"Är det här ett skämt?" Polens premiärminister får demokratipris trots tillslag

2
min read

"Är det här ett skämt?" Polens premiärminister får demokratipris trots tillslag

mån, 07/08/2024 - 15:00
Posted in:
0 comments

Kritiker har kritiserat dubbelmoralen när det gäller frågor som rör rättsstatsprincipen i Polen.

Polens premiärminister Donald Tusk tillsammans med EU-kommissionens chef Ursula von der Leyen

 

Tillkännagivandet att Polens nye EU-vänlige premiärminister Donald Tusk är den senaste mottagaren av Chatham House-priset för att ha "återupprättat demokratin" i sitt land har mötts av utbrett hån. Kritiker har pekat på hur hans regering har fängslat oppositionella parlamentsledamöter, satt in polis mot det statliga tv-bolaget och rensat ut rättsväsendet sex månader efter att han tillträdde.

Chatham House är en av världens ledande internationella utrikespolitiska tankesmedjor och en mötesplats för den globala eliten. Den tillkännagav Tusk som vinnare av sitt årliga pris 2024 för att bland annat ha "upprätthållit rättsstatsprincipen" och främjat "Europeiska unionens demokratiska värderingar".

Tusk förväntas ta emot priset personligen nästa månad i London.

Den tidigare ordföranden för Europeiska rådet arbetar för närvarande för att frigöra 137 miljarder euro i EU-finansiering medan hans medborgarkoalitionsregering och allierade på vänsterkanten rensar Polens institutioner från alla som misstänks sympatisera med den tidigare konservativa regeringen Lag och rättvisa.

Medan många kommentatorer på nätet hånade Chatham Houses beslut att ge Tusk priset, ifrågasatte den polske EU-parlamentarikern och tidigare statssekreteraren för utrikesdepartementet Arkadiusz Mularczyk i en kommentar till The European Conservative hur politikern kunde vinna priset trots att han inte genomfört några inhemska reformer.

Det är häpnadsväckande att se att vissa grupper och eliter i Västeuropa hyllar eller belönar Tusk för att ha "återställt" demokratin i Polen. Donald Tusk har inte genomfört några förändringar i Polen. Tusk kan inte peka på någon lag som han har antagit för att reformera rättssystemet eller någon förändring som han har genomfört i någon struktur inom Polens rättssystem, men på något sätt anses Polen inte längre bryta mot rättsstatsprincipen.

Mularczyk fortsatte med att ta upp möjligheten av en dold "agenda" i spel i västerländska intriger mot Polen, och pekade på Tusks åsidosättande av Warszawas konservativa president Andrzej Duda, även i strid med domstolens slutsatser, under de senaste månaderna som ett framträdande exempel på den senaste tidens brott mot rättsstatsprincipen av landets nya administration.

En politiskt motiverad polisräd mot det polska presidentpalatset i januari för att arrestera oppositionella parlamentsledamöter som anklagades för korruption bidrog också till Warszawas bittra maktkamp. Flera högerorienterade EU-parlamentariker riskerar också fängelse på grund av en video mot migranter.

Donald Tusks regering kommer sannolikt att uppmuntras av sitt agerande i månadens EU-val när den driver på för en liberalisering av abortlagarna och införandet av samkönade äktenskap i Polen.

Chatham House-priset delas ut till dem som anses ha främjat internationella relationer mest under de senaste 12 månaderna. Bland tidigare pristagare finns Melinda Gates för hennes initiativ mot fattigdom samt Hillary Clinton 2013 för att hon förbättrade kvinnors rättigheter.

Thomas O'Reilly

Thomas O'Reilly är en irländsk journalist som arbetar för The European Conservative i Bryssel. Han har en utbildningsbakgrund inom kemivetenskap och journalistik.

Till svenska, juli 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.europeanconservative.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna