december 2022

"Jesus, jag älskar dig" - detta är påven Benedikt XVIs sista ord före hans död

Påvens ord citerades av den argentinska dagstidningen La Nacion, med hänvisning till källor i Vatikanen. Han sa dem på tyska. Den pensionerade påven dog i lördags kl 9.34 i sin bostad i Vatikanträdgården. Påven Benedikt XVI:s personliga sekreterare, ärkebiskop Georg Gaenswein, informerade Franciskus om hans död.

Begravningen av Benedikt XVI äger rum den 5 januari 2023 i Rom

Påven emeritus Benedikt XVI fick de sjukas sakrament på onsdagen efter en eftermiddagsmässa i Mater Ecclesiare-klostret. Den 5 januari 2023, kl 9:30, äger en begravningsceremoni rum på Petersplatsen, som leds av påven Franciskus. Från och med måndag kommer den förre påvens kropp att kunna ses offentligt för ett sista farväl  i S:t Petersbasilikan för farväl, sa Matteo Bruni, chef för Heliga stolens pressbyrå, idag vid en pressträff.

Kortpredikan 31 december 2022

”Detta är den sista tiden.” Johannes skriver det i sitt brev. Att vi hör det på årets sista dag betyder inte att det syftar på de timmar som är kvar av år 2022. Inte heller på någon särskilt dramatisk tid i människans historia som väckt frågor om just den tiden skulle vara den sista. Den ”sis­­­ta tiden” kan bara inträffa en gång. Den måste vara ”unik”. En ”tid” som bara inträffar en enda gång i människans histo­ria.