juli 2021

Kortpredikan 31 juli 2021, S. Ignatius av Loyola, präst

Den sjunde dagen var sabbatsdag, en dag för vila och en påminnelse om att både människan och naturen var skapade av Gud. Det sjunde året skulle jorden ha ”sabbat” och vila från sådd och skörd. Det fyrtionionde året, sju gånger sju år, med året räk­nat som en vecka, såg man fram mot det femtionde året, vilket firades som ett jubelår. De som ådragit sig skuld och fått lämna sin egendom i betalning skall åter­få sin arvsbesittning.

Kortpredikan 30 juli 2021, S. Elin av Skövde, martyr

Judarnas högtider hade sitt ursprung i fester som herdar och åker­bruk­are firade. De fylldes med nytt inne­håll när Gud befriat folket ur Egyp­ten och in­gick förbund med dem. De största var pås­ken, veckohögti­den, som blev vår pingst, försoningsdagen och löv­hyddohög­tiden på hösten. Detta i sin tur når sin fullbordan när kyrkans heliga år växer fram. Hel­gon­festarna, i sin tur, är Andens frukter av Kristi uppenbarel­se.

Kortpredikan 29 juli 2021, S. Olav, konung och martyr, Norges skyddspatron

Den helige Olav var kung och krigare, men hade en hängiven tro. Han stupade vid Stik­lastad i Norge år 1030 och uppfattades av trons folk som mar­tyr. En rad märkliga under bekräftade att hans blod inte hade utgjutits förgä­ves. Inget annat helgon, förutom Maria, är så ofta avbildat i svenska kyrkor som den helige Olav. Nidaros, nuvarande Trondheim, dit hans kropp för­des, blev Nordens främsta vallfartsort. Vi har S:t Olofs kyrka på nära håll.

Latinska mässan, den extraordinarie formen, och S:t Paulus VI: s missale

Kardinal Gerhard Müller, som varit prefekt för Troskongregationen i Rom 2012- 2017, säger något mycket viktigt i sin kommentar, Cardinal Müller on Traditionis Custodes: ‘The Shepherd Hits the Sheep Hard With His Crook’| National Catholic Register (ncregister.com), till påvens motu proprio, Traditionius Custodes och det är att båda sätten att fira den heliga eukaristin hör till den katolska traditionen av mässan sedan Kristus instiftat den.