januari 2019

Kortpredikan, S. Giovanni Bosco, präst , 31 januari 2019

”Ge akt på det ni hör”, säger Jesus. Det är också vad Hebreerbrevet uppmanar till. Brevet har för­kunnat om den store översteprästen som genom sitt offer har öppnat en levan­de väg in i Guds hus. Hans bildspråk är omtumlande. Templets ”förhänge” in till det allraheli­gaste, ofta kallat ”förlåt”, brast itu när Jesus dog på korset. ”För­hänget” är en bild för Kristi ”brustna” kropp. Denna kropp har ”invigt en ny och levande väg åt oss”, så att ”vi frimodigt kan gå in i helgedo­men”.

Vad är tyranni? Det som vill omskola människan!

Tyrannen behöver minst två generationer att omskola sitt folk, men Gud behöver bara ett ögonblick för att upplysa sitt egendomsfolk genom Ordet Han talar i Jesus Kristus. Kan då hela samhällen verkligen förändras i grunden genom någon annans makt och vilja? Ja, i den meningen att samhällen är organiserat liv för människor som har politisk frihet att leva normalt men som, under tyrannens maktutövning, kan fås att överge normaliteten och acceptera det absurda, måste man konstatera att sådan omfattande omskolning av människor är möjlig. Det negativa mysteriet är att just kloka och skolade människor låter det ske och lydigt faller in.

Synden sticks!

Synd är synd och synd är av ondo och gör oss skyldiga inför Gud och vårt samvete. Synd är synd också med vetenskapligt samtycke och hjälp. Ont är ont också när man gör det onda i vad man menar är ett gott syfte. Det blir inte mindre ont därför att utförandet tar mindre tid och är övervakat i sina bieffekter. Det blir inte mindre ont för att medlet kan köpas till lågt pris och i förpackningar som ser förtroendeingivande ut. Se bara hur p-piller och manliga preventivmedel marknadsförs i Sverige.

Kortpredikan 30 januari 2019

I väntan på ”att hans fiender skall läggas under hans fötter”. Hebreerbrevet undervisar grundligt om den nye översteprästens fullkomliga och slutliga offer. Något annat offer behövs inte. Han har ”för all framtid fullkomnat dem som blir helgade”. Han är ”präst för alltid i Melkisedeks efterföljd”. Kyrkan sjunger denna psalm i varje söndags vesper. Hans ”nya” offer var antytt och förutsagt redan av profeten Jere­mia. Detta nya förbund skulle läggas i människornas hjärtan. Den ”nya lagen” är kärleken, den heli­ge An­de, ingjuten i de troendes hjärtan.

Kortpredikan 29 januari 2019

Det borde vara självklart för människan att göra Guds vilja. Hon är ju ska­pad av Gud. I stället styrs hon sedan syndafallet av egenviljan. Vägen för att återvända till Guds vilja har sina olika steg, både för den enskilde och för den mänskliga familjen. Benedictus beskriver vägen i sin regel. ”Så skall du genom lydnadens möda återvända till honom som du genom olydnadens tröghet gått bort ifrån.”

Kardinal Müller: Sexuellt utnyttjande av andra inom prästerskapet handlar om otillbörligt sexuellt beteende och inte bara om klerikalism

I samtal med National Catholic Register säger förre chefen för Troskongregationen att kyrkans ledare måste erkänna vilken viktig roll homosexualiteten spelat i den kris det otillbörliga sexuella utnyttjandet framkallat. De som reducerat otillbörligheterna bland präster till klerikalism och aldrig för på tal den roll homosexualiteten har spelat i krisen, de ”vill inte gå in på de verkliga skälen” till krisen, har kardinal Gerhard Müller sagt till National Catholic Register.

Kortpredikan, S. Thomas av Aquino, 28 januari 2019

”En gång för alla.” Kristus behövde inte "offra sig många gånger", utan ”en gång för alla”. Det är detta enda offer som görs närvarande i varje eukaristi. ”Kristi offer och mässoffret är ett enda offer” (katekesen). Eukaristin är ett offer. Det framgår av själva instiftelsen. ”Detta är min kropp/mitt blod som offras/utgjutes för er.” Den gör Kristi offer på korset närvarande.