Hur lång tid ska den äktenskapsförberedande kursen ta?

Hur lång tid ska den äktenskapsförberedande kursen ta?

När paren anmäler sin önskan att gifta sig katolskt i   församlingen är de inte alltid förberedda på att en äktenskapsförberedande kurs kan ta lång tid. Man inser i de flesta fall att vissa villkor måste vara uppfyllda, som att vara döpt och katolskt konfirmerad. Ja, det är en bra början, men inte allt!

Hur börjar det?

Man känner till att en statlig hindersprövning krävs och att intyget inte får vara mer än 4 månader gammalt före vigseldatum. Paren är inställda på allt som har med festen att göra, inbjudningar och kanske musik under ceremonin. Det är bara det mycket att tänka på.

Vad ska man känna till?

Man vet att man ska vara registrerad medlem i Katolska kyrkan men inser inte alltid att registreringen i ett annat land måste kompletteras av registreringen i Kyrkan i Sverige. När jag började genomföra den äktenskapsförberedande kursen i S:t Franciskus församling i Jönköping för enskilda par eller par tillsammans med andra par insåg jag att 6 månader var nödvändigt för att paren dels skulle möta mig 3-5 gånger under omkring 2 timmar, helst på lördagar, dels för att paren själva skulle samtala mellan träffarna och prata med varandra om allt som rör både kursens undervisningsdelar, den egna relationen och inställningen till familjebildningen med barnen. En av mina första frågor till paren har varit ”Vilken sorts familj skulle ni vilja ha när ni är 65?”

Går det att anpassa kursen till parens arbetstider?

Med många års erfarenhet av samtal med paren och vigslarna tycker jag att det varit rätt att satsa på flera möten under längre tid, som kan variera men som ändå handlar om halvåret. Jag hade stort stöd i vad påve Benedikt XVI sagt om de äktenskapsförberedande kurserna, deras längd och innehåll. Men verkligheten är vad den är och det är ibland svårt att få tiderna att passa ihop. Då får man hitta lösningar.

Är det värt besväret?

Man måste komma inte på nästan allt som hör till det äktenskapliga livet, även det som kan vara svårt för paren att klara av. Men har man samtalat öppet och ärligt om vad man tycker och tror så är det senare alltid till hjälp.

I Katolska kyrkan i stiftet har vi vad jag vet ingen statistik på utvärderingar som man har i andra stora katolska stift. Det kanske kommer med tiden och det tror jag kan vara bra för alla involverade, biskopen, kyrkoherdarna, prästerna, diakonerna och lekmännen om de medverkar i kurserna.

Gör det skillnad?

En amerikansk forskning på området är också stöd för en genomtänkt äktenskapsundervisning.

Jag tar några exempel från en utvärdering av Sylvia Smith i december 2022. Där sägs att nästan 30 % av paren ansåg att det var mycket givande att bli delaktiga i undervisningen. Nästan 25 % av paren har varit av uppfattningen att bristen på adekvat undervisning och rådgivning före bröllopet var ett av skälen för skilsmässa.

Sylvia Smith skriver: ”En av de potentiella fördelarna med katolsk äktenskaplig undervisning och rådgivning är att det hjälper paren att tänka igenom sina planer innan de påbörjar sitt äktenskapliga liv tillsammans. Det ger dem också en fast grund för äktenskapet”.

Varför är det inte bara en privat sak att gifta sig?

Jag har samma inställning till denna viktiga fråga för paren, för församlingarna, Kyrkan och – i förlängningen – hela samhällsbygget. En grund är absolut nödvändig. För paren, och för barnen.

Den som är intresserad kan läsa mer på internet, visserligen på engelska men det klarar de flesta utan större svårigheter om de gått genom skolan i Sverige där engelska är första främmande språk i undervisningen.

https://www.marriage.com/advice/marriage-preparation/preparing-for-a-catholic-marriage/

Välkomna!

diakon Göran Fäldt

 

Ni som tänker gifta er, välkomna till min kurs för blivande makar. Jag ser fram emot att träffa er och samtala med er om det som kommer att ske när ni gift er. Ni kommer att upptäcka att ert äktenskap också är en Guds kallelse till er som kristna.

diakon Göran Fäldt

Diakon Göran Fäldt

diakon Göran Fäldt

 

Göran Fäldt är gift och ständig diakon i S:t Franciskus katolska församling sedan 1982. Han har i många år varit ordförande i Katolska utskottet för äktenskap och familj (KUÄF), som nu heter Familjeutskottet (FU) från nyåret 2023. Diakon Göran fortsätter nu som ledamot men inte som ordförande. 

Han gick i pension som lärare i Jönköpings kommun 2004. I församlingen inbjuder han två gånger om året  förlovade par till äktenskapsförberedande kurs inför parens vigslar. För en fördjupad förståelse av äktenskapets sakrament och för familjernas avgörande betydelse i Kyrkan och i samhället har han översatt flera verk av påvarna och andra specialister på äktenskapsteologins område.

Under 2018 kom en samlingsvolym på 12 skrifter ut från Katolska Utskottet för Äktenskap och Familj. Han ansvarade för den nordiska katolska familjekongressen i Jönköping i maj 2012 och är för närvarande engagerad i det nordiska familjerådet som utbyter erfarenheter och diskuterar utvecklingen i stiften på familjeområdet.

Som tidigare ordförande i Caritas Jönköping har han ofta haft tillfälle att stödja människor i nödsituationer och kunnat förmedla Caritasmedlemmars gåvor och engagemang för behövande. Han är inte längre aktiv i Caritas lokala arbete.

Predikningar och föredrag om till exempel encyklikan Humanae vitae (1968) är andra områden i hans liv. Han medverkar regelbundet med artiklar och bloggar i Katolskt Horisont och skriver ibland debattartiklar i Jönköpings Posten. Med sin hustru Lena har han levt i S:t Franciskus’ katolska församling sedan 1969 och varit ständig diakon sedan 1982.

Han var i flera omgångar ordförande i Jönköpings kristna samarbetsråd JKS och har suttit i styrelsen för den fristående föreningen Teologiskt Forum. I den rollen han haft glädjen att inbjuda kända katolska präster att föreläsa för teologiskt intresserade i Jönköping.