december 2018

En nyårsbetraktelse 2019

All den samhällsforskning och undersökande journalistik som blottar brister eller svagheter i vissa sociala sammanhang, och som sägs hota till och med demokratin, gör kanske en tjänst på det viset att det ökar medvetenheten om vad som kan vara skadligt inflytande. Bland orsakerna till den ganska negativa samtidsbild vi upplever i dessa tider framstår ofta miljöfaktorerna, brist på relevant yrkeskompetens och de olika utanförskapen som exempel på förklaringar.

Den Heliga Familjens fest

Hur kunde Maria och Josef tappa bort sitt barn, Jesus Kristus? Vad hade de för tankar och känslor när de letade efter Honom? De hade tappat bort inte bara sitt barn, utan Guds Son! Gud hade anförtrott dem sin ende Son och de hade misslyckats med sin uppgift… Efter tre dagar hittade de honom i templet. Hade Han varit där hela dagen i tre dagar? Vad hade han ätit, var någonstans hade Han sovit?

Bästa sättet att välkomna Jesus i jul är att göra en god helig kommunion

En egyptier från 300-talet har sagt att ”Guds Son blivit människa för att vi ska kunna bli Gud”. Vi kan tycka det är djärva ord på gränsen till hädelse tills vi upptäcker att den som gjort detta uttalande inte är någon annan än det stora helgonet, biskopen och försvararen av den katolska ortodoxin, Athanasius av Alexandria.