september 2018

Predikan 26 söndagen ”under året” 2018

I dessa dagar får vi besök av tre lite olika slags gäster, av änglar, av Thérèse av Jesusbarnet och hennes föräldrar, och av olycksdrabbade medsyskon på Haiti. Änglabesök – vi firade ärkeänglarna Mikael, Gabriel och Rafael igår. Det står fortfarande Den helige Mikaels dag i svenska almanackan. På tisdag skall vi fira Skyddsänglarna. Det är änglatid. Helgonbesök - under de kommande veckorna får Sverige och hela Norden besök av den heliga Thérèse av Jesusbarnet och hennes helgonförklarade föräldrar.

Året med tre påvar: Paulus VI:s död för 40 år sedan förebådade en virvelvind i Kyrkan

Historien kulminerade med valet av den förste icke-italienska påven på 462 år. Flera hundra tusen hade samlats på Petersplatsen den 13 augusti 1978 för att ta farväl av påven Paulus VI, som hade avlidit 80 år gammal en vecka tidigare i det påvliga sommarresidenset Castel Gandolfo. Världspressen hade belägrat Rom för den första påvliga begravningen på 15 år, med rapportering från avskedstagandet av påven Paulus VI och dramatiken kring valet av hans efterföljare.

Predikan 25 söndagen ”under året” 2018

Det pågår en kamp i hela världen, också i kyrkan och i människan själv. En kamp mellan gott och ont, mellan Kristus och den sataniska makt som ockuperat världen sedan syndafallet. Det är en kamp om människan, vem hon skall följa och tillhöra. Ytterst en kamp om var människan vill tillbringa evigheten. Den kampen utkämpade Jesus genom att lida, dö och uppstå.

Tankar om abort

I Sverige utförs årligen mellan 35.000 och 38.00 aborter. Enligt den nuvarande lagstiftningen från 1974 kan man göra abort fram till slutet på den 18:e veckan av graviditeten, och av vilken anledning som helst. Efter den 18:e till den 22:a veckan krävs tillåtelse från Socialstyrelsen som ofta ges på grund av att fostret eller modern lider av svåra sjukdomstillstånd.