabbatsårsprogram ger unga människor möjlighet att tillbringa ett år i Irland i en uttalad katolsk gemenskap med daglig mässa, eukaristisk tillbedjan och trosbildning.

Heliga familjens missionsprogram ligger i de böljande gröna kullarna i grevskapet Waterford, och ses av många lokala katoliker som en strimma av hopp för kyrkan i Irland.

"Den här idén om att ha en plats där du kan lära känna dig själv bättre, lära känna Herren bättre och sedan verkligen möta livet som en mer självsäker, väl grundad, mogen, trofast person är en stor gåva", sa biskop Alphonsus Cullinan från Waterford till CNA.

"Jag undrar hur många ungdomar som går in på college utan att riktigt veta vad de vill och sedan blir distraherade med alla möjliga saker", sa han.

Det nio månader långa "sabbatsåret" är för personer i åldern 18-30 år som önskar större bildning i sin katolska tro. Cirka 30 ungdomar bor på den 200 år gamla Glencomeragh -egendomen, där de också hjälper till att organisera retreater för att dela tron med andra.

"Ett sabbatsår för Gud"

Teresa Jansen kom till Holy Family Mission från Chicago direkt efter gymnasiet eftersom hon kände behovet av mer träning i sin tro och ville "dyka djupare" i sin relation med Gud.

"Det finns bara så många möjligheter att kunna be och verkligen möta Herren", sa Jansen.

"Min höjdpunkt har varit tillbedjan varje dag. Att ha tillbedjan och mässa varje dag har varit nyckeln, tror jag, bara för att det är där förvandlingen verkligen har hänt. ... Och sedan tillsammans med det har djupa, autentiska vänskaper kommit ut ur det här året, säger hon.

Deltagare i Holy Family Mission i County Waterford, Irland

Deltagare i Holy Family Mission i County Waterford, Irland. Källa: Holy Family Mission.

 

"Gud formar mig för mission bara för att han gör mycket i mitt hjärta som jag inte förväntade mig."

Michael Tierney, en 27-årig doktorand från County Offaly, Irland, kallar Holy Family Mission "ett sabbatsår för Gud".

"Vissa människor åker på retreater eller de går på helger och de har så här andliga eller "Jesus höga" i ett par dagar, men sedan går de tillbaka till sina normala liv och de faller tillbaka i gamla vanor, säger Tierney.

"Holy Family Mission behövs verkligen nu för att producera en generation unga människor för att leda förnyelsen av kyrkan och som verkligen är grundade i vad kyrkan tror."

Bär frukt

I ett land där minst 10 stift inte har en enda seminarist som studerar för prästämbetet har Holy Family Mission burit anmärkningsvärd frukt sedan grundandet 2016.

Sju alumner från programmet har gått vidare till prästämbetet eller ordenslivet. Andra har träffat sin make eller maka under sin tid på Holy Family Mission.

"Vi ser många gröna skott i de " ja "som unga människor har gett här i sin generositet till Gud", sa Maura Murphy.

Murphy är en av tre i det ungdomspastorala teamet som grundade Holy Family som ett bildningshus. Hon sa att många ungdomar beskriver sabbatsåret som "språngbrädan som de behövde" innan de gick in i collegelivet.

Deltagare vid Holy Family Mission i County Waterford, Irland.

Deltagare vid Holy Family Mission i County Waterford, Irland. Källa: Holy Family Mission

 

"Många av dem har gått vidare och har verkligen engagerat sig i sina högskolor. Några av dem har startat katolska samhällen. Några av dem har startat katolska hushåll på campus, säger hon.

– Några som kommer till oss har varit lärare, sjuksköterskor. De har tagit en paus i karriären ... Och de har gått tillbaka till den verkligheten, de har gått tillbaka till den miljön, men bättre formade för att vittna om tron och svara på frågor som deras kollegor har.

Biskop Cullinan sade: "Det bär frukt, först och främst i att alla dessa unga människor är mer självsäkra i sin tro att möta vad livet än har för dem. Vissa har gått in i det religiösa livet, men de flesta av dem har gått vidare till att bara vara mer självsäkra på den valda vägen som de har tagit.

"Och det har varit några äktenskap också", tillade han. "Och det, du vet, är bra eftersom kallelsen till äktenskapet är ... så grundläggande för samhällets välbefinnande."

En besvarad bön

Fader Patrick Cahill, Patrick Reynolds och Murphy arbetade var och en i ungdomstjänst i olika delar av Irland men hörde hela tiden samma saker.

"Vi hörde unga människor säga att vi vill bildas. Vi önskar gemenskap. Vi vill veta mer om tron. ... Och vid den tidpunkten visste vi inte vart vi skulle skicka dem i Irland, "mindes Murphy.

Hon sa att drömmen var att ha "ett bildningshus för unga människor i Irland, en plats där de kunde bo under en viss tid, där de kunde vandra med sällskap, där de kunde undervisas om tron och där de kunde dela den med unga vuxna."

I april 2016 kontaktade de tre i det ungdomspastorala teamet  biskop Cullinan för att presentera idén om att utbilda ungdomar i Irland och ha en missionär för ungdomar och familjer.

Biskop Cullinan mindes: "Jag lyssnade och blev verkligen tagen av tanken. Jag sa: 'Det här är vad vi behöver.'"

Interiören i Glencomeragh House på Holy Family Mission.

Interiören i Glencomeragh House på Holy Family Mission. Källa: Courtney Mares / CNA

 

Glencomeragh -fastigheten kom till biskopens kännedom, men han sa ingenting eftersom den inte tillhörde stiftet. Han sa: "Se, låt oss be om det. Om Gud vill att detta ska hända, kommer det att hända."

Redan nästa dag fick biskopen ett samtal från en präst ur Rosminians  orden som sa att ordern ville ge Glencomeragh -fastigheten till stiftet "om det hade ett syfte för det."

Biskop Cullinan sa: "Jag var faktiskt tvungen att be honom upprepa det. Och jag satte mig ner. Och han sa det igen. Och jag sa: 'Det är ett bönesvar!'"

Murphy påminner om att biskopen "verkligen såg att Herren ville ha Holy Family Mission och att hans tid var nu". Holy Family Mission öppnade inom några månader.

"Ibland är det så att Herren lägger den djupa önskan i ditt hjärta eftersom han faktiskt ber dig att svara på den kallelsen. Han visar dig ett behov, och han vill att du ska samarbeta med hans vägledning och få det att hända, säger Murphy.

En mariansk och eukaristisk andlighet

Holy Family Mission fokuserar på bildning inom fem områden: andlig, personlig, akademisk, gemenskap och mission.

För fader Cahill, heltidsprästen som bor i programmet, är det slutliga målet med sabbatsåret att unga människor ska "känna Herren".

"Gud har uppenbarat sig för oss för att han vill att vi ska känna honom. Hur kan vi älska en Gud som vi inte känner? Så det är vad vi strävar efter att göra. Här strävar vi efter att underlätta på olika sätt i allt vi gör för att veta vem Herren är. Så om det är genom akademin, om det är genom samhällslivet, men framför allt genom att vara med honom, och det är därför allt måste vara eukaristiskt, säger han.

Tierney beskrev den heliga familjens andlighet som "mycket mariansk och eukaristisk".

Eukaristisk tillbedjan vid Holy Family Mission i County Waterford, Irland.

Eukaristisk tillbedjan vid Holy Family Mission i County Waterford, Irland. Källa: Holy Family Mission

 

"Vi har radbandet. Vi har eukaristisk tillbedjan. Vi har också ett kapell på plats dit människor kan gå under dagen och bara checka in med Gud. Och du vet, det är verkligen viktigt,  åtminstone för  mig, det är där tillväxten verkligen har skett, säger han.

Holy Family Mission använder material från Franciscan University of Steubenville's Catechetical Institute som en del av sin intellektuella bildning. En rådgivare finns också tillgänglig för gemenskapen.

"Vi vill vara i rätt miljö, en bedjande miljö med likasinnade människor, där vi kan studera vår tro och låta den kunskapen påverka vårt böneliv, påverka vem vi är och hur vi interagerar med dem omkring oss", sa Murphy.

"Vi hoppas att under de nio eller 10 månader som de är här, att de i slutändan är närmare vem Gud har bett dem att vara och har kallat dem att vara, bättre rustade att leva ut evangeliet och att fullt ut omfamna skönheten i det", sa hon.

Hemsida Holy Family Mission

Video: Holy Family Mission Life

 

Översatt för Katolsk Horisont i april 2023, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Walsingham: Kärnan till Englands omvändelse?

Walsingham

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna