juni 2023

Snakker Gud bare til kristne?

"Noen sekunder om Kirkens under" er en serie med p. Rafal Ochojski MSF, sogneprest Kristi Konge, Narvik.

P. Rafal forklarer små og store ting i Kirken på under et minutt. Bli med å oppdag Kirken og troens under.

Følg podkasten Søndagsfrø med p. Rafal her:

Kortpredikan 30 juni 2023, Den romerska kyrkans första martyrer

”Herre, vill du, så kan du göra mig ren.” Den spetälske mannens tilltal är en bekännelse till den Herre som kommer ner från Bergspredikans berg. I sin predikan har Jesus flera gånger sagt: ”Ni har hört att det blev sagt…, men jag säger er”. Vi hör hans anspråk. Herren ställer sig på samma nivå som den som givit lagen. 

Vi präster är fäder som alltid pekar mot himlen

Bra fäder inspirerar sina barn och hjälper dem att sätta mål och prioriteringar. Så måste också en präst alltid peka mot himlen, inspirera de troende till dess höga höjder och, genom Guds nåd utrusta, bemyndiga och göra det möjligt för de troende att komma dit genom lämpliga prioriteringar, dygdens liv och vederbörlig hänvisning till de fyra sista sakerna.

Kortpredikan 29 juni 2023, Petrus och Paulus, apostlar

Har det någonsin tagits en större risk i historien än när Gud frälser män­niskan och gör det genom att använda sig av mänskliga redskap? Hans ”metod” är att göra redskapen helt beroende av honom själv. När det ser kritiskt ut för både kyrkan och vår tro på den, behöver vi se efter en gång till hur Herren bygger sin kyrka. Petrus lyder ängelns befallning när han räddas ur fängelset. Själv tror han att det är en dröm eller en syn. Först när han sansat sig ”vet han” att det är Her­ren som har räddat ho­nom – i samverkan med för­sam­lingens ivriga förbön.

Om ungdomen bara visste och ålderdomen bara kunde

Hjärnas utveckling är inte färdig förrän i personens 25-årsålder – med varianter. Den åldras, med sina varianter, och förmår inte längre det personen med sitt förnuft vill. Det engelska axiomet lyder: ”If youth but knew and old age but could”. Människan har sin höjdpunkt när hon både vet och kan. Men det är då hon är som farligast. Både yngre och äldre fogar sig till henne och hon inser att hon har makt – i stor eller liten skala. Hon håller ner sin omgivning med belöningar och smicker – eller straff.

Kortpredikan 28 juni 2023, S. Irenaeus av Lyon, biskop och martyr

”Guds härlighet är den levande människan, människans liv är att se Gud.” En vidunderlig utsaga av Irenaeus (d. 202), lärjunge till Polykar­pos, som var lärjunge till aposteln Johannes. Guds härlighet, strålglansen från Gud, lyser som klarast när den för­verk­ligas i männi­skan, Guds avbild. Irenaeus bekämpade gnosticismen och försvarade där­med skapelsen som god. Med samma intensitet försva­rade han enheten mellan de två förbunden. Abrahams Gud är också vår Gud. Troheten i det gamla För­bundet fortsätter i troheten mot den apostoliska tra­ditionen och suc­ces­sionen.

Kortpredikan 26 juni 2023

”Åt din säd skall jag ge detta land.” Abraham uppmanades att bryta upp till ett nytt land. För de troende be­tyder det inte ett geografiskt land utan det egna och renade hjärtat. ”Uppbrottet” sker när det hjärtat renas från främmande makter och män­­­niskan tar det rena hjärtat i besittning. Guds rike föregrips.