februari 2023

Kortpredikan 28 februari 2023

Guds ord liknas av profeten vid regnet och snön, som gör jorden frukt­bäran­de. Her­rens ord ”skall inte vända tillbaka fåfängt, utan att ha ver­kat vad det var utsänt till”. Det sker inte automatiskt. Människan måste ta ordet i sin mun och göra det till sitt ord. Det sker när hon ber Guds ord. Sju gånger om dagen, sä­ger Bene­dic­tus. Jesus ger oss sju böner och säger: ”Så skall ni be”.

George Soros har skänkt 21 miljarder dollar till radikala vänstergrupper och politiker sedan år 2000

Den välkända vänsterextrema ”filantropen” George Soros har spenderat skyhöga 21 miljarder dollar för att stödja politiska vänstergrupper och enskilda sedan år 2000, enligt ansökningar som noterats av Washington, DC-baserade konservativa ideella Capital Research Center (CRC). CRS:s undersökande forskare Hayden Ludwig rapporterade den 4 januari att Soros kanaliserade medlen genom sitt ”ideella imperium” under mer än två decennier.

Predikan 1 söndagen i fastan 2023

Låt er inte luras! Kära bröder och systrar, låt oss verkligen inte luras av djävulen! Var och en av oss har en trons ökenvandring framför oss. Öknen betyder ensamhet, tystnad, hunger och törst. Det kan låta paradoxalt att söka en sådan öknen och att ta vara på nattens mörker. Varför skulle vi under tiden fram till Påsken vilja tukta oss själva och påbörja en så krävande vandring? De som vandrat ”vägen” som pilgrimer till Santiago de Compostella i norra Spanien och bett vid aposteln Jakobs grav, vet hur det påverkar både kropp och själ och att man många gånger är på väg att ge upp.

Predikan 1 söndagen i fastan 2023

Kan frestelsen övervinnas? Vem hade för styvt ett år sedan trott att vi skulle ha ett fullskaligt krig i vårt närområde? Och vem hade trott att det skulle vara så länge? Vilka makter styr historien? Vad styr den enskilda människans liv? Det mesta råder vi inte över. Men människan är inte helt utläm­nad. Människan kan välja vilken makt hon vill utsätta sig för. Att ni kommit hit till mässan är ett sådant val. ”Män­niskan får det hon väljer”, hörde vi för ett par söndagar se­dan. Det eli­mi­­ne­rar inte kampen, men påverkar dess utgång, om livet skall sluta i lycka eller olycka.