Mina mor- och farföräldrars rubrik för hur man lever troget, ödmjukt och glatt

5
min read

Mina mor- och farföräldrars rubrik för hur man lever troget, ödmjukt och glatt

mån, 03/25/2024 - 13:28
Posted in:
0 comments

Deras hem hade en särskild värme som skulle dra in folk, men det kan inte helt tillskrivas elden i eldstaden. Deras kärleks glöd brann alltid, och de delade med sig av källan: sin Herre och Gud.

Robert "Bob" och Frances "Fran" McCartney (foto: Med tillstånd av Bridget McCartney Nohara)

 

När jag växte upp var det bara en hage som skilde mina syskon och mig från våra morföräldrars bondgård. Mina små fötter bar mig snabbt genom det höga gräset och de vilda blommorna, vänliga hästar nickade åt mig, tills jag kom fram till den mintgröna dörren där morföräldrarna väntade.

Från mormor och morfars veranda vinkade jag entusiastiskt "Jag har klarat mig säkert!" vinkade jag till mamma på verandan och klev in.

Jag inser vilken oförtjänt gåva det var att växa upp granne med mina mor- och farföräldrar. Ju äldre jag blir, desto mer njuter jag av det. I ett försök att vända detta tillbaka till beröm har jag ägnat tid åt att plocka upp det jag lärde mig från dagarna fyllda med poesi och pepparmintbiffar. Och när jag tänker efter, inser jag att det finns något här i form av lärdomar för oss alla.

Enkel gästfrihet

Mina mor- och farföräldrar, som växte upp under depressionen, var inte främmande för hårt arbete och knappa medel. De träffades i gymnasiet och separerades när min farfar skickades utomlands för att strida i andra världskriget. Avståndet hindrade dem inte att bli drabbade, och när han kom tillbaka gifte de sig. Under de kommande åren skulle de uppfostra nio egna barn, men många fler skulle kalla mormor och morfars hus för sitt hem, med mängder av besökare på middagar, semestrar och allt däremellan.

Dessa två hade en talang för gästfrihet. Med ljuv lantlig enkelhet kallade mormor ofta deras hem för "The Dew Drop Inn", förtjust i varje besökare, tillkännagiven eller inte. Deras hem hade en särskild värme som skulle dra in folk, men det kan inte helt tillskrivas elden i eldstaden. Deras kärleks glöd brann alltid, och de delade med sig av källan: sin Herre och Gud.

Jag hoppas att mitt hem utstrålar de känslor som mormor och morfars hus gav mig och alla de som de välkomnade: känslor av lätthet, sorglöshet och ärligt möte. Jag ber att de är i himlen och ber för mig.

Det är lätt att tro att mitt hus måste se så bra ut som möjligt innan jag välkomnar folk, men sedan minns jag att mormor och morfar var välkomnande eftersom de erbjöd sitt bästa: hemlagade måltider, verandagungor och deras lättsamma, generösa natur gav upphov till omtänksamma samtal, hjärtliga skratt och ljuva minnen.

Jag tänder samma ande och ber om deras förbön medan jag rör om i grytan, städar mitt bord och anförtror de övriga, i hopp om att alla som kommer in ska gå därifrån förnyade, precis som jag alltid gjorde i deras angenäma boning.

Arv från tjänsten

Jag känner mig säker på att säga att mina mor- och farföräldrar lämnade ett arv, och jag slår vad om att alla som kände dem skulle hålla med. Men deras var inte en av de jordiska skatterna. I stället odlades den i samtal, finslipades med ärlighet, förbereddes med tålamod och levdes i kärlek.

Man och hustru var hängivna tjänandet och alltid i rätt ordning: till Gud, till familjen, till landet. Mormors djupa hängivenhet till St. Vincent de Paul påverkade alltid hennes uppmärksamhet på andras behov. Detta gick inte förlorat på deras nio barn, mina sex syskon och mig, och mitt stora antal kusiner, eller något av de andra oräkneliga liv som påverkades av morfar och mormor. När vi har blivit äldre är det mäktigt att se alla sätt vi har svarat på våra unika samtal, var och en förkroppsligar en del av dem.

När man föreställer sig ett liv i tjänande får man ofta mig att tänka på avlägsna missionärer och ändlösa volontärtimmar. Det här är vackra exempel, men det är inte vad alla är kallade till. Jag lärde mig av mormor och morfar att ett liv i tjänande är ganska enkelt: Det är att svara på allt i kärlek.

Kanske tillåter ditt yrke eller din årstid i livet inte långa dagar i soppköket eller resor till Centralamerika. Men har du ett barn som drar i din fåll? Har du en hungrig familj att mätta, en ensam granne att erbjuda gemenskap till eller en orolig vän som kan hjälpa till med en punktering? De här tillfällena som uppstår varje dag är vår inbjudan att vara människor som står till tjänst. Må vi alltid säga "ja".

"Stora tillfällen att tjäna Gud kommer sällan, men små omger oss dagligen", som den helige Franciskus av Sales uttryckte det.

Be för en helig död

Vid 86 års ålder började morfar snabbt att försämras och bytte ut sina cementverktyg och sina dagar med att fixa staketstolpar mot ett lugnare tempo och njöt glatt av närvaron av sin älskade hustru och familj. De här sista dagarna med morfar är bland dem som ligger mig varmast om hjärtat. Även om slutet på sätt och vis kom snabbt, var det uppenbart att farfar aldrig fruktade döden. Han var en modig man i ordets rätta bemärkelse.

När morfar fick frågan om hur han mådde, ända till slutet, svarade han: "Bättre än jag förtjänar!"

Välsignad av min närhet var jag närvarande den dag morfar dog. Omgiven av sin familj, med mormors hand i hans, svällde Den gudomliga barmhärtighetens krona rytmiskt runt hans sjukhussäng i deras vardagsrum. Det kändes passande att detta vardagsrum, ett rum som rymde så mycket för så många, snart skulle bli den plats där änglarna skulle stiga ner för att eskortera honom till evigt liv.

Dagarna före sin död höll morfar märkbart på att glida bort. Dimmiga ögon och skakiga ord övergick i lite eller ingen kommunikation, vilket betydde att slutet var nära. Vi kan alla intyga att slöjan blev tunnare när vi stod vid hans sida under bön.

Morfar, som hade varit tyst den dagen bortsett från sina raspiga, ansträngda andetag, öppnade försiktigt ögonen. Tydligare än något han sagt på flera dagar talade patriarken till sin familj: "Jag antar att det här kommer att bli den lyckligaste dagen i mitt liv."

Jag har återvänt till det här ögonblicket otaliga gånger under årens lopp. Det var så slående tydligt att morfar visste vart han var på väg.

I mitt eget liv är jag ofta så upptagen av detaljer och oroar mig för saker som inte har något evigt värde. Morfars liv och död gav mig en rubrik för hur jag skulle leva: troget, ödmjukt och med glädje.

Jag hoppas att jag blir välsignad med 86 år för att växa i kärlek och dygd, men sanningen är att ingen av oss vet dagen eller timmen. Så låt oss genast ta oss an uppgiften, lära oss av de heliga män och kvinnor som vandrade före oss, plocka upp våra kors, tjäna ödmjukt och fortsätta med glädje.

Bridget McCartney Nohara

 

Bridget McCartney Nohara

Bridget McCartney Nohara tog examen från Franciscan University med en examen i kommunikationskonst och en inriktning på journalistik. Hon är född och uppvuxen i Ohio och skriver nu från sitt hem i Ontario, Kanada, där hon arbetar som antagningsrekryterare och skriver för National Catholic Register.

Till svenska, mars 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024