Äktenskapskurs i Katolska kyrkan

2
min read

Äktenskapskurs i Katolska kyrkan

mån, 05/08/2023 - 19:00
0 comments

Paula, Lorans, diakon Göran, Kristina och Drazen efter kursen.

En äktenskapskurs i Katolska kyrkan blir viktigare ju mer man tänker på att man ska lova varandra trohet och respekt under ett helt liv tillsammans och att få ansvar för sina barn och hoppas på barnbarn som också kan få växa upp i katolsk gemenskap.

Kyrkan säger att Kristus upphöjt äktenskapet till värdigheten av ett sakrament. Det beror på att Kristus har en relation till Kyrkan som en brudgum till sin brud.

De som gifter sig som döpta troende får i sin relation till varandra samtidigt en relation till Kyrkan och kan leva sitt äktenskapliga liv som en verklig kallelse som kristna. Det gäller även i de fall då inte båda är katoliker.

Man ger då gärna lite mer av sin tid före bröllopet för att lära känna varandra bättre och få diskutera tron och moralen i äktenskapet.

Några av dem som gjort kursen med diakon Göran Fäldt har efteråt velat utvärdera kursen och materialet som använts.  

Utvärdering 

En äktenskapskurs i Kyrkan har avslutats och två par har  bidragit med en kort utvärdering. Läs gärna vad de tyckte.  Diakon Göran brukar starta en grupp på hösten som fortsätter på nyåret då en ny grupp brukar starta inför bröllop under sommaren eller hösten. Kurserna bör ta några månader med 4 till 5 möten med tid emellan för de blivande makarnas egna samtal.

Äktenskapskursen - vad vi tyckte!

"En väldigt lärorik kurs. Frågor och tankar togs upp och diskuterades som man i vanliga fall inte tänker på i ett äktenskap. Att kursen hölls med ett annat par var ett plus i kanten. Då kunde nyttiga funderingar bollas mellan varandra."

Paula Werdina


"Upplägget på kursen var jättebra. Man fick diskutera och reflektera över olika påståenden och ett mycket djupare sätt som gjorde att man verkligen förstod vad som sades."

Lorans Khamro


"Det har varit ett fantastiskt tillfälle att få diskutera hur den Katolska kyrkan ser på äktenskapet och dess innebörd. Man har lärt sig mycket och fått helt nya perspektiv och en mycket bättre förståelse. Man har stundtals fått fundera ordentligt över ens egna etiska synpunkter och hur man ska föra dem närmare Kyrkans."

Kristina Tadic"Man får tid att i lugn och ro reflektera och diskutera den katolska tron, vilket är positivt. Det var ett plus att vi var två par vilket gjorde diskussionerna mer intressanta."

Drazen Crnoja

 

Jag önskar de två paren ett vackert bröllop och all lycka som gifta kristna.

Diakon Göran

Kontakt

Alla intresserade kan kontakta diakon Göran Fäldt på mejl gr.faldt@gmail.com eller på hans mobil 0702 89 22 99 för att få veta mer om kursen och hur man kan delta om man bor långt bort från katolska församlingen i Jönköping. Diakon Göran bor där med sin hustru sedan länge.

De som gör kursen tillsammans får ett intyg som de kan ge den präst eller diakon som kommer att assistera dem under vigseln. Man kan få det i god tid för att prata med prästen eller diakonen om vigseln. Paren slipper den ofrånkomliga stressen inför allt som också ska ordnas i kyrkan med musik, blommor, inbjudningar och festlokal.

Katolsk Horisont

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
12/09/2023
Katolsk Horisont
27/08/2023