Abort kan aldrig bli en grundläggande rättighet, varnar biskopar EU-politiker

2
min read

Abort kan aldrig bli en grundläggande rättighet, varnar biskopar EU-politiker

ons, 04/10/2024 - 14:39
Posted in:
0 comments

Foto: En präst står nära en staty av Jungfru Maria som har placerats framför Europaparlamentets byggnad kvällen före påven Franciskus besök i Europaparlamentet och Europarådet i Strasbourg, Frankrike, den 24 november år 2014. (Foto: FREDERICK FLORIN/AFP/Getty Images.)

 

EU:s biskopar har upprepat sitt starka motstånd inför den kommande omröstningen den 11 april i Bryssel om huruvida rätten till abort ska inkluderas i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna.

De europeiska biskoparna har fördömt förslaget och de påtvingade ideologier som omger det, och har på nytt bekräftat att en människa, i varje situation och i varje utvecklingsstadium, alltid är helig och okränkbarrapporterar Vatican News. Biskoparna varnar för att när denna övertygelse försvinner – som den skulle göra med införandet av rätten till abort – så försvinner också en solid och varaktig grund för försvaret av de mänskliga rättigheterna.

Uttalandet från biskoparna i Europeiska unionens biskopskonferenser (COMECE) gjordes inför omröstningen i plenum i Bryssel nu på torsdag om införandet av rätten till abort i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna.

Biskoparnas uttalande kommer också dagen efter publiceringen av Dignitas infinita(ordagrant översatt: Oändlig värdighet. Övers. anm.) ett dokument från Dikasteriet för trosläran som beskriver abort som en "allvarlig och beklaglig" praxis på sin lista över kränkningar av mänsklig värdighet.

Uttalandet från COMECE (= The Commission of the Bishops' Conferences of the European Union. Övers. anm.) har titeln "Ja till främjande av kvinnor och rätten till liv, nej till abort och ideologiskt tvång" och biskoparna uttrycker sitt engagemang för att arbeta för ett Europa där kvinnor kan leva sitt moderskap fritt, och som en gåva till dem och till samhället, och där "att vara mamma" inte på något sätt är en begränsning för personliga, socialt och yrkesmässigt liv".

"Att främja och underlätta abort", varnar de, "går i motsatt riktning mot det verkliga främjandet av kvinnor och deras rättigheter."

Rätten till liv, hävdar biskoparna, "är grundpelaren för alla andra mänskliga rättigheter, särskilt rätten till liv för de mest utsatta, bräckliga och försvarslösa", såsom "det ofödda barnet i moderns, migrantens, den gamlas, den funktionshindrades och den sjukes livmoder".

De påminner om kyrkans tydliga hållning i denna fråga och insisterar på att med "all kraft och klarhet ...  måste det sägas att försvaret av det ofödda livet är nära kopplat till försvaret av alla andra mänskliga rättigheter."

De varnar för att när man väl blir oförmögen att förstå det ofödda livet som något ovärderligt, då kommer grunden för försvaret av de mänskliga rättigheterna alltid att vara, med Dignitas infinitas ord, "underkastad makthavarnas övergående nycker".

Europeiska unionen, säger de, "måste respektera de olika kulturerna och traditionerna i medlemsstaterna och deras nationella befogenheter" och "kan inte påtvinga andra, inom och utanför sina gränser, ideologiska ståndpunkter om den mänskliga personen, sexualiteten och könet, äktenskapet och familjen".

"EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna kan inte omfatta rättigheter som inte erkänns av alla och som är splittrande", betonar de, och påpekar att det inte finns någon erkänd rätt till abort i europeisk eller internationell rätt och att "det sätt på vilket denna fråga behandlas i medlemsstaternas konstitutioner och lagar varierar avsevärt".

Uttalandet avslutas med att EU:s biskopar konstaterar att stadgan måste respektera orden i dess egen ingress, där det anges att det är nödvändigt att erkänna "mångfalden av kulturer och traditioner bland de europeiska folken" och "medlemsstaternas gemensamma konstitutionella traditioner och internationella förpliktelser".

Frågan om huruvida abort skulle skrivas in i EU-stadgan hade tidigare verkat vara avklarad och ha försvunnit. Efter att resolutionen lades fram den 7 juli år 2022 väckte den motstånd från flera medlemsstater och gick därför inte vidare.

Men den är med på banan igen . Efter införandet av rätten till abort i den franska konstitutionen den 4 mars har debatten om att införa abort bland EU:s grundläggande rättigheter återupptagits på EU-nivå.

The Catholic Herald

Till svenska, april 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.catholicherald.co.uk

Direktlänk till inlägget klicka här

Video: Katolska kyrkan är alltid och överallt mot abort. Livet är heligt.

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024