Roten till det onda

Roten till det onda

Idag på tisdagen i tredje påskveckan har vi i mässan först lyssnat till Apostlagärningarna: ”Men fylld av helig ande riktade Stefanos blicken mot himlen och såg Guds härlighet och Jesus som stod på Guds högra sida” (7:56). För vad han sedan sade blev han stenad till döds. Den som fick kasta första stenen var Saul (7:58b) som skulle bli hedningarnas apostel och själv lida martyrdöden.

Israel var i kris. Den största kris som Israel genomlevt! Nu får vi själva avgöra om vi själva är mitt uppe i den allvarligaste krisen i historien, i början av den eller i slutet av den. Alla tycks vilja säga något om det kommande valet av påve efter Franciskus. Vad behöver Kyrkan? En ny sexualmoral? Vad menas med uttrycket ”Lavendelmaffia”. Vad syftar lavendeldoften på?

Janet E. Smith har skrivit en oumbärlig artikel i Crisis (The new pope must purge the Church of the Lavender mafia) med tanke på framtiden. Som professor på Notre Dame i Illinois (USA) brukade hon fråga sina första undergraduates vilken bok de ansåg vara den viktigaste under 1900-talet. Hon fick många utmärkta svar. Studenterna ville naturligtvis veta vilket verk hon själv ansåg vara det viktigaste under samma tid. Hennes svar var Karol Jozef Woytylas' "Kärlek och Ansvar".

Janet E Smith har också från början - liksom 80 % av biskoparna - accepterat och försvarat Paulus VI:s Humanae vitae som autentisk undervisning av Kyrkans magisterium.

Får vi en påve som kardinal Robert Sarah kan vi se en väg ut ur krisen och bort från politiska symbolhandlingar i Kyrkan. Många står fasta på samma sida men har inte uttalat sig så tydligt att de blivit förföljda - än. För framtiden och för förkunnelsen av hela sanningen i evangeliet behöver Kyrkan minst 80 % av biskoparna som är trogna skapelseordningen.

Vi måste därför återigen tacka den nordiska biskopskonferensen för deras fastebrev 2023 och för att de var Kyrkans tro och moral obrottsligt trogna. En påve med samma mod och klarsyn kan vädra ut den onda doften ur Kyrkan.

diakon Göran Fäldt

Läs också: Herdabrev för fastetiden 2023 från Nordiska biskopskonferensen

Herdabrev för fastetiden 2023 från Nordiska biskopskonferensen

 

Diakon Göran Fäldt

diakon Göran Fäldt

 

Göran Fäldt är gift och ständig diakon i S:t Franciskus katolska församling sedan 1982. Han har i många år varit ordförande i Katolska utskottet för äktenskap och familj (KUÄF), som nu heter Familjeutskottet (FU) från nyåret 2023. Diakon Göran fortsätter nu som ledamot men inte som ordförande. 

Han gick i pension som lärare i Jönköpings kommun 2004. I församlingen inbjuder han två gånger om året  förlovade par till äktenskapsförberedande kurs inför parens vigslar. För en fördjupad förståelse av äktenskapets sakrament och för familjernas avgörande betydelse i Kyrkan och i samhället har han översatt flera verk av påvarna och andra specialister på äktenskapsteologins område.

Under 2018 kom en samlingsvolym på 12 skrifter ut från Katolska Utskottet för Äktenskap och Familj. Han ansvarade för den nordiska katolska familjekongressen i Jönköping i maj 2012 och är för närvarande engagerad i det nordiska familjerådet som utbyter erfarenheter och diskuterar utvecklingen i stiften på familjeområdet.

Som tidigare ordförande i Caritas Jönköping har han ofta haft tillfälle att stödja människor i nödsituationer och kunnat förmedla Caritasmedlemmars gåvor och engagemang för behövande. Han är inte längre aktiv i Caritas lokala arbete.

Predikningar och föredrag om till exempel encyklikan Humanae vitae (1968) är andra områden i hans liv. Han medverkar regelbundet med artiklar och bloggar i Katolskt Horisont och skriver ibland debattartiklar i Jönköpings Posten. Med sin hustru Lena har han levt i S:t Franciskus’ katolska församling sedan 1969 och varit ständig diakon sedan 1982.

Han var i flera omgångar ordförande i Jönköpings kristna samarbetsråd JKS och har suttit i styrelsen för den fristående föreningen Teologiskt Forum. I den rollen han haft glädjen att inbjuda kända katolska präster att föreläsa för teologiskt intresserade i Jönköping.